10.2 C
Trondheim
søndag, september 25, 2022

6 scener vi aldri glemmer fra Scarface (1983)

Dette gjorde størst inntrykk på oss i Oliver Stone og Brian De Palmas filmatiske mesterstykke.

Universal Pictures melder at det skal spilles inn en ny versjon av «Scarface». Vi er usikker på om det er noe vi gleder oss til eller ikke.

For om det noen gang var noe som het å hoppe etter Wirkola, så må det være det å fylle skoene til Al Pacino i rollen som Tony Montana.

Buzzmagser har sett på noen av de scenene vi husker best fra 1983-versjonen av «Scarface».

«Rebengaaaaa!»

Når Tony, Manny, Chi-Chi og Angel (Fernandez) ankommer Miami blir de sendt til flyktningleiren «Freedom Town». Many kommer i kontakt med Omar Suarez som lover at de skal få hvert sitt «Green Card» bare de tar livet av en mann med navn Emilio Rebenga.

Rebenga var en av Fidel Castros mest lojale generaler og torturerte flere til døde, deriblant broren til Frank Lopez.

Når Angel under et opprør i leiren begynner å rope «Libertad! Libertad!» skjønner den tidligere generalen at han er avslørt. Scenen hvor Manny roper «Rebengaaaa!» mens han holder en kniv er vanskelig å komme utenom i en oversikt som dette.

Rebenga blir knivstukket av Tony og faller om i kaoset uten at noen bryr seg.

TONY: «Rebenga! From a friend you fucked»

«Now the leg, huh?»

«Scarface» er en blodig og voldelig film. Den kanskje verste scenen i så måte er nok den hvor Tony, Manny, Chi-Chi og Angel skal gjennomføre en narkohandel med colombianerne på Sun Ray Hotel i Miami.

Etter at Tony mister tålmodigheten med Hector «The Toad» og hans mange spørsmål, blir Tony og Angel truet inn på badet. Her tar Hector frem en motorsag og forlanger å vite hvor de oppbevarer pengene.

Manny og Chi-Chi som har ventet i bilen på utsiden, bestemmer seg for å rykke inn når de ikke hører noe fra Tony.

De klarer akkurat å redde Tony som følger etter Hector og skyter ham ned på åpen gate.

HECTOR: «Now the leg, huh?»

TONY: «Chi-Chi get the yayo!»

«No wife, no kids!»

New York-scenen trekkes ofte frem som en av de mest minneverdige scenene i «Scarface». Det viser seg nemlig at den kaldblodige gangsteren Tony Montana fortsatt har en slags form for moral.

Tony skal bistå Sosas livvakt Alberto med å ta livet av en journalist før han holder en tale i FN. Planen er å sprenge bilen, men da journalisten denne morgenen velger å ta med kona og barna i bilen så vil Tony avlyse det hele.

Alberto ser forskrekket ut og sier at hvis Sosa har sagt at dette skal gjøres så skal det gjøres. Tony starter motvillig bilen mens han sier «This fucking guy» rettet mot Alberto.

De følger bilen gjennom gatene mens Alberto klargjør fjernstyringen til sprengstoffet. Akkurat idet Alberto skal trykke på knappen blir han skutt i hodet av Tony.

TONY: «I told you no fucking kids! No, but you wouldn’t listen! Well, you stupid fuck! Look at you now».

«You know what a haza is Frank?»

En av våre favorittscener fra «Scarface» er når Tony konfronterer Frank Lopez og den korrupte politimannen Mel Bernstein etter at de forsøkte å få ham drept på Babylon Club.

Frank begynner å trygle og lover bort både 10 millioner dollar og Elvira(!) bare Tony lar ham leve. Tony ber Manny skyte Frank og vender seg mot Mel. I motsetning til Frank så trygler ikke Mel. Han forsøker allikevel å snakke fornuft med Tony uten at dette lykkes.

TONY: «You know what a haza is, Frank?! That’s a pig that don’t fly straight»! Neither do you Frank!»

MEL: «Fuck… You can’t shoot a cop!»

«And don’t be calling me no fucking dishwasher!»

Den første jobben Tony og Manny skaffer seg i Miami er på et slitent gatekjøkken i Little Havanna. En kveld får de beskjed av innehaveren at det er to menn som ønsker å snakke med dem.

Omar Suarez tilbyr Tony og Manny en jobb – losse 25 tonn med marijuana for 500 dollar hver.

Tony spør om Omar tuller og sier at vanlig takst er 1000 dollar. Han vil også ha seg frabedt at Omar kaller ham en «dishwasher»

Omar blir sint og skal til å dra våpenet da Waldo Rojas foreslår at de sender Tony og Manny til «the colombians».

OMAR: «All right, big man! You wanne make som big bucks? Let’s see how tough you are»

OMAR: And chico, if anything happens to that buymoney, – y pobreci – my boss is gonna stick your heads up your asses faster than a rabbit gets fucked!

«Say hello to my little friend!»

Ingen oversikt er komplett uten scenen som uten tvil er den som har satt størst fotavtrykk i populærkulturen. Ikke minst takket være det som er ett av de mest kjente filmsitatene gjennom tidene – «Say Hello to my Little Friend!»

Vi lar scenen snakke for seg selv

PÅ FORSIDEN NÅ

ANNONSE: