I enden av Reppeveien, et lite stykke ovenfor Solemstjønna ligger «Tjønnstuggu». Hytta som i dag drives av Ranheim Skiklubb, har siden den ble reist i 1947 vært et populært turmål og en viktig samlingsplass for idrettslag på Ranheim.
De siste 15 årene har hytta ved foten av Solemsvåttan også huset Tjønnstuggu Friluftsbarnehage.
Den familieeide barnehagen ble startet i 2000 og har i dag 17 heltidsplasser fordelt på aldersgruppen 1-6 år.
Når mesteparten av aktivitetene skjer utendørs, sommer som vinter, hjelper det godt på at de ansatte selv er ihuga friluftsmennesker.
Aktiviteter
Linn Marie Skogan (29) er utdannet barne- og ungdomsmedarbeider. I tillegg til å jobbe som pedagogisk medarbeider ved barnehagen er hun også styreleder og deleier i firmaet Jotunheimen Arrangement AS.
Ved Tjønnstuggu er imidlertid Store Skagastølstind og Besseggen byttet ut med «Trollskogen» og «Klatreberget».
-Det er viktig at friluftslivet blir lystbetont og at det skjer på barnas premisser. Det å mestre små oppgaver gir selvtillit og trygghet til å kunne takle større utfordringer senere, forteller Skogan som i sommerhalvåret ofte tar barna med på klatreturer.

Solveig Engelsen (39) er pedagogisk medarbeider og har siden mai vikariert som styrer ved Tjønnstuggu. Hun sier det er viktig for barns utvikling og mestringsfølelse at det ikke legges for mange restriksjoner på uteaktivitetene.
-Jeg synes det er trist når jeg leser om barnehager som helt har sluttet å gå på tur i skog og mark fordi man er redd for at ungene skal dette og slå seg.
Engelsen, som selv er trebarnsmor, mener overbeskyttende voksne lett kan gjøre barna en stor bjørnetjeneste.
-Et skrubbsår i ny og ne er ikke farlig. Vi må tørre å la barna får utfolde seg. Barn må få lov til å lære at de kan mestre, men da må de også få lov til å prøve seg.
Og ved Tjønnstuggu Friluftsbarnehage får barna virkelig lov til å prøve seg på alt det friluftslivet har å by på. Her lærer man å sage ved, spikke med kniv, klatring, fisking og tenne opp bål.
-En sjelden gang kan det være at noen er uheldig å skjære seg på saga. Da renser vi bare såret, setter på en plasterlapp og trøster litt. Etter noen minutter er det hele glemt og barna er blitt en erfaring rikere, smiler Engelsen.