Mener alle politi er «rasistiske svin»

Arrangør bak neste ukes "Black Lives Matter"- demonstrasjon beskylder også Trondheim kommune for å stue innvandrere sammen i ghettoer på sørsiden av byen.

- Annonse -

Drapet på den svarte amerikaneren George Floyd (46) har satt sinnene i kok ikke bare i USA. Også her til lands har folk tatt til gatene for å vise sin avsky mot rasisme og politivold.

Mandag 15. juni planlegges det en ny «Black Lives Matter»-demonstrasjon i Trondheim.

Bak demonstrasjonen står flere politiske organisasjoner på venstresiden, i tillegg til KrFU Trøndelag og Trondheim Unge Venstre.

To av arrangørene, Trondheim Rød Ungdom og Trondheim Sosialistisk Ungdom var forrige uke ute og hengte opp bannere. Ett av budskapene var at alle politi er «svin».

Fra «Black Lives Matter»-demonstrasjonen på Torvet forrige onsdag (Foto: privat)

Leder i Trondheim Rød Ungdom, Georg Wighammer (16), sier karakteristikken i høyeste grad gjelder politiet i Trondheim.

-Politiet i Trondheim har en lang historie med rasisme, drap, vold og maktmisbruk. Politiet som institusjon holder «kapitalen» og staten trygg og støtter opp om en ordning som stjeler fra arbeidsfolk og undertrykker minoriteter.

Wighammer mener rasisme er et betydelig problem også i Trondheim.

Leder i Trondheim Sosialistisk Ungdom, Julie Engtrø. (Foto: privat)

-Trondheim er i dag segregert i ghettoer og finere strøk gjennom at kommunen stuer fattige innvandrere sammen sør i byen. Mange hvite foreldre nekter egne barn å være sammen med svarte, og politiet bruker ekstra mye ressurser på å overvåke «ikke-hvite» områder.

Leder i Trondheim Sosialistisk Ungdom, Julie Engtrø (18), er enig med Wighammer og sier politiet som institusjon er gjennomgående rasistisk.

Hun mener rasismen er noe som gjennomsyrer alle deler av samfunnet.

-Rasisme skjer overalt. Det er alt fra hun som får kommentarer på hijaben sin, til han som ikke får jobb fordi han har et utenlandsk etternavn. For å bekjempe rasismen må vi først erkjenne hvor integrert den er i både institusjoner og oss mennesker, forklarer Engtrø.

Leder i SV-studentlag Trondheim, Magnus Johan Jentoft (23), sier han støtter budskapet til Trondheim Rød Ungdom og Trondheim Sosialistisk Ungdom fullt ut.

Leder av SV-studentlag Trondheim, Magnus Johan Jentoft (Foto: privat)

-Politiet som institusjon har som sin oppgave å opprettholde de eksisterende strukturene og lovene i samfunnet. Dette blir problematisk når man ser hvor urettferdige og undertrykkende disse strukturene er. En liten elite karrer stadig til seg mer og mer rikdom, mens stadig flere lever i fattigdom. I kampen for et mer rettferdig samfunn er derfor ikke politiet derfor våre venner.

Jentoft presiserer at dette kun er meningene til styret og ikke studentlaget som helhet. Dette da man ikke har vedtatt noe offisielt syn på politiets rolle i samfunnet.

Politi

Leder i Trondheim Unge Venstre, Hans Hagen (22), forteller at styret måtte gå flere runder med seg selv før man takket ja til å være medarrangør.

-Vi var klar over at det kom til å være demonstranter med andre, mer ytterliggående budskap enn vårt, og gjorde det klart at vi ikke kunne støtte demonstrasjonen dersom hovedbudskapet var mer enn å fordømme rasisme, vold og maktmisbruk. Dette ble vi forsikret om at var tilfellet, forklarer Hagen.

Hagen mener den radikale venstresiden ikke har noe eierskap til antirasismen.

-I likhet med det store flertall av den norske befolkning så hater heller ikke vi de som jobber i politiet. Vi ser imidlertid at politibrutalitet og rasisme dessverre er noe som med jevne mellomrom forekommer og som må bekjempes.

Unge Venstre-lederen sier man i fremtiden ikke vil knytte seg til demonstrasjoner hvor øvrige arrangører kommer med fiendtlige uttalelser om politiet.

Heller ikke nestleder i Trøndelag KrFU, William Matteus Fonn (15 år), er særlig begeistret for uttalelsene om politiet.

-KrFU støtter ikke Rød Ungdoms oppfatning om at «alle politi er svin.»  Slike utsagn tar vi sterk avstand fra. Derfor kommer ikke KrFU til å gå med «Fuck The Police»-banner. KrFU støtter kampen mot rasisme, men vi kan ikke undergrave politiets viktige funksjon i samfunnet, understreker Fonn.

Obiora-saken

Nestleder i Rødt Østbyen, Anne Louise Wolff, sier på vegne av styret i lokallaget at de både forstår og sympatiserer med kritikken som reises mot politiet.

Fra Black Lives Matter-markeringen på Torvet i Trondheim (Foto: privat)

-Vi synes Rød Ungdom er flinke til å uttrykke systemkritikk, og på å bruke virkemidler som engasjerer. Rødt Østbyen hverken kan, eller vil, prøve å kontrollere eller begrense hva Rød Ungdom gjør og sier.

Wolff sier drapet på George Floyd er en viktig påminnelse om at man fortsatt har et oppgjør å ta med politiet i Trondheim.

-Rødt Østbyen vil at det igjen rettes fokus mot Eugene Ejike Obiora, og faktumet at hans drapsmann ikke bare slapp unna, men fremdeles jobber i politiet og i tillegg har blitt forfremmet etter drapet. Vi vil den systemiske rasismen til livs, og vi vil ha systemendring for å forhindre at rasifiserte personer utsettes for hets, trakassering og vold fra samfunnet.

NB! I skrivende stund har 1400 personer på Facebook sagt at de kommer, deriblant bystyrepolitiker Julie Indstad Hole (Ap). Bystyrerepresentant Sara Shafighi (Ap) har krysset av på at hun kanskje møter. Det samme har tidligere varaordfører Knut Fagerbakke (SV) og tidligere bystyrepolitiker for Arbeiderpartiet Baba Danyagiri.

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ