- Annonse -spot_img

Trondheim Pride blir «offentlig» flaggdag – Olavsdagene går ut

Slik blir de nye flaggreglene for Trondheim kommune.

- Annonse -spot_img

Formannskapet skal neste uke vedta nytt reglement for flagging på kommunale flaggstenger. Dagens regelverk er i all hovedsak fra 1970.

I sitt saksfremlegg foreslår Kommunedirektøren at man nå tar inn Kvinnedagen 8. mars og Trondheim Pride som nye flaggdager.

Det er noe leder av Trondheim Pride Rikke Sørlie Langø, er glad for.

-Dette er veldig gode nyheter for Trondheim Pride. Både kvinnedagen og Trondheim Pride er to viktige begivenheter i likestillingskampen, og vi ser på det som et steg i riktig retning.

Sørlie Langø mener de nye flaggreglene vil gjøre Trondheim til en enda mer åpen by.

-Absolutt. Det at kommunen nå ønsker å gi Trondheim Pride mer synlighet med en offentlig flaggdag vil hjelpe oss i kampen med å spre kunnskap og bekjempe fordommer.

Trondheim Pride har de siste årene vokst kraftig. Mens det i 2017 deltok rundt 8000 personer i paraden var tallet i 2018 økt til 12000

-I fjor fylte vi en hel uke med ulike arrangementer. Vi hadde idrettsarrangement, familiedag, seniortreff, konserter, debatter og mye mer. Vi får tilbakemeldinger på at vi gjør en viktig jobb, og at det trengs møteplasser for LHBTIQ+-miljøet i Trøndelag og omegn.

-Nå er det jo ikke alle i LHBTIQ+ miljøet som føler seg «hjemme» i pride-parader?

-Vi er opptatt av å lage en pride-feiring for alle. Ikke bare for de som går under LHBTIQ+-paraplyen, men også for hele Trøndelags befolkning som ønsker å vise sin støtte.  Norge består av både store og små pride-festivaler som sammen jobber for å skape et mer inkluderende og åpent samfunn. Og vi er overbeviste om at kunnskap knuser fordommer.

En annen som mener de nye flaggreglene er positive er Høyres gruppeleder Ingrid Skjøtskift.

-Det at vi kan flagge under Trondheim Pride med norske flagg er en flott måte å vise mangfold og inkludering på. I tillegg bør også regnbueflagget heises. Å si nei til regnbueflagget ved å vise til ulike «regelverk» synes jeg blir utrolig firkantet.

Når det gjelder flagging under Trondheim Pride og kvinnedagen 8. mars så foreslår kommunedirektøren at det norske flagget heises på Torvet.

I saksfremlegget til politikerne så går kommunedirektøren inn for at man ikke lenger skal flagge under Olavsdagene. Dette da man anser Olavsdagene som et arrangement på lik linje med andre store arrangementer i Midtbyen.

I tillegg til de offisielle flaggdagene, de nordiske lands nasjonaldager og ved besøk av representanter fra det norske kongehuset, skal det også flagges med norske flagg på følgende dager:

  • 6. februar – Samenes dag
  • 8. mars – kvinnedagen
  • 23. mars – Nordens dag
  • 23. april – Speiderdagen St. Georgs dag / speidernes dag
  • 7. mai – Lottenes dag
  • 9. mai – Europadagen
  • Første helg i juni – Musikkens dag
  • Ulike datoer – Trondheim Pride

De nye flaggreglene kommer opp i formannskapet tirsdag 28. januar

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ