13 C
Trondheim
tirsdag, mai 26, 2020

/

Høyre krever avklaring rundt private barnehager før valget

-Om det nå er slik at en stemme på Arbeiderpartiet er ensbetydende med en stemme på Rødt så skylder de å gjøre alle foreldre med barn i private barnehager oppmerksom på dette, sier Ingrid Skjøtskift (H).

Av Jan Vestre

Hvem som skal få lov til å drive barnehage i Trondheim har lenge vært en het politisk potet. I forrige måned gikk Arbeiderpartiet langt i å støtte Rødts krav om en ny barnehagelov.

Det har fått Høyres ordførerkandidat Ingrid Skjøtskift til å reagere. Hun krever nå at Arbeiderpartiet klargjør sitt syn på private barnehager før valget.

-Rundt 4300 barn i Trondheim går i dag i en privat barnehage. Det at Ap nå har kopiert retorikken til Rødt har skapt stor usikkerhet hos mange småbarnsforeldre. Hvis det er slik at Arbeiderpartiet nå mener det samme som ytterste venstre i spørsmålet om private barnehager så skylder man å gjøre folk oppmerksom på dette.

Skjøtskift får støtte fra kommunalminister Monica Mæland (H) som tirsdag var på snarvisitt i Trondheim.

-I Gjøvik så har Arbeiderpartiet gått til det skritt å innføre en egen eiendomsskatt for de private barnehagene. Målet har helt klart vært å skvise ut de private til fordel for det offentlige. Med et Arbeiderparti på defensiven og et Rødt med vind i seilene så kan man ikke utelukke at noe av det samme kan skje også her i Trondheim, sier Mæland.

Høyres ordførerkandidat Ingrid Skjøtskift (t.v.) og kommunalminister Monica Mæland (H) mener Arbeiderpartiet skylder velgerne å klargjøre sitt syn på de private barnehagene.

Skjøtskift mener vinterens bitre nominasjonsprosess viser at ordfører Rita Ottervik nå i større grad enn før presses av venstresiden i eget parti.

-AUF har vist at de ikke er redd for å bruke den makta de har fått i Trondheim. Flere av utspillene som har kommet fra AUF har vært vel så radikale som noe av det Rødt har kommet med. Når partiets 8. kandidat går ut og fronter kravet om å fjerne 1000 parkeringsplasser fra sentrumsnære områder så sier det sitt, mener Skjøtskift.

Både Skjøtskift og Mæland sier det ikke hadde vært mulig å oppnå full barnehagedekning uten private aktører.

-At man nå velger å slå hånden av alle de som i sin tid var med på dugnaden er rimelig frekt. Det kan være greit å minne om at dette er en sektor som i stor grad er bygd opp av kvinnelige gründere som satset egne sparepenger. Måten venstresiden nå omtaler de private barnehagene på vil nok oppleves som et slag i trynet for mange.

Skjøtskift mener Arbeiderpartiet har gjort det til en kampsak å mobbe ut private arbeidsplasser.

-Man forsøker å gi inntrykk av at alle private barnehager eies av styrtrike “barnehagebaroner” som lar barna og de ansatte gå for lut og kaldt vann mens man selv skummer fløten. Faktum er at det gjennomsnittlige utbyttet i de private barnehagene er på fattige 0,4 prosent.

Skjøtskift mener “mobbingen” i første rekke rammer de ansatte.

-Med Høyre ved roret skal det bli slutt på mobbingen. Ansatte som står på hver dag for å passe barna våre fortjener en klapp på skulderen, ikke å bli rakket ned på.

-Skremselspropaganda

Ordfører Rita Ottervik kaller utspillet fra Høyre ren skremselspropaganda.

-Jeg merker meg at Høyres ordførerkandidat nå forsøker å skremme velgerne til å tro at en stemme til Arbeiderpartiet, er en stemme til Rødt. Det er feil. En stemme til Arbeiderpartiet, er en stemme til nettopp Arbeiderpartiet.

Ordfører Rita Ottervik mener Høyres kun forsøker å skremme velgerne.

Ottervik sier at ingen skal være redd for hvor Arbeiderpartiet står i saken.

-Alle småbarnsforeldre i Trondheim skal være trygge på at vi fortsatt skal samarbeide godt med de private barnehagene. Trondheim var den første storbyen som, under Arbeiderpartiets ledelse, likestilte private og kommunale barnehager.  Arbeiderpartiet mener de private barnehagene er viktig for full barnehagedekning og de gjør en god jobb.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Siste saker:

2,954FølgereLik