I boka «Vår historie» utgitt på Læreboka Forlag, tar de to brødrene leserne med på en reise i barndommens og ungdomstidens Kristiansund.
Boka gir et nostalgisk tilbakeblikk på hvordan det var å vokse opp i en tid hvor verden fortsatt var stor og hvor nabokjerringene passet på ungene i gata.
-Nabokjerringene var datidens barnehage og SFO. Da vi vokste opp var det bare to stykker som vi visste av som gikk i barnehage. Resten av ungene var hjemme, forteller Jan Martin som sammen med sin bror Jostein startet opp Nidaros idrettsungdomsskole i Trondheim i 2005.
I 2019 startet brødrene også opp Trondheim Idrettsungdomsskole på Rotvoll i Trondheim.
De to skolegründerne, som også historikere, har utgitt flere bøker både sammen og hver for seg. Jostein har blant annet skrevet historien om fiskeværet «Grip» som lenge var Norges minste kommune og som ble rammet av sentralisering etter krigen.

«Vår historie» er rikt illustrert med bilder som alle som vokste opp på 70- og 80-tallet vil kunne nikke gjenkjennende til, uavhengig om man selv har et forhold til byen på Nordmøre eller ikke.
For hvem husker vel ikke Apache-syklene med skinnsete og gir, «Stjerneposen» fra E. Gisholt, Commodore 64, fotballkortene, de røde telefonkioskene og de herlige hårfrisyrene og klesdraktene?
Adoptivsøsken
For 50 år siden var adopsjon i Norge stort sett ensbetydende med å adoptere etnisk, norskfødde barn. På begynnelsen av 70-tallet skjedde det imidlertid en markant endring hvor det å adoptere barn fra utlandet ble stadig mer vanlig.
I «Vår Historie» forteller Jostein og Jan Martin levende om sine foreldre Anne Marie og Johan som var med på å starte nettopp denne tradisjonen.
Ekteparet fikk først tildelt ei lita jente på noen få måneder fra Vietnam. På grunn av Vietnam-krigen var det imidlertid usikkert når hun kunne komme til Norge.

Ekteparet forsøkte da å adoptere fra Sør-Korea noe som skulle vise seg å være enklere. I desember 1970 var «Anne-Mette» på vei fra Sør-Korea til Kristiansund, og Jostein og Jan Martin skulle få en etterlengtet søster.
Den lille jenta fra Sør-Korea var for øvrig den første som kom til Nordmøre i det som skulle bli en stor adopsjonsbølge utover 70-tallet.
Gjennom 168 sider forteller brødrene om hvordan det var å vokse opp på 70- og 80-tallet og hvordan tiden den gang skiller seg fra hvordan det er å vokse opp i dag.
-Det å være ute og leke var en selvfølge. Ville du være inne sammen med vennene dine så var dette noe man måtte spørre om først, i hvert fall hvis det var godvær, forteller Jostein.
Jan Martin husker det aldri var noe problem å finne på ting å gjøre når man var ute.
-Ting var ikke tilrettelagt og gjennomorganisert på samme måte som det ofte er i dag. Dette gjaldt både lek og idrett. For eksempel er dette med å sparke fotball på løkka noe som nesten har blitt helt borte.

Selv om samfunnet har forandret seg mye de siste 50 årene så har allikevel brødrene tatt med seg mange av verdiene fra oppveksten inn i skolene de i dag driver.
-I dag stiller samfunnet helt andre og mye tøffere krav til ungdommen enn før. Derfor er trygghet, solidaritet, samhold og rettferdighet verdier som viktigere enn noensinne, avslutter Jostein og Jan Martin.
Brødrene driver i dag både Nidaros Idrettsungdomsskole og Trondheim Idrettsungdomsskole.
NB! Det blir signering av boka «Vår historie» på ARK Storkaia Brygge i Kristiansund lørdag 19. september kl. 12.00 – 14.00.