19.8 C
Trondheim
tirsdag, august 16, 2022
- Annonse -

-Lokal sport er mer enn bare RBK og Northug

Leder av Wing Orienteringsklubb Dag Erik Helland ønsker mer oppmerksomhet rundt orienteringssporten.

Wing Orienteringsklubb har siden starten i 1938 fostret en rekke utøvere i verdenseliten. Klubben har også arrangert flere store arrangement innen sprint, skiorientering og klassisk orientering.

Medieomtalen har det imidlertid vært så som så med forteller leder av Wing Orienteringsklubb Dag Erik Helland.

Han etterlyser nå en bredere sportsdekning i lokale medier.

-At man skriver om sportslige suksesser på Lerkendal og i skisporet er det ingenting å si på. Det er mengden jeg reagerer litt på. Mitt ønske er at også orienteringssporten fra tid til annen ble løftet frem.

Helland poengterer at det langt fra bare er lokale medier som nedprioriterer orienteringssporten.

-Absolutt ikke. Leser man de store riksavisene eller følger sendingene på TV2 eller NRK er det langt mellom hvert orienteringsinnslag. Konsensusen virker å være den at orientering ikke «selger».

BREDDE OG ELITE: Wing Orienteringsklubb satser både på bredde og elite. Lars Hol Moholdt (bildet) var i helgen i sving i Granåsen under NM i skiorientering.

Publikumsvennlig

Helland medgir allikevel at orienteringssporten tradisjonelt ikke har vært den mest publikumsvennlige sporten.

-Bård Tufte Johansen hadde en sketsj som på en humoristisk måte forklarte litt av problemet vårt.  Her heier orienteringsentusiasten på deltagerne i det de løper ut for så å vente i 2 timer på at de skal komme løpende inn igjen på akkurat det samme området.

Helland mener imidlertid at orientering kan være en vel så god publikumssport som fotball og langrenn, og nevner GPS-sporing av løperne som et godt eksempel.

Helland sier det er viktig at orienteringssporten fra tid til annen kommer seg ut av skog og mark.

-Også vi må være der folk er. Under VM i sprint i 2010 fulgte 25.000 mennesker utøverne gjennom sentrumsgatene i Trondheim. Det ble en idrettsfest uten like. Også under NM i sprint på Lade i fjor opplevde vi også stor publikumspågang. Slike arrangement er med på å synliggjøre sporten på en helt annen måte enn før.

Stor pågang

Men sparsommelig medieomtale til tross, den tradisjonsrike orienteringsklubben som de siste årene har holdt til i Tømmerholthytta i Estenstadmarka, opplever stor pågang av nye medlemmer.

-I fjor måtte vi faktisk si nei til flere. Vi ønsker at de som begynner i klubben skal bli godt tatt vare på. Derfor er vi nødt til å sette et tak.

Helland trekker frem det gode miljøet og klubbens satsning på både bredde og elite som to av suksessfaktorene.

-I Wing Orienteringsklubb er det plass til alle, uansett alder og utgangspunkt. Vi er også heldig som har mange ildsjeler som gjør sitt til at alle skal trives.

Helland har fulgt de siste ukenes debatt om utstyrshysteriet som gjør at flere foreldre ikke lenger har råd til å la barna delta i organisert idrett.

-Når det gjelder orientering er «inngangsbilletten» lav. For under 3000 kroner har du alt du trenger, både drakt, sko, kompass og annet.

Helland forteller at klubben ofte låner ut utstyr som for eksempel kompass.

-Hvis interessen er det skal det ikke stå på kroner og ører. Det blir helt feil. Alle skal få lov til å prøve seg.

- Annonse -

LES OGSÅ