Det er i forbindelse med utarbeidelsen av en ny felles forskrift for Trondheim og Klæbu, at et flertall av bystyrepolitikerne nå ønsker å legge ned forbud mot privat fyrverkeri i hele kommunen.
I dag er det forbudt å sende opp fyrverkeri i Midtbyen og tilstøtende sentrumsnære områder som Ila, Øya, Elgeseter Møllenberg, Rosenborg, Berg, Tyholt, Persaunet og Lademoen.
Da saken var oppe i bystyret i forrige uke begrunnet Aurora Meland Winger (MDG) et forbud med at det hvert år ligger et stort antall kjæledyr og «skjelver av skrekk».
Mange hundeeiere må ifølge Meland Winger også gi sine firbente venner beroligende midler for at de skal «komme seg gjennom natta.»
MDG-representanten mente det kommunale fyrverkeriet var et «mindre problem» da det her ble skutt opp til faste tider, og at hundeeiere og andre dermed kunne forberede seg på det som kom.
I en replikk var Arbeiderpartiets Roar Aas opptatt av hvor raskt man kunne få til et forbud for hele kommunen.
Svein Otto Nilsen (PP) mente imidlertid at et eget forbud ikke var nødvendig da mye allerede var regulert i de nye politivedtektene for Trondheim kommune. Her heter det blant annet at det ikke skal skytes opp fyrverkeri før kl. 17 på nyttårsaften og etter kl. 02.00 på 1. nyttårsdag.
Da saken var oppe til votering stemte samtlige representanter fra AP, SV, H, V, MDG og Rødt for et forbud. Høyre i Trondheim har dermed en annen tilnærming til saken enn sine partifeller i Oslo.
–Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordret for noen dager siden folk til å droppe årets julebord, og ingen vet foreløpig hvor mange vi kan samle rundt juletreet eller til julemiddagen. Nå kommer SV og MDG og krever at ingen heller skal få lov til å sende opp litt fyrverkeri, uttalte Nicolai Langfeldt (H) til Nettavisen i oktober.
Også Fremskrittspartiet mente private ikke lenger skal få lov til å skyte opp fyrverkeri, men her stemte én av partiets fire representanter imot.
Da partiet fortsatt satt i regjering uttalte daværende samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring‐Gjedde (Frp) at man ikke kunne forby «alt man ikke liker».
Senterpartiet og Pensjonistpartiet mente dagens forskrift var nok og stemte i mot et forbud som skulle gjelde hele kommunen.
Ingen av de andre norske storbyene har så langt lagt ned noe forbud mot privat fyrverkeri.
NB! Brudd på et eventuelt forbud vil straffes etter brann- og eksplosjonsvernloven § 42. Her går det frem at den som forsettlig eller uaktsomt overtrer forskriften kan straffes med bøter eller fengsel inntil 3 måneder.