-1.8 C
Trondheim
fredag, desember 2, 2022

Jarl Sander (19) ser frem mot fast jobb i sikker bransje

Stadig flere unge søker seg til bilbransjen. Forrige uke deltok 150 skoleelever på Bilfagdagen 2019.

- Annonse -

-Uansett om man senere velger å gå videre på høgskole og universitet så vil man med et fagbrev fra TIP alltid ha noe å falle tilbake på. Bransjen skriker i dag etter nyutdannede teknikere.

Bjørn Hellem har siden 1991 ledet den norske virksomheten av Wist Last & Buss. Selskapet har i dag rundt 280 ansatte spredt over 15 forskjellige anlegg i Norge.

Forrige uke tok Hellem med kolleger imot det som om et par år kan bli noen av deres fremtidige kolleger.

Rundt 150 elever fra Byåsen, Charlottenlund og Melhus deltok på «Bilfagdagen» som i år ble arrangert i lokalene til Wist på Sandmoen.

-Det overordnede målet for oss i bilbransjen er å få foreldre og elever til å forstå at et fagbrev gir muligheten for en trygg jobb med gode rammebetingelser og store avansementsmuligheter. I så måte er «Bilfagdagen» en viktig arena og verktøy, forklarer Hellem.

Hellem forteller at skal bilbransjen klare å skaffe nok teknikere så må det satses langsiktig og målbevisst på lærlinger.

Opplæring

Wist Lærlingskole er en læreledet skole som drives på vegne av tungbilbransjen i Midt-Norge. Etter 2 år ved den videregående skolen så utplasseres studentene ved ett av våre verksteder hvor man får kontinuerlig praktisk og teoretiske opplæring. Etter 2 år så får man fagbrev.

Ole Johan Brovold (bak) ved Opplæringskontoret for Bilfag og Bjørn Hellem (foran) ved Wist Last & Buss mener Bilfagdagen er et viktig rekrutteringsverktøy for bilbransjen.

En av de som er sentral i denne opplæringen er Ole Johan Brovold som er daglig leder ved Opplæringskontoret for Bilfag.

-Opplæringskontoret skal fungere som et bindeledd mellom skolene og bilbransjen. I tillegg til å administrere lærekontraktene fører vi også tilsyn med opplæringen og oppfølgingen lærlingene og lærekandidatene får ute hos den enkelte bedrift, forklarer Brovold.

Brovold legger til at en viktig del av opplæringskontorets jobb er å tilrettelegge kurs og opplæring som bedriftene ikke har kapasitet til å gjennomføre selv.

-I alle de fagene vi er godkjent for så kan vi tilrettelegge opplæringen slik at den blir tilpasset den enkelte lærling og bedrift.

Jarl Sander Nyaas Grue (19) er født og oppvokst på gård og likte tidlig å “mekke” på store kjøretøy. Nå er 19-åringen lærling hos Wist Last & Buss på Sandmoen.

En av de som har fått tilpasset lærlingtiden er Jarl Sander Nyaas Grue (19) fra Dalsbygda. I likhet med sambygding Therese Johaug går også 19-åringen fort på ski.

Grue som i 2017 mottok Os kommune sitt utviklingsstipend innen idrett og kultur, forteller at han iløpet av året har som mål å ha rundt 7-800 treningstimer i skisporet.

-Satser man på ski er det i vinterhalvåret omtrent umulig å skulle kombinere det med en heltidsjobb. Her hos Wist har jeg fått muligheten til å jobbe mer på andre tider av året slik at jeg kan «avspasere» på vinteren, forklarer kombinerttalentet.

Grue er født og oppvokst på gård og fikk tidlig sansen for å «mekke» på store biler.

-Matematikk og slikt har aldri vært noe for meg. Jeg liker best å holde på med hendene. Det er det jeg kan best, forteller Grue

Skoleelver fra Byåsen fikk under Bilfagdagen en omvisning på de forskjellige avdelingene hos Wist Last 6 Buss på Sandmoen.

Bilfagdagen ble forrige onsdag arrangert for fjerde år på rad. Dagen som er et samarbeid mellom bilbransjen, skolene og Opplæringskontoret for Bilfag, ble denne gangen arrangert i lokalene til Wist last & Buss på Sandmoen.

-I samarbeid med Nardo Bil tok vi imot rundt 150 TIP-elever fra Byåsen, Charlottenlund og Melhus. I tillegg deltok det også yrkesveiledere og elever fra flere ungdomsskoler i Trondheim, forteller Hellem.

Elevene ble først ønsket velkommen i bedriftens kantine hvor man fikk vite litt om hvilke jobbmuligheter som i dag finnes i bransjen. Deretter ble elevene delt inn i grupper og vist rundt på de forskjellige avdelingene, før dagen ble avsluttet med pizza.

June Antonsen (t.h.) går på Byåsen VGS. Hun deltok på Bilfagdagen og synes det var kjekt å høre Vanja Strøm (t.v.) snakke om sitt yrkesvalg.

-Ett av målene med «Bilfagdagen» er å gi elever som går VG1 TIP innblikk i alle mulighetene bilfagene har å by på før søknadsfrist for videre utdanning 1. mars, forklarer Brovold.

HER finner du mer informasjon om Opplæringskontoret for Bilfag

HER finner du mer informasjon om Wist Last & Buss

Stadig flere jenter søker seg til bilfagene. Annika Sommervold (20) er for tiden lærling i reservedelsfaget hos Wist Last & Buss på Sandmoen.
Lærling Benjamin Forbregd Jenssen (t.v.) og opplæringsansvarlig Arild Bruråk ved Nardo Bil fortalte hva som kreves av den som skal jobbe på et travelt verksted.
Rundt 150 skoleelever deltok på Bilfagdagen 2019.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: