Dumper korona-katter før sommerferien

-Mange har en bruk-og-kast holdning til kjæledyr, fortviler Silje Tøndelstrand Størdal (35) i foreningen Våre Eventyrlige Katter.

- Annonse -

Da koronakrisen slo til for fullt var det stor pågang hos dyreorganisasjonene av folk som ønsket seg en katt. Øverst på ønskelista stod de minste kattungene.

Nå som de små nøstene har vokst til og sommerferien står for døra, er ikke lysten på en firebent venn like stor.

-Vi har flere eksempler på folk som har dumpet kjæledyra på vei til ferie. Nylig fant vi en katt som lå inne i et låst burt som var slengt ned en bratt skråning. Det er helt forferdelig hva enkelte kan få seg til, sier Silje Tøndelstrand Størdal (35).

Sammen med sin mor Mona Størdal (56) har hun de senere årene drevet organisasjonen «Våre Eventyrlig Katter» i Klæbu.

Organisasjonen er én av flere i Trøndelag som tar imot og omplasserer eierløse katter.

-Selv om problemet med villkatter ikke er like stort som det engang var, er det fortsatt mange katter som går omkring uten å ha noe sted å gjøre av seg. Særlig nå om sommeren. Ofte er det snakk om katter som har blitt jaget eller dumpet av sin tidligere eier.

KATTENES SKYTSHELGEN I KLÆBU: Mona Størdal (bildet) har hjulpet eierløse katter i flere tiår. Nå driver hun og datteren organisasjonen «Våre Eventyrlige Katter»

Størdal forteller at mange også tar med seg katten for å få den avlivet.

-Dyrlegene avliver ikke friske dyr med mindre det foreligger medisinske årsaker hos eieren. Nå i ferietiden er det mange katteeiere som plutselig utvikler en form for allergi som gjør at de ikke lenger kan holde katt. Pussig nok gir denne allergien seg når høsten kommer slik at man kan skaffe seg en ny katt.

Størdal sier noe av årsaken til oppsvinget av eierløse katter på sommerstid har sammenheng med at mange har et «bruk-og-kast» forhold til kjæledyrene sine.

-Jeg overhørte nylig en samtale mellom en far og en datter som hadde tatt med seg katten til avliving. Datteren spurte hvorfor de måtte «legge igjen» pusen hos dyrlegen, hvorpå faren svarte at de bare kunne hente en ny en etter ferien.

Adopsjon

I foreningens lokaler i Amundsdalvegen i Klæbu rusler det for tiden rundt et tjuetalls katter. En del av kattene hører til på gården, mens andre venter på nye hjem.

-Det første vi gjør når vi får inn nye katter er å legge ut etterlysning på ulike Facebook-grupper. Noen ganger kan det være snakk om katter som har blitt skremt og som nå ikke finner veien hjem. Da sitter det gjerne en eier ett eller annet sted og savner katten sin, forteller Størdal.

TID FOR DAGENS GO’BIT: Hos foreningen «Våre Eventyrlige Katter» i Klæbu rusler det i dag rundt et tjuetalls katter. Alle får godt med mat og mye stell.

Hos «Våre Eventyrlige Katter» får kattene en trygg havn med nok mat og mye stell. Er ikke kattene sterilisert eller kastrert så blir de etter noen uker tatt med til dyrlegen.

-Vi prøver først å finne eventuelle eiere før vi kastrerer eller steriliserer katten. Får vi inn katter som er fine i pelsen og kjælen er det som regel snakk om katter som har hatt et godt sted å bo men som nå har forvillet seg bort.

Om ingen gjør «krav» på kattene blir de etterhvert satt opp for adopsjon. Størdal forteller at man bruker en del tid på å finne riktig katt til riktig eier.

-Alle som ønsker å adoptere en katt må fylle ut et lite skjema hvor de kort forteller litt om seg selv. Det går på hvorvidt det finnes andre dyr i husstanden, om man har små barn og om man bor midt i et boligfelt eller mer landlig til. Skjemaene gjør at vi klarer å «matche» katt og eier på en mye bedre måte enn om man bare kom innom og plukket opp en katt.

LEK: Disse små nøstene elsker å leke. -Kattunger er veldig populære. Det er imidlertid viktig at folk som skaffer seg katt husker på at de vokser til etterhvert, forteller Silje Tøndelstrand Størdal (35)

-Det må da koste en del å fø på så mange katter. For ikke å snakke om utgiftene hos dyrelegen? Hvordan får dere ting til å gå rundt?

-«Våre Eventyrlige Katter» er en ideell organisasjon som er helt avhengig av støtte fra folk. Mange gir oss et fast beløp i måneden, mens andre vippser noen kroner i ny og ne. Vi har også mottatt pengestøtte fra folk som har lest om det arbeidet vi har gjør og som ønsker å bidra. Om noen som leser dette ønsker å bidra så er man hjertelig velkommen til det, avslutter Størdal med et smil

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

  1. Flott organisasjon som jeg nå akkurat er blitt følger av. Jeg gir bidrag gjennom grasrot andelen og oppfordrer andre til å hjøre det samme.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ