-1.8 C
Trondheim
fredag, desember 2, 2022

Benedikte (15) gikk ut med tretten 6’ere

Da Benedikte Holm Håheim var 3 år tjuvlånte hun morens mobil for å sende tekstmeldinger. Forrige uke gikk hun ut av 10. trinn med skyhøyt karaktersnitt.

- Annonse -

Tall fra SSB viser at norske 10. klassinger i fjor gikk ut av ungdomsskolen med 3,2 i snitt. I Trøndelag var snittkarakteren noe høyere enn landsgjennomsnittet med 3,4.

Tallene viser også at jentene generelt gjør det bedre i alle fag enn guttene.

I naturfag og samfunnsfag skiller det 0,7 karakterpoeng, mens forskjellen i norsk hovedmål er på 0,6 karakterpoeng. I engelsk skriftlig er forskjellen 0,5 karakterpoeng.

En av de som i år har vært med å dra opp snittet både for Trondheim og Trøndelag, er Benedikte Holm Håheim (15) fra Sjetnemarka.

Da 15-åringen i forrige uke mottok vitnemålet under en høytidelig skoleavslutning i Sjetnehallen, kunne hun notere seg for nesten full pott med tretten 6’ere og to 5’ere, noe som tilsvarer et snitt på 5,85.

De to femmerne fikk hun i norsk hovedmål og norsk sidemål.

15 år gamle Benedikte Holm Håheim (bildet) lærte seg tidlig å lese og skrive. Det gjorde at hun fikk begynne på skolen ett år tidligere enn hun skulle.

For den skoleflinke sjetnemarkingen innrømmer at det ikke alltid har vært like lett å motivere seg i alle fag.

-Spesielt i nynorsk har jeg måttet jobbe en del med meg selv. Det har nok enkelte ganger blitt litt mye skippertak, forklarer Benedikte med et smil.

Sendte SMS som 3-åring

Mamma Hilde-Irene Håheim forteller at datteren tidlig lærte seg å lese og skrive, og at hun visste å utnytte dette.

-Da Benedikte var 3 år fikk jeg plutselig en dag flere tekstmeldinger jeg ikke skjønte noe som helst av. Meldingene var fra forskjellige mammaer i barnehagen som fortalte at datteren gjerne ville komme bortom for å leke.

Det skulle raskt vise seg at det var Benedikte som hadde tjuvlånt mobilen da hun gikk rundt og kjedet seg og ville ha noen å leke med.

-Det verste var at Benedikte hadde ordlagt seg på en slik måte at det godt kunne vært en voksen person som sendte meldingene, ler mamma Hilde-Iren.

Benedikte og moren Hilde-Irene (t.h.) har en god tone. Her utenfor familiens bolig i Sjetnemarka.

Og det at Benedikte såpass tidlig lærte seg å lese og skrive gjorde at hun fikk begynne på skolen ett år tidligere enn hun egentlig skulle. Derfor har Benedikte gjennom hele barne- og ungdomsskolen vært den desidert yngste i klassen.

Da Benedikte skulle begynne i 2. klasse flyttet familien til San Diego i USA i forbindelse med jobben til pappa Håvard Holm.

-Da Benedikte skulle begynne på amerikansk skole kunne hun ikke et ord engelsk. Da hun gikk ut 2. klasse hadde hun toppkarakter, forteller pappa Håvard.

Usikker på yrkesvalg

Med et vitnemål bestående av nesten bare 6’ere har Benedikte et godt utgangspunkt når det gjelder videre utdannelse. 15-åringen er imidlertid usikker på hva hun etterhvert ønsker å jobbe med.

-Mamma er advokat og pappa er ingeniør, men jeg tror ikke jeg kommer til å velge noen av de retningene. Jeg liker veldig godt teater og det å stå på en scene så det kan godt være at jeg ender opp i et kreativt yrke, forteller Benedikte.

Det den unge sjetnemarkingen imidlertid er sikker på er at hun håper å kunne begynne ved KVT fra høsten av.

Og med et snitt på 5,85 skulle sjansene for nettopp det være store.

-De siste årene har vi lagt på et snitt på rundt 4,5 blant de som begynner i 1. trinn. Hvert år tar vi inn 125 elever på trinnet, forteller studieleder Jostein Brønstad ved Kristen Videregående Skole Trøndelag.

Benedikte har drevet med svømming siden hun var 8 år. På rommet har hun samlet noen av pokalene hun har fått i ulike konkurranser.

Men det er ikke bare på skolen at Benedikte gjør det bra. 15-åringen er nemlig også en habil svømmer.

-Jeg begynte i Vestbyen Svømming da jeg var 8 år. I dag trener jeg i snitt 6 ganger i uka, forklarer Benedikte som har flere hyller med pokaler og utmerkelser på rommet sitt.

Mamma Hilde-Irene og pappa Håvard er usikker på hvem Benedikte har arvet «skolegenet» fra.

-Vi må vel være såpass ærlig å si at Benedikte er flinkere enn det vi noen gang var. I tillegg har hun en selvdisiplin og arbeidsmoral det virkelig står respekt av, avslutter de stolte foreldrene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: