-Navnsetting av gater bør ikke gjøres til noen kvinnesakskamp

AP-politikere vil at nye gater nå i hovedsak skal få navn etter kjente kvinner. -Urealistisk, mener tidligere historielagsleder.

- Annonse -

Ivar Lykkes veg. Jørgen B. Lysholms vei. Hjalmar Johansens vei. Herman Krags veg. Gina Krogs veg. E. C. Dahls gate.

I Trondheim finnes det i dag 534 gater og veier som alle har fått sine navn etter kjente personer. Der 457 menn har blitt hedret med eget gatenavn, er det kun 77 kvinnenavn å finne blant kommunens mange veiskilt.

Det er en skjevhet Julie Indstad Hole (Ap) og Anette Ystgaard (Ap) mener det er på tide å gjøre noe med. I et privat forslag til bystyret foreslår AP-politikerne å endre kommunens reglementet slik at nye gater og veier i hovedsak blir oppkalt etter kvinner.

Forslaget får tidligere leder av Strinda Historielag Jan Habberstad til å riste på hodet.

-Med mindre det åpnes opp for at «alle og enhver» skal kunne få en gate oppkalt etter seg, så klarer jeg ikke helt å se hvor vi skal finne alle disse kvinnene. Trondheim har hatt mange sterke og profilerte kvinneskikkelser, men de fleste av disse har allerede fått sine gater og veier oppkalt etter seg, poengterer Habberstad.

Lokalhistorie

De siste årene har Habberstad vært redaktør for det lokalhistoriske oppslagsverket – WikiStrinda. Nettstedet har siden starten hatt over 27 millioner oppslag. Den desidert mest populære kategorien er «personer fra Trondheim».

-Kategorien består i dag av rundt 5000 kjente og historiske trondhjemmere. Her finnes alt ifra lensmenn, politikere, rådmenn og jurister til kjøpmenn, lærere, kunstnere og biskoper, forteller Habberstad.

At de fleste artiklene handler om menn mener den historieinteresserte webredaktøren er helt naturlig.

-Uansett hva vi i dag måtte mene så var det nå en gang slik at det tidligere var flest menn å finne i fremskutte posisjoner. Følgelig har det også vært flere menn å velge blant når gater og veier har fått navn, forklarer Habberstad og bruker følgende eksempel for å illustrere hvordan tidene har forandret seg.

-Trondheim fikk sin første ordfører ved innføringen av formannskapslovene i 1837. Det skulle gå hele 145 år før byen fikk sin første kvinnelige ordfører. De siste 20 årene har imidlertid Trondheim hatt tre kvinnelige ordførere, hvorav den ene er den lengesittende gjennom tidene.

Trondheim kommune har i navnesaker hatt det som hovedregel at historielag og liknende foreninger med lokalt tilknytning har fått muligheten til å foreslå nye navn.

Det er en ordning Habberstad mener kommunen bør fortsette med.

-Strinda historielag har i mange år bidratt aktivt med forslag til nye gate- og veinavn, uten alltid å ha fått gjennomslag for egne forslag. Vi tror det vil være en god idé å be historielagene i byen om komme med nye forslag til vegnavn basert på historiske fakta om personer knyttet til Trondheimsområdet. Blant disse vil det selvfølgelig være mange kvinner som fortjener sitt navn på vegskilt.

Kvinnekamp

For Julie Indstad Hole handler navnsetting av gater og veier like mye om kvinnekamp som noe annet. Bysterepresentanten fra Arbeiderpartiet kjøper ikke argumentet om at det ikke er nok kjente kvinner å velge i

Bystyrerepresentant Julie Indstad Hole (AP) mener flere gater i Trondheim bør bli oppkalt etter kvinner.

-Grunnen til at det har vært vanskeligere å finne kvinnenavn er fordi historiebøkene ofte er skrevet av menn og om menn. Det er også menn som har sittet med makten.

Indstad Hole etterlyser nå et taktskifte.

-Vi har de siste årene hatt flere eksempler der rådmannen gang på gang har foreslått mannlige navn i stedet for kvinnelige, selv om fordelinga er så skjev som er. Derfor må vi nå få endret reglementet rundt navnsetting slik at vi får løftet frem historiene til de mange kvinnene som har spilt en stor rolle for byen opp gjennom årene.

Sammen med partikollega Anette Ystgaard har Indstad Hole laget en liste med 30 fremtredende kvinner de mener bør hedres med egne gatenavn.

-Når hverken Norges første kvinnelige stortingsrepresentant, Norges første kvinnelige universitetsrektor, Norges eneste kvinnelige soldat under krigen eller den første teatersjefen ved Trøndelag Nationale Scene har fått navnet sitt på et veiskilt så er det på tide med en forandring,  mener Indstad Hole.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ