Kordirigent starter unikt “pustekor” i Trondheim

Undersøkelser viser at mange av oss puster overfladisk og feil. Det ønsker Hilde Kristin Bøgh (54) fra Tiller nå å gjøre noe med.

Eva Bollingmo (foran) har lært nye pusteteknikker av pedagog og Pustekor-leder Hilde Kristin Bøgh (bak)

-Jeg pleier ikke å si at noen puster “feil”. Det handler mer om at man har anlagt et overfladisk pustemønster som gjør at man ikke puster optimalt.

Som kordirigent har Hilde Kristin Bøgh (54) i mange år vært opptatt av det å ha riktig pusteteknikk. Nå har hun startet et helt unikt “pustekor” i Trondheim.

Nylig ble Bøgh, som fra før har 5-årig pedagogisk høgskoleutdanning, sertifisert som Pustekor-leder ved Pusteteknikk AS i Oslo.

Riktig pusteteknikk kan gi mange helsegevinster. (Foto: Radu Florin / Unsplash)

Pusteteknikk AS drives av tidligere operasanger og sangpedagog Anette Aarsland som har studert hos verdensledende pedagoger i Europa og USA.

Aarsland har de siste årene arrangert Pustekor i Oslo, Bergen og Stavanger.

Bøgh forteller at filosofien er at alle kan lære seg å synge bare man bruker pusten optimalt samt lærer de rette pusteteknikkene.

Sliten og uopplagt? Kanskje puster du feil? Se nederst i artikkelen for hvordan du kan melde deg på det nye “Pustekoret”.

-I Pustekoret får ingen lov til å si at noen synger falskt. Her skal vi leke med egen pust og dermed finne vår egen stemme. Gjennom pusten og musikken skal vi komme i kontakt med egen kropp og egne følelser, forklarer Bøgh.

Sliten og uopplagt? Kanskje puster du feil. (Foto: Darius Bashar / Unsplash)

Bøgh forteller at pustekoret aldri er ute og opptrer. Koret skal være et stressfritt tilbud hvor man møter når man kan.

-Et medlem av pustekoret i Oslo fortalte at det først var når hun kom på øvelsene at hun følte at hun virkelig fikk “pustet seg ned” og ble kvitt stress og negative tanker. Gjennom stemmeøvelser og sang følte hun at hun dro hjem med en fornyet, positiv energi.

Men selv om leken står sentralt så bygger kursopplegget i Pustekoret på vitenskapelige og forskningsbaserte pusteteknikker.

-Pusten er den eneste kroppsfunksjonen som både er autonom og viljestyrt.  Autonom vil si det kroppen sørger for selv. Det er når det kommer til den viljestyrte delen at vi kan trene på pusteteknikker. Disse vil på sikt også ha effekt på den autonome pusten, forklarer Bøgh.

Eva Pedersen (t.v.) og Ingrid Bollingmo (t.h.) sammen med pedagog og pustekor-leder Hilde Kristin Bøgh (i midten)

Ifølge Aarsland og Bøgh kan bare små endringer i måten man puster på gi flere helsemessige gevinster.

– Mange er ikke klar over at den stive nakken, vonde ryggen, indre uroen eller den dårlige fordøyelsen kan være direkte forårsaket av et overfladisk pustemønster.

To som allerede har fått hjelp av Bøgh til å bruke pusten er Eva Pedersen (72) og Ingrid Bollingmo (68)

Selv om Pedersen allerede fra barnsben av fikk beskjed om å “puste med magen” så har 72-åringen ifølge seg selv pustet “feil” mesteparten av livet. Årsaken mener hun ligger i en hendelse for 60 år siden.

-Det var i 1958 og det hadde snødd noe voldsomt i lang tid. På Singsaker skole var det store snøhauger som vi kunne hoppe og leke oss i. I et friminutt skulle jeg hoppe ned fra en avsats og ned i det jeg trodde var en liten dunge med snø. Istedenfor hoppet jeg rett ned i en lysgrav som var snødd igjen.

Ungjenta forsvant ned i snøen. Hun klarte ikke å puste og fikk panikk.

Eva Pedersen (t.v.), Ingrid Bollingmo har lært mange gode pusteteknikker av Hilde Kristin Bøgh (t.h.)

-Selv om elever og vaktmester var rask med å grave meg frem igjen hadde hendelsen satt et skikkelig støkk i meg. Etter denne episoden begynte jeg faktisk å puste på en helt annen måte enn før i situasjoner hvor jeg opplevde det ble litt trangt om plassen rundt meg, forklarer Pedersen som legger til at dette har blitt bedre nå.

– Når jeg f.eks. sitter på bussen med mange mennesker rundt meg, så puster jeg slik jeg nå har lært og situasjonen oppleves mye mer behagelig for meg.

Også Bollingmo forteller at hun har pustet «feil» mesteparten av livet. 68-åringen har tidligere sunget i det som tidligere het Heimdal Damekor. Etterhvert gikk hun over til å spille i korps.

Og det var her hun skulle få innblikk i en ny måte å puste på.

-Hilde var innom på ei øvelse og fortalte litt om hvilke pusteteknikker man benyttet seg av i hennes kor. Det skulle vise seg at det er de samme prinsippene som gjelder nesten uansett hva man bruker pusten til, forteller Bollingmo.

Etter noen individuelle pustetimer hos Bøgh fikk Bollingmo et godt tak på denne optimale måten å puste på.

Både Pedersen og Bollingmo forteller at de har merket flere helsemessige gevinster som følge av den nye pusteteknikken.

Nå har også DU muligheten til å lære deg nye pusteteknikker.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.