19.8 C
Trondheim
tirsdag, august 16, 2022
- Annonse -

Måtte stå på venteliste – startet eget klatresenter

Klatresporten tiltrekker seg stadig nye utøvere i alle aldre. På få år er medlemstallet i norske klatreklubber blitt mer enn fordoblet. I takt med den økte interessen har det åpnet en rekke nye klatresenter og klatreparker landet rundt.

Laila Sundset (34) var høsten 2015 med på å starte opp Heimdal klatresenter. Hun mener det er flere grunner til at klatring er blitt så populært.

-Det fine med innendørs klatring er at det er en aktivitet hele familien kan gjøre sammen, uansett alder og ferdighetsnivå. Selv om man velger forskjellige vanskelighetsgrader på løypene vil man allikevel være sammen der oppe i veggen.

Den 34 år gamle tobarnsmoren fra Kattem tror mange begynner med klatring fordi man opplever det som en artig og allsidig treningsform.

-I tillegg til å være fysisk krevende handler klatring i like stor grad om utvikling av motorikk, balanse og vurderingsevne. Det essensielle er bevegelse og det å være fokusert på det som foregår under klatringen.

KLATREFAMILIEN: Laila Sundset var i 2015 med på å starte Heimdal klatresenter. Her sammen med broren Frank Øivind Røhmen, pappa Terje Røhmen og barna Mariell og Oliver.

Klatrebasillen

Heimdal klatresenter eies og drives i dag på dugnad av foreldre som i flere år har vært engasjert i barneidretten på Kattem.

Et brennende ønske om å gjøre noe med de begrensede treningmulighetene for idrettslagets klatregruppe gjorde at initiativet til å etablere et eget klatresenter på sørsiden av byen ble tatt.

-Før vi fikk klatrehallen på plass måtte barn og unge stå på lange ventelister før de fikk begynne i klatregruppa. All trening foregikk i Åsheimhallen hvor det var begrenset med tid på grunn av tildelte halltider mellom de forskjellige idrettene, forklarer Sundset.

Men at den 34 år gamle klatreentusiasten i det hele skulle begynne med klatring kan hun takke sønnen Oliver (10) for.

-Det er jo gjerne slik at når ungene begynner i en aktivitet så blir vi foreldre engasjert på en eller annen måte. Da Oliver fattet interesse for klatresporten allerede i førskolealder ville jeg som mor gjerne vite litt mer om hva det hele dreide seg om. Før jeg viste ordet av det hang jeg der og dinglet jeg også.

Også Sundset datter Mariell (7) er en ivrig klatrer. I 2016 var hun årets yngste klatrer ved kjente Munkestigen Klatresti mellom Vanvikan og Leksvik.

FORSKJELLIGE LØYPER: Ved Heimdal klatresenter har man muligheten til å velge mellom løyper med forskjellig vanskelighetsgrad. – Buldring er en aktivitet hele familien kan gjøre sammen, forteller Laila Sundset.

Mestringsfølelse

Sundset mener det er viktig at barn får lov til å utfordre seg selv og få teste egne grenser.

-Når unger slipper opp i klatreveggen for første gang er det alltid mange nervøse foreldre å se. Det er imidlertid med klatring som så mye annet, tar man nødvendige forehåndsregler er det lite å bekymre seg for. Klatring er en flott måte for barn å utvikle både koordinasjon- og konsentrasjonsevnen sin på. Det å komme til topps i en klatreløype gir dessuten en god mestringsfølelse.

Sundset mener det er mange fordeler med å la barna få begynne med klatring i tidlig alder.

-Klatring har alltid vært en del av barns naturlige lek og utfoldelse. Om man lar de minste ungene få trene i en buldrevegg med myke madrasser under så vil motorikken styrkes uten at man behøver å være redd for at de skal skade seg. Når de blir større kan man godt lage noen kjøreregler. På denne måten gir du barnet lov til å klatre samtidig som du gjør det oppmerksom på hva man bør passe seg for.

KLATREENTUSIASTER: Da sønnen Oliver fattet interesse for klatring allerede i førskolealder engasjerte mamma Laila Sundset (34) seg i klatregruppa til Kattem IL. Datteren Mariell (7) er også bitt av klatrebasillen.

Heimdal klatresenter

I tillegg til flere treningsgrupper fra klatregruppa i Kattem IL, benyttes Heimdal klatresenter i dag også av flere skoler og SFOer. Stedet bookes ofte også av idrettslag som bruker buldring som en alternativ trening eller sesongavslutning.

Klatrehallen i Industriveien er også blitt et populært sted både for bursdagsfeiringer og andre arrangement. Den siste onsdagen i måneden arrangeres det en kombinert yoga- og klatrekveld som er åpen for alle.

Sundset forteller at man har en jevn pågang av nybegynnere som ønsker å prøve seg i klatreveggen.

-Hos Heimdal Klatresenter har vi kun buldrevegger. Det betyr at man ikke trenger å ha noe forhåndskunnskap om klatring. Ved buldring trener du hele kroppen – du blir sterkere, får bedre bevegelighet og øker kroppskontroll og spenst. Man kan klatre ved siden av hverandre eller vente på tur, noe som gjør klatring til en veldig sosial og familievennlig aktivitet.

- Annonse -

LES OGSÅ