Vil teste ut selvkjørende busser i Trondheim

Har pekt ut Øya som aktuelt testområde.

- Annonse -

Det er NSB som i samarbeid med ATB, Trondheim kommune, Nettbuss, St Olavs Hospital, NTNU og Applied Autonomy som nå ser på muligheten for å etablere selvkjørende busser i Trondheim.

Applied Autonomy har gjennomført en mulighetsstudie hvor man har tatt utgangspunkt i Teknologistallen – Marienborg – NTNU – St. Olav Hospital – Øya som en mulig trasé.

-Konklusjonen er at det er teknisk gjennomførbart å realisere en pilot i dette området. Neste skritt i prosjektgruppa er å diskutere rammer for et eventuelt pilotprosjekt. Dette blir forhåpentligvis avklart i løpet av februar, forteller strategi- og forretningsutvikler Jørgen Kjær i NSB-konsernet.

Kjær legger til at prosjektet vil være opptatt av å fremme både innovasjon og lokal næringsutvikling.

-Vi håper å kunne involvere flere lokale trønderbedrifter i den videre prosessen fremover.

Pilotprosjekt

I Norge er det foreløbig gjennomført fire pilotprosjekt med selvkjørende busser. Sist ut er Kongsberg hvor man i oktober begynte å teste ut bussene i en kortere trasé i sentrum. Planen er å utvide traseen etter hvert.

Nå er også Trondheim klar for å teste ut såkalte autonome transportformer.

Bystyret har tidligere satt av midler til et prøveprosjektet som var tenkt realisert sommeren 2019. Utgangspunktet for bevilgningen var Visit Trondheim sitt arbeid hvor man så på muligheten for å etablere en rute på Brattøra.

Etter flere møter og workshops ble det imidlertid klart at Visit Trondheim ikke hadde nødvendig kompetanse eller kapasitet til å gjennomføre et slikt prosjekt.

I budsjettet for 2019 er det innenfor driftsrammen til Miljøtjenester allerede avsatt 400.000 kroner til et prøveprosjekt med selvkjørende minibuss på Brattøra. Rådmannen anbefaler nå at disse midlene omdisponeres til pilotprosjektet på Øya.

Saken behandles i Formannskapet tirsdag 22. januar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ