- Annonse -spot_img

Gro Helene (28) adopterer bort griser på slektsgården

Ung grisebonde med en litt annerledes forretningsstrategi. 

- Annonse -spot_img

-Joda, det stemmer det. Så langt er det nærmere 20 av grisene som er blitt «adoptert», ler grisebonde Gro Helene Lerflaten (28) og viser oss rundt på slektsgården Lerflaten, et par steinkast unna Leira gartneri.

Sammen med ektemannen Thomas Mandal Nilsen (28) overtok hun tidligere i år gården som har vært i slektens eie siden 1903.

-Det var min tippoldefar Nils Lerflaten som først drev gården da den ble skilt ut fra Leira Gods tidlig på 1900-tallet, forklarer Gro Helene som dermed er femte generasjons bonde.

FIRE GENERASJONER PÅ LERFLATEN GÅRD: Dagens bonde er Gro Helene Lerstad (28). Her sammen med mamma Karin (som har barnebarnet Othilie på fanget) og farmor Olga Ingeborg som nylig fylte 100 år!
FIRE GENERASJONER PÅ LERFLATEN GÅRD: Dagens bonde er Gro Helene Lerstad (28). Her sammen med mamma Karin (som har barnebarnet Othilie på fanget) og farmor Olga Ingeborg som nylig fylte 100 år!

På Lerflaten gård har det vært grisehold fra gammelt av. Gro Helenes farfar, Ole Lerflaten, var en anerkjent oppdretter og hadde flere premiegriser som fikk gode utmerkelser. For 20 år siden ble det imidlertid stopp i griseproduksjonen på slektsgården.

I fjor bestemte Gro Helene seg for at hun ønsket å gå i sine forfedres fotspor, og i dag tusler et 50-talls griser rundt i de naturskjønne omgivelsene på Leira.

Sammen med Martin Jensen og Anne Granmo Jensen på nabogården stiftet Gro Helene og mannen Thomas i vår firmaet «Nøff Frilandsgris AS»

Nøff Frilandsgris

-Vår filosofi er at griser som går ute og har det godt gir den aller beste kjøttkvaliteten. Dessuten lar vi grisene leve lengre enn vanlig slaktegris slik at vi får best mulig fettmarmorering, forklarer Gro Helene.

KORTREIST JULEMAT: Sammen med Anne Granmo Jensen (t.v.) og Martin Jensen på nabogården har Gro Helen Lerflaten og ektemannen Thomas Mandal Nilsen startet firmaet "Nøff Frilandsgris AS"
KORTREIST JULEMAT: Sammen med Anne Granmo Jensen (t.v.) og Martin Jensen på nabogården har Gro Helen Lerflaten og ektemannen Thomas Mandal Nilsen startet firmaet «Nøff Frilandsgris AS»

Og den ferske grisebonden er også bevisst på hva dyra får å spise.

-Vi liker å fore grisene med kokte poteter, brød og gress og røtter som vi graver opp. Vi gir litt kraftfor for å sikre at dyra får i seg nok protein

Når Bydelsnytt er innom arrangerer Lerflaten gård sitt andre «Grisetreff» av året.

SØNDAGSTUR I SVINESTIEN: Mange hadde tatt turen til Lerflaten gård. Her er Gro Helene Lerflaten (t.v.) sammen med Trude Iversen, Mona Fagerheim og Berit RøTjøtta.
SØNDAGSTUR: Mange hadde tatt turen til Lerflaten gård. Her er Gro Helene Lerflaten (t.v.) sammen med Trude Iversen, Mona Fagerheim og Berit RøTjøtta.

-Vi ønsker å tilby noe mer enn bare ferdigpakket svinekjøtt. Derfor har vi arrangert «Grisetreff» hvor både barn og voksne kan komme å se hvordan grisene lever. Her får man muligheten til å mate grisene, forteller Thomas Mandal Nilsen.

-Men så var det dette med navn på grisene da?

-De som bestiller en hel eller halv gris får «adoptert» grisen og med det muligheten til å gi grisen et eget navn.

«Bacon-Bjarne»

To av de som har valgt å «adoptere» en gris er Anders Brun fra Othilienborg og Ulf Nystuen fra Risvollan.

"BACON-BJARNE": Anders Brun (t.v.) og kameraten Ulf Nystuen har adoptert hver sin halvpart av grisen. Navnet ble etter litt diskusjon "Bacon-Bjarne"
«BACON-BJARNE»: Anders Brun (t.v.) og kameraten Ulf Nystuen har adoptert hver sin halvpart av grisen. Navnet ble etter litt diskusjon «Bacon-Bjarne»

Etter litt frem og tilbake ble kameratene enig om «Bacon-Bjarne»

-Navnet skjemmer ingen, ler Brun som har jobbet som kokk i mange år. Han ser nå frem til å få gode råvarer levert på døra i god tid før jul.

Asbjørn og døtrene Tonje og Sanna hadde også lagt turen til Lerflaten gård.

-Utrolig kjekt for ungene å få lov til å se hvordan grisene har det. At man også får lov til å fore grisene er ekstra spennende, forteller småbarnsfaren.

FORING AV GRIS: Tonje og Sanna synes det er stor stas å få mate grisene. Her sammen med pappa Asbjørn.
FORING AV GRIS: Tonje og Sanna synes det er stor stas å få mate grisene. Her sammen med pappa Asbjørn.

Mer informasjon om Lerflaten gård finner du på hjemmesiden

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ