0.4 C
Trondheim
søndag, april 11, 2021
- Annonse -spot_img

-Snart slutt på tiden hvor eldre godtar hva som helst

Sylvi Listhaug var mandag på snarvisitt i Trondheim. Tiden brukte hun på å snakke om sin store hjertesak.

- Annonse -

-Morgendagens eldre vil komme til å sette helt andre krav enn før. Når man i hele sitt voksne liv har vært vant med selv å kunne velge mellom ulike tjenestetilbud, vil man ikke ta til takke med hva som helst bare fordi man har blitt gammel.

Det var en opplagt Sylvi Listhaug som mandag hadde tatt turen til Trondheim. Her ønsket Trøndelag FrP å vise partiets 1. nestleder noe av det fylkets velferdsinnovatører har fått til innen eldreomsorgen.

-Nytenking i eldreomsorgen blir stadig viktigere. Derfor er det viktig at det offentlige og det private kan finne samarbeidsformer som gjør at det totale tjenestetilbudet til de eldre kan styrkes. For den enkelte vil det viktigste alltid være hvilket tilbud man får, ikke hvem som står bak.

Helseinnovatør

En av de som har tenkt nytt innen eldreomsorgen er helsegrunder Heidi Wang (49) fra Steinkjer. Da Wangs far fikk demens gikk hun til kommunen og ba om hjelp slik at faren kunne få et verdig og meningsfylt liv.

Kommunen viste forståelse og så behovet, men hadde lite å tilby. Wang tenkte da at det måtte være “noen“, ett eller annet sted, som kunne hjelpe.

Sylvi Listhaug lot seg imponere over helsegrunder Heidi Wang (t.v.) sitt arbeid for demente. Wang driver i dag selskapet Noen AS

Denne “noen” skulle vise seg å være Wang selv. I 2008 startet hun selskapet Noen AS som i flere år har jobbet ut mot brukere med demens og kognitiv svikt. En viktig del av arbeidet har vært å jobbe for at personer med demens skal få samme status og rettigheter som andre syke.

Noen AS har i dag seks avdelinger rundt omkring i landet. Sylvi Listhaug, som mandag var innom avdelingen på Sirkus Shopping, lot seg imponere.

-Noe av det aller viktigste innen eldreomsorgen er at den enkelte skal få lov til å bevare verdigheten selv når man blir gammel og pleietrengende. Arbeidet som Wang her har lagt ned for å skape livskvalitet hos demente står det respekt av.

Eldreomsorg

Også gruppeleder for Frp i Trøndelag, Lill Harriet Sandaune, mener det er viktig å tenke nytt innen eldreomsorgen.

-I Trondheim og i Malvik, der jeg selv bor, har det så langt ikke vært særlig vilje til å samarbeide med de mange velferdsinnovatørene som har etablert seg rundt omkring. Det er synd da dette er personer som ofte sitter med bred kompetanse, og som derfor kan bli en viktig ressurs for kommunen.

Sandaune tror allikevel det på sikt vil tvinge seg frem en endring

-Det vil det gjøre nesten uansett hvem som sitter og bestemmer i kommunene. Dette handler ikke om at eldreomsorgen skal privatiseres og at det kun er de med mye penger som skal få et godt tilbud. Det handler om at det offentlige skal kunne kjøpe tjenester av private og at man i fellesskap går sammen for å skape en best mulig eldreomsorg.

1 kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Annonse -

LES OGSÅ

LES SISTE HEIMDALSBLADETspot_img
- Annonse -
ANNONSE:
%d bloggere liker dette:
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;