- Annonse -spot_img

Nina (33) og Stian (41) åpner gården for barn og unge

Egga Gård i Klæbu ble nylig godkjent som ny "Inn på tunet"-gård.

- Annonse -spot_img

«Inn på tunet»-ordningen ble opprettet av regjeringen i 2009 og er et utviklingsprogram som tar sikte på å kvalifisere gårdbrukere til å kunne tilby ulike tjenester innen skole- omsorgs- og velferdssektoren.

I dag finnes det rundt 130 «Inn på tunet»-gårder, fra Svolvær i nord til Mandal i sør. I Trondheim har seks gårder så langt fått godkjentstempelet.

Nyeste tilskudd er Egga gård i Klæbu.

-«Inn på tunet» handler om å skape mestring og trivsel hos mennesker i utfordrende livssituasjoner. Meningsfylt arbeid, trygge rammer og det å «se» den enkelte står derfor sentralt, forteller Nina Witbro (33) som har har jobbet 15 år i helsevesenet.

33-åringen er autorisert sykepleier og har gjennom sitt arbeid lang erfaring med å jobbe med mennesker i forskjellige livssituasjoner.

Witbro har i følge seg selv et ekstra stort hjerte for barn og det å kunne hjelpe barn og unge som sliter i hverdagen.

-Skal man drive en «Inn på tunet»-gård tror jeg det er viktig at det ligger et sterkt engasjement for mennesker i bunn. Dette er mer enn bare en trivelig besøksgård, forklarer hun.

Nina Witbro og samboer Stian Bjerkan bor idyllisk til ved foten av Vassfjellet i Klæbu. På gården er flere dyr, blant annet flere islandshester.

For det er nemlig mye som må på plass før man kan bli godkjent som en «Inn på tunet»-gård.

-I tillegg til politiattest og nødvendige forsikringer må gården også «kvalitetssikres». Egga gård er HMS-sertifisert og har gjennomgått det felles kvalitetssystemet som gjelder for norsk landbruk. Vi som driver gården må også gjennomføre KSL for «Inn på tunet» og KSL for gårdsdrift, forteller Stian Bjerkan (41) som til daglig jobber som elektriker.

41-åringen er også friluftsmenneske og bruker skogen aktivt til både jakt og fiske. Han er også glad i å bygge og lage nye ting.

Bjerkan mener dette er gode egenskaper å ha med seg når man skal drive en «Inn på tunet» gård.

-Praktisk og tilrettelagt gårdsarbeid har vist seg å være en god måte å skape mestringsfølelse hos barn og unge på, enten det nå er snakk om å snekre en fuglekasse eller reparere et gjerde.

Tilpasset tilbud

Det var i 2012 at Witbro og Bjerkan bestemte seg for at de ønsket bo mer landlig enn de opp til da hadde gjort. Da paret så at Egga gård lå ute for salg valgte de å slå til.

Sauene trives på Egga gård. Stian Bjerkan og Nina Witbro har drevet gården siden 2012.

 

-For øyeblikket har vi tre islandshester, sauer, to hunder, kaniner og en flokk høns. Forskning viser at dyr brukt i terapisammenheng kan være med på å redusere angst og depresjon. Derfor står dyra sentralt på mange «Inn på tunet»-gårder, forklarer Witbro som forteller at man har lagt opp til en rekke ulike opplegg og aktiviteter.

-Vi vil alltid tilpasse tilbudet til den enkelte. For noen vil kanskje det kjekkeste være matlaging, baking, sylting av bær og stell av egen grønnsakhage. Andre vil trives best når de får være med på ridetur i marka eller delta i stellet av dyra på gården. For noen vil kanskje det mest spennende være snekring og annet vedlikeholdsarbeid.

Nina Witbro og Stian Bjerkan med godkjenningsbeviset som viser at Eggan gård nå har blitt en «Inn på tunet» – gård

Paret som begge er i full jobb, håper de etter hvert kan drive med tilbudet på gården på heltid.

-Vi jobber nå med å etablere en dialog med skoler og ulike enheter i kommunen for å høre hvilke behov som finnes, forteller Witbro.

Den 33 år gamle sykepleieren sier gården også er åpen for privatpersoner og familier med en utfordrende hverdag.

-Det er bare å ta kontakt på telefon så kan vi avtale et møte her på gården. Det går også an å prøve ut tilbudet en helg for å se om det er noe den aktuelle trives med, avslutter Witbro.

HER finner du Egga gård på Facebook.

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ