-3.9 C
Trondheim
mandag, mars 8, 2021
- Annonse -

Vil ha slutt på “jentedo” og “guttedo” i trondheimsskolen

Bystyrepolitiker Stine Børø Szell (MDG) mener alle kommunale bygg og institusjoner bør ha kjønnsnøytrale toaletter og garderober.

Bystyret i Trondheim skal denne uken behandle flere private forslag. Ett av spørsmålene politikerne skal diskutere er hvorvidt alle nye og ombygde kommunale bygg skal ha kjønnsnøytrale toaletter og garderober.

Forslaget er signert Stine Børø Szell (MDG) som fronter saken på vegne av eget parti.

-Personer med kjønnsidentiteter og kjønnsuttrykk som ligger utenfor samfunnets tokjønnsnorm, føler ofte et stort ubehag når man skal benytte seg av offentlige toalett. Kjønnsnøytrale toalett er en måte for Trondheim kommune å vise at alle mennesker er like mye verdt og like velkommen i byen, forklarer Børø Szell.

MDG-politikeren mener det er på tide at Trondheim nå følger eksempelet til en rekke statlige institusjoner og byer som Oslo og Kristiansand.

I hovedstaden vedtok et enstemmig bystyre i 2017 at kommunen skulle legge til rette for å gjøre om kjønnsdelte toaletter til kjønnsnøytrale toaletter. Og i 2018 vedtok Kristiansand kommune at man nå skulle fjerne dame- og herreskiltene på toalettene.

Den ferske bystyrepolitikeren sier at det i Trondheim bør legges til rette for kjønnsnøytrale toaletter og garderober ved alle kommunale bygg, også barne- og ungdomsskoler og helse- og velferdssenter.

Bystyrepolitiker Stine Børø Szell (MDG) mener kjønnsnøytrale toaletter er et viktig steg for et mer tolerant samfunn.

-Du er lærer selv. Er du sikker på at dette er noe skoleelever flest vil sette pris på?

-Det eneste som i dag skiller “jentedoen” fra “guttedoen” ved den skolen jeg selv jobber, er skiltet på døra. Utformingen er ellers helt lik. Det er dessuten snakk om toaletter hvor man kan låse døra og således være helt i fred.

-Det snakkes også om kjønnsnøytrale garderober. Mener dere at alle elever skal dele samme garderobe? 

-Nei, det vil selvfølgelig ikke være aktuelt. Her vil det eventuelt være snakk om garderobe-løsninger som kommer i tillegg til eksisterende garderober.

-I saksfremlegget står det at det er større ulempe for personer med andre kjønnsidentiteter og kjønnsuttrykk å benytte dagens offentlige toalett, enn det er for personer som passer inn i tokjønnsnormen å benytte kjønnsnøytrale toalett. Vil ikke dette være ganske individuelt?

-Nå var kanskje ikke den formuleringen den beste. Hele tanken bak forslaget er imidlertid at alle mennesker skal oppleve å bli akseptert for akkurat den man er. Selv om vi har kommet langt på flere områder er det dessverre fortsatt mye diskriminering og hets mot personer som identifiserer seg utenfor den vanlig tokjønnsnormen. Jeg håper nå Trondheim kommune kan være med på å vise vei mot et enda mer tolerant samfunn.

NB! Saken kommer opp i bystyret torsdag 6. februar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

LES OGSÅ

LES SISTE HEIMDALSBLADET
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;