- Annonse -spot_img

-Hærverk kan gjøre at du ikke får tatt lappen

Er du over 15 år og er med på hærverk vil det kunne få store konsekvenser.

- Annonse -spot_img

Politioverbetjent Jan Erik Mihle har jobbet ved forebyggingsgruppen ved Sentrum Politistasjon i 10 år og kjenner godt til hva som rører seg i byens ungdomsmiljøer.

Han forteller at mange unge i dag ikke er klar over hvilke konsekvenser delaktighet i hærverk og skadeverk faktisk kan få.

-Enkelte forhold kan i ytterste konsekvens medføre at man får utsettelse på å ta førerkort både for moped og bil. I tillegg er det også slik at det vil være mange jobber man senere i livet ikke kan søke seg til, som f.eks. Politi, fengselsvesen, vaktselskap, Forsvaret og enkelte jobber innen luftfart.

Et belastet rulleblad kan også føre til at man får problemer med å få innvilget innreise og visum til enkelte land.

Hærverk

Mihle og hans kollegaer i Team Forebyggende bruker derfor mye tid på Trondheimskolene for å bevisstgjøre ungdommen rundt hærverksproblematikken.

-Det handler i første rekke om verdier og at den enkelte elev tar ansvar for egen skole og eget nærmiljø. Vi alle er ansvarlig for å være med på å skape trygghet der vi bor.

Mihle forteller at den største utfordringen for mange er det å kunne stå i mot gruppepresset.

-I ungdomsmiljøene er det mange gruppemekanismer som gjør seg gjeldene. Man har de som leder an og de som følger etter.  I frykt for å virke svak vil derfor enkelte være med på ting de i utgangspunktet ikke ønsker å være delaktig i.

Mihle sier akkurat det hjelper lite om man først blir tatt.

-Uansett om det var du som hadde idéen og ledet an eller om du «kun» stod vakt så er du allikevel skyldig.

Press i vennegjengen

Mihle forteller at Politiet for to uker siden tok en gjeng ungdommer på fersk gjerning idet de prøvde å bryte seg inn på en skole. Flere av de som ble tatt sa da at de «bare ble med» og at de følte seg presset.

-Dette er en situasjon vi ofte møter. Mange har gitt etter for gruppepresset og «spenningen» og havnet i en kinkig situasjon.

Mihle ønsker ikke å spekulere i de store forskjellene når det gjelder anmeldte forhold blant Trondheimsskolene.

-Dette er nok noe som forandrer seg fra år til år. Ofte kan det være snakk om at enkelte årskull er mer utfordrende enn andre. Om det først er noen som «drar i feil retning» er lett for at flere følger på. Her blir det opp til skole og foreldre å gjøre noe med sitasjonen.

Mihle forteller at Politiet på grunn av få spor og mangel på vitner må henlegge mange av anmeldelsene om hærverk. Han sier imidlertid at Politiet følger godt med på det som skjer i og utenfor Trondheimskolene.

-Mesteparten av hærverket skjer på kveldstid og i helger. Derfor er våre patruljebiler ofte innom skolene for å sjekke. Dessverre får vi ikke med oss alt som skjer og er derfor avhengig av at nærmiljøene tipser oss om man ser noe

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ