0.4 C
Trondheim
søndag, april 11, 2021
- Annonse -spot_img

Trondheim Høyre støtter forslag om portforbud

Men kun fordi man mener dette allerede er hjemlet i dagens smittevernlov. -Viktig med en demokratisk forankring, sier Ingrid Skjøtskift (H).

- Annonse -

Formannskapet i Trondheim avviste denne uken forslaget om en egen lovbestemmelse i smittevernloven om portforbud.

Det er Justis- og beredskapsdepartementet som i felleskap med Helse- og omsorgsdepartementet, har sendt et forslag om endringer i smittevernloven ut på høring.

Formannskapet mente portforbud er et tvangstiltak som “ikke passer inn i et tillitsbasert samfunn” og at det kan “gripe inn i rettigheter etter Grunnloven og menneskerettighetene”.

Da saken var oppe til votering valgte imidlertid Høyre som eneste parti å stemme i mot å avvise forslaget.

Ingrid Skjøtskift argumenterte med at portforbud allerede var hjemlet i smittevernloven og at det var viktig at denne muligheten ble gjenstand for en større demokratisk kontroll.

-Hvis spørsmålet i dag var om formannskapet ville støtte innføringen av portforbud i Norge så ville både jeg og Høyre ha stemt i mot dette. Det er det vel ingen tvil om. Nå er det imidlertid ikke det som er spørsmålet her, poengterte Skjøtskift fra talerstolen.

Høyres gruppeleder fremmet derfor et eget forslag hvor man støttet forslaget om en egen lovbestemmelse i smittevernloven om portforbud, men med en rekke forbehold.

Ingrid Skjøtskift (H) (Skjermdump fra Trondheim kommunes overføring av møtet i formannskapet den 26. januar 2021)

-Dagens hjemmel er på ingen måte klart avgrenset verken når det gjelder varighet, Stortingets kontroll eller andre typer begrensninger rundt det. Derfor kan det være bra å si at den retten får en innramming som juridisk sett er mye sterkere, mente Skjøtskift.

Skjøtskift understreket at terskelen for å bruke portforbud måtte være “skøyhøy”, og at det måtte begrunnes samtidig med at et vedtak ble fattet slik at det var etterprøvbart.

Høyres gruppeleder mente et eventuelt portforbud måtte være geografisk avgrenset og at de kommunen som var inkludert måtte konsulteres og samtykke.

-Uten lokal tilslutning vil et portforbud være helt håpløst, poengterte Skjøtskift som også mente det måtte være en begrensning på 7 dager og ikke tre uker som foreslått fra departementene.

Venstres Erling Moe var imidlertid klar på at forslaget om en egen lovbestemmelse i smittevernloven om portforbud måtte avvises.

Erling Moe (V) (Skjermdump fra Trondheim kommunes overføring av møtet i formannskapet den 26. januar 2021)

Moe mente muligheten til å innføre portforbud måtte være så snever som mulig, og at en egen lovbestemmelse ville kunne føre til at denne muligheten ble utvidet.

-Hvis det ikke var for at man ønsket å utvide muligheten til å bruke portforbud så hadde aldri dette forslaget blitt fremmet, påpekte Moe.

Venstres gruppeleder sa han var skremt av urolighetene i Nederland og Danmark, og mente det var avgjørende at man i Norge tok vare på det gode tillitsforholdet som eksisterte mellom innbyggerne og myndighetene.

Senterpartiets Marte Løvik mente det var “svært, svært uheldig” at saken om portforbud i det hele tatt var løftet frem.

-Før regjeringen fremmet forslaget så var det ingen diskusjon om hvorvidt det var noe behov for noe portforbud i Norge. Jeg håper regjeringen skjønner at motstanden mot dette er så stor at forslaget aldri blir lagt frem for Stortinget, sa Løvik.

Marte Løvik (Sp) (Skjermdump fra Trondheim kommunes overføring av møtet i formannskapet den 26. januar 2021)

Løvik påpekte at Norge er et tillitsbasert samfunn hvor innbyggerne lojalt har fulgt helsemyndighetenes anbefalinger og pålegg under pandemien.

-Det å i det hele tatt diskutere portforbud gjør at vi havner i en enorm mistillitssituasjon som vi finner i andre land i Europa og verden som ikke har klart denne pandemien så godt. Det at regjeringen har løftet opp denne diskusjonen er svært uheldig for utviklingen av samfunnet i Norge, understreket Løvik.

HER kan du lese saksprotokollen fra møtet i formannskapet.

Denne uken har flere kommuner og fylker avvist forslaget til portforbud, blant annet  byrådet i Bergen, fylkesrådet i Nordland og fylkesutvalget i Rogaland

Folkehelseinstituttet (FHI) er sterkt kritisk til innføring av portforbud, og mener et portforbud kan være i strid med menneskerettighetene.

I sitt høringssvar skriver FHI:

«Samlet sett vurderer vi at den marginale gevinsten av portforbud, selv i dets strengeste form, er liten».

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Annonse -

LES OGSÅ

LES SISTE HEIMDALSBLADETspot_img
- Annonse -
ANNONSE:
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;