10.8 C
Trondheim
tirsdag, september 27, 2022
- Annonse -

-Hvis foreldre spør om barna deres drikker på fest så svarer vi ikke

Natteravnene på Byneset gjør seg klar til den tradisjonelle pinsefesten på Folkvang.

- Annonse -

-Om vi ikke har ungdommens tillit så har vi lite ute i gatene å gjøre. Natteravnene er ikke der for å «spionere» på vegne av foreldrene. Vi er der for å støtte ungdom som av forskjellige årsaker trenger hjelp eller som ønsker en voksen å snakke med.

Bydelsnytt møter Berit Caroline Egseth (49), Klara Pedersen (44) og Therese Utne Grandetrø (59) på et nyoppusset Folkvang forsamlingshus på Spongdal.

De tre ildsjelene har i en årrekke jobbet for å skape trygghet og trivsel i nærmiljøet på Byneset. Nå ser de frem til igjen å kunne komme seg ut for å møte bygdas ungdom.

-Vi starter å gå noe senere enn hva man gjør ellers i byen. Det har først og fremst sammenheng med at det ikke er noen større arrangement før vi nærmer oss sommeren, forklarer Egseth som har ledet natteravnene på Byneset siden 2009.

Egseth som flyttet fra Nardo til Byneset i 2003, bor i dag i Brålia med mann og den yngste datteren på 14 år. Hun forteller at det å gå natteravn har gitt henne et unikt innblikk i oppvekstmiljøet på bygda.

Klara Pedersen (t.v.), Therese Utne Grandetrø og Berit Caroline Egseth har fulgt ungdomsmiljøet på Byneset i mange år.

-Det handler om å være der ungdommen er og ikke minst om å lytte til det de har å si. Jeg har hatt mange flotte samtaler med ungdom som enten har kommet innom campingvogna til natteravnene eller oppsøkt oss på andre måte.

Og når det gjelder campingvogna så har den etterhvert blitt en liten institusjon skal vi tro Egseth.

-Å ja, spesielt i vinterhalvåret brukes den flittig. Her har det sittet mange ungdommer og varmet seg i påvente av at mor eller far skal plukke dem opp etter fest. Mange synes også det er greit med et lite «avlukke» når man vil prate med oss på tomannshånd.

En annen som har fulgt ungdomsmiljøet på bygda tett er Therese Utne Grandetrø som har vært med i husstyret på Folkvang i en årrekke.

-Ungdommen på Byneset er generelt veldig grei å ha med å gjøre. Det er selvfølgelig enkelte episoder også her, men ting har bedret seg mye fra slik det var for bare noen få år siden.

For i perioden 2003 til 2009 var Byneset i ferd med å få et dårlig rykte på grunn av mye fyll og bråk blant ungdom.

-Nå skal man være forsiktig med å fordele skyld men i denne perioden var det mye ungdom fra andre kanter av byen som dro til Byneset for å feste. Når det er alkohol inne i bildet og man ikke kjenner hverandre fra før så er det ikke alltid så mye som skal til før det blir bråk, forteller Egseth som legger til at man i dag har et helt annet vakthold på offentlige fester enn tidligere.

Ikke alle kan skilte med egen campingvogn slik natteravnene på Byneset kan. Spesielt i vinterhalvåret er den flittig besøkt av ungdom som venter på at mor eller far skal hente dem etter fest. (Foto: privat)

-På Byneset har vi mange flotte foreldre og ressurspersoner som virkelig stiller opp når det trengs. I dag vil jeg nesten si det slik at hvis man vil at egne ungdommer skal feste på et trygt sted så bør man sende dem til oss her på Byneset, ler Egseth.

Klara Pedersen har gått natteravn i ni år. Egentlig hadde hun tenkt å gi seg etter det første året.

-Jeg kom inn i natteravnene via FAU ved Spongdal skole. Som mor til tre tenkte jeg at det var greit å kunne lære litt om hvordan ungdommen har det her på bygda. Jeg merket imidlertid fort at dette var noe jeg synes var kjekt og som jeg kunne tenkt meg å fortsette med.

Både Pedersen, Egseth og Grandetrø forteller at de av og til får spørsmål fra foreldre som lurer på hvordan dattera eller sønnen har oppført seg på fest.

-Som foreldre selv forstår vi godt at man ønsker å følge med på hva egne barn holder på med. Som natteravner har vi imidlertid taushetsplikt og vil derfor aldri si noe om det vi ser eller hører når vi er ute og patruljerer.

Damenes råd er derfor at foreldre heller setter seg ned og snakker litt ekstra med egne barn.

-Ikke vær redd for å sette grenser. Det viser at man bryr seg. Jeg har snakket med mange ungdommer som skulle ønske at egne foreldre var strengere på utetider og slike ting, avslutter Egseth.

HER finner du facebook-siden til natteravnene på Byneset

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: