-1.8 C
Trondheim
fredag, desember 2, 2022

Stadig flere unge gjør som Therese (16) og Håkon (16)

Lange ventelister for å komme inn på bilfag ved Byåsen vgs.

- Annonse -

Yrkesfag blir stadig mer populært. I 2018 var det for første gang på mange år omtrent like mange søkere til yrkesfag som til studieforberedende.

-Pågangen har aldri vært større. Der det tidligere var slik at alle som ønsket det kom inn, er det nå lange ventelister. I høst var det rundt 50 som måtte stå på venteliste til bilfag, forteller avdelingsleder Roger Rosmo ved Byåsen vgs.

Før Rosmo begynte som faglærer i bilfag for åtte år siden, jobbet han som servicesjef hos Møller Bil og Wist Last & Buss. Han kjenner derfor både bransjen og bilfaget godt.

-Bilfaget har de siste årene gått gjennom en rivende utvikling. Stadig mer avansert teknologi gjør at det i dag kreves omtrent like mye kunnskap i elektronikk og data som i tradisjonell mekanikk. Dette vises tydelig i bredden på søkermassen, forklarer Rosmo.

Roger Rosmo (bildet) hadde lang erfaring fra bilbransjen da han begynte som faglærer ved Byåsen vgs.

I regi av NTNU har Rosmo, sammen med kollega Stig Mårstad, laget et eget undervisningsopplegg for yrkesfaglig fordypning hvor bransjen inviteres til egne hospiteringsdager ved skolen.

Forrige uke var Stadsbygd Båtsenter og MarineTeam, Ren Bil, Overaa og Wist Last & Buss på besøk ved Byåsen vgs som en del av en 14 dagers yrkesfaglig fordypning hos elevene.

-Noe av tanken er at VG1-elever på en bedre måte enn før skal få bli kjent med de ulike delene av bilfaget. Dette vil hjelpe elevene når de skal bestemme seg for hvilken fordypning de ønsker på VG2, forklarer Rosmo.

To av elevene som deltok på hospiteringsdagene var Therese Wagenius (16) og Håkon Schmidt Hovin (16) fra Heimdal. De var aldri i tvil om hva de ønsket å gjøre etter ungdomsskolen.

-Med en far som driver eget bilverksted og en storesøster som kjører dragracing så lå det vel kanskje litt i kortene, smiler Wagenius.

VG1 elever ved Byåsen vgs fikk forrige lære om hvilke muligheter som åpner seg når man går på Teknikk og industriell produksjon.

16-åringen har imidlertid ennå ikke bestemt seg for hva hun ønsker å fordype seg i til neste år. Wagenius synes derfor det er fint at skolen inviterer ulike aktører i bilbransjen på denne måten

-Slike opplegg er helt klart med på å gjøre undervisningen og faget mer levende og spennende, forteller Wagenius og får støtte fra Schmidt Hovin.

-Så absolutt. Det er nyttig og lærerikt uansett om man har bestemt seg for hva man ønsker å gå videre på eller ikke.

For ungguttens del er han fortsatt i tenkeboksen.

-Jeg har alltid likt mekanikk og det å holde på med biler og motor. Da jeg fikk beskjed om at jeg var kommet inn på TIP på Byåsen ble jeg veldig glad. Når det gjelder neste år så vurderer jeg både VG2 Kjøretøy og VG2 Bilskade, lakk og karosseri, forteller han.

Therese Wagenius og Håkon Schmidt Hovin forteller at de interesserte seg tidlig for bilfag.

Opplæringskontoret for Bilfag AS er et helfaglig bransjekontor som sørger for tilførsel av elever inn til bedriftene. De er også med på å legge til rette for ulike bilfagdager og hospiteringsdager som de på Byåsen vgs.

-Det tette samarbeidet mellom skolene og bransjen er nok noe av det som har vært med på å gjøre bilfaget mer attraktivt enn før, forteller daglig leder Ola Johan Brovold.

Når elevene etterhvert blir lærlinger eller lærekandidater så er det Opplæringskontoret som ordner med lærekontrakt og arbeidsavtaler.

-Vi har også lærlingesamlinger og kurs for lærlinger og instruktører. Dessuten har vi tett oppfølging av lærlingene under hele læretiden, forklarer Brovold.

Ole Johan Brovold (bildet) i Opplæringskontoret for Bilfag forteller at bilfagundervisningen i dag er en helt annen enn da han selv gikk på skole.

Rosmo er glad for at Byåsen vgs har fått på plass hospiteringsdager for bedrifter.

-Bedriftene som hospiterer i skolen får bedre innblikk i dagens skolehverdag. De gjennomfører undervisningsopplegg for elevene, og får faglig påfyll fra skolens lærere knyttet til didaktikk og pedagogikk. Dette gjør også instruktørene fra bedrift bedre rustet til å ta imot elever og lærlinger i egen bedrift, forklarer Rosmo som legger til at utbyttet også er stort for den enkelte skole og lærer.

-I tillegg får skolens lærere bedre informasjon og innblikk i utviklingen innenfor de enkelte fagene. Skolen skal utdanne fremtidens arbeidstakere, og det er da viktig at man benytter slike perioder til å  styrke samarbeidet mellom bransje og skole.

BILDER FRA HOSPITERINGSDAGENE PÅ BYÅSEN VGS

Simen Haugrønning og Jan Even Johansen fra Stadsbygd Båtsenter og MarineTeam
Overaae var en av flere lokale bedrifter som forrige uke besøkte Byåsen videregående skole
Thomas Løvbugt fra Ren Bil AS presenterte det kommende bilpleiefaget
Thomas Saltnes fra Wist Last & Buss fortalte om de mange jobbene som finnes innen tunge kjøretøy i bilbransjen .

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: