21.2 C
Trondheim
mandag, august 10, 2020

-Når ble det innafor å henge ut turgåere?

Kriser får frem det beste i oss. Dessverre får de også frem det verste i oss.

L E D E R

Det rases på sosiale medier om dagen.

Det rases over joggere. Det rases over barn som sparker fotball. Det rases over hyttefolk. Og det rases over folk som går to i bredden.

Det rases over folk som prater med naboen på nærbutikken. Det rases over folk i skisporet. Det rases over folk på bussen. Og det rases over småbarnsfamilier på søndagstur.

Så mye rases det at helseminister Bent Høie denne uken (for andre gang) gikk ut å ba oss slutte å kjefte så mye på hverandre.

-Situasjonen er tøff nok som den er, og vi må forsøke å unngå å bli så sinte, sa Høie som har presisert at det å bevege seg utendørs ikke strider mot helsemyndighetenes råd.

-Vi ønsker ikke at folk skal holde seg innendørs. Vi ønsker at de skal komme seg ut i frisk luft. Det er viktig for både fysisk og psykisk helse. Det handler om å holde avstand, forteller fagdirektør ved Folkehelseinstituttet, Frode Forland, til Dagbladet.

Det samme er også kommunaldirektør Ola Bye Rise inne på i et innlegg på Facebook.

-Så er det noen som lager egne regler, med portforbud og isolasjon som utgangspunkt, og synes at alle andre skal følge dem. Lytt i stedet til fagfolk. De sier at vi trenger frisk luft, fint kan bruke marka med klokskap og må skape oss en hverdag som vi kan stå i noen måneder, sier Bye Rise.

-Føler oss uthengt

Adresseavisen kunne i helgen fortelle om stor utfart i både Bymarka og på Bakklandet. Reportasjene ble ledsaget av leserbilder av folk som tipserne mente brøt myndighetenes helseråd.

Nyhetsredaktør Erlend Hansen Juvik forteller at Adresseavisen vurderer bilder tatt av andre enn avisens egne journalister særlig nøye, men at folk må forvente at man kanskje blir tatt bilde av når man oppsøker plasser men mange mennesker.

-Vi har fulgt alle helserådene som har kommet. Når vi blir avbildet i en sak som dreier seg om hvor “egoistiske” og “arrogante” folk er, så er ikke det noe kjekt i det hele tatt. Vi føler oss nesten uthengt, forteller en av de som Bydelsnytt har pratet med.

Juvik mener dette er noe folk bare må tåle.

-Slik vi vurderer det er bildet tatt på en slik måte at det ikke har fokus på noen spesiell person, og belastningen er derfor moderat for de som er med på bildet.

Bydelsnytt mener Adresseavisen har et særlig ansvar til å bidra til at den offentlig debatten ikke utarter seg på en slik måte at den gjør den vanskelige situasjonen vi alle står oppi verre.

Vi mener derfor at avisen bør tenke seg ekstra nøye om før man videreformidler videoer og innlegg fra folk som raser på sosiale medier.

Hvert år tar over 600 nordmenn sitt eget liv. Hvordan koronakrisen vil slå ut på denne statistikken er det ingen som kan si noe om nå.

Det bør imidlertid være noe vi alle har i bakhodet før vi begynner å skjelle ut hverandre på sosiale medier og i aviser.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.