KVT-elever vil gjøre kjent skolesekk mer bærekraftig

80% av førsteklassingene slutter å bruke reflekssekken fra fylkeskommunen når man begynner i andre klasse. Det ønsker elever ved Kristen videregående skole på Tiller å gjøre noe med.

- Annonse -

Hvert år deler trafikksikkerhetsutvalget i Trøndelag fylkeskommune ut gratis reflekssekker til alle som begynner i første klasse. Tanken bak det hele er at de yngste skolebarna skal synes bedre i trafikkbildet.

Fylkeskommunen sier selv at man har sett seg som mål at skolesekken skal benyttes i minst 2 år, men mange velger å kaste sekken allerede etter det første året.

-Vi gjorde en spørreundersøkelse hvor 80% av elevene sa at de sluttet å bruke sekken før andre klasse. Den viktigste årsaken var at det ikke var kult å bruke «1.klasse-sekk» på andre trinn, forteller Håvard Græsli (18) og Magnus Fjørtoft (17)

Guttene studerer Entreprenørskap og Bedriftsutvikling ved Kristen videregående skole (KVT) på Tiller, og har sammen med tre andre klassekamerater startet ungdomsbedriften «Happy Backpack UB».

Fylkeskommunens reflekssekk er populær, i hvert fall når man går i 1. trinn (Illustrasjonsbilde: Trøndelag fylkeskommune)

«Happy Backpack» er én av i alt åtte ungdomsbedrifter ved KVT som skal delta på «Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Trøndelag» den 10. mars.

-Vi bestemte oss tidlig for at fokus måtte ligge på miljø og bærekraft og at vi ville jobbe med et «hverdagsprodukt». Etter litt diskusjoner fant vi ut at vi ønsket å gjøre noe med skolesekken som fylkeskommunen deler ut hvert år, forklarer gutta.

For både Håvard og Magnus husker hvor lite populær reflekssekken plutselig ble da man skulle begynne i 2. klasse.

-Det var jo ikke noe galt med sekken i seg selv, men ingen ønsket jo å gå rundt med den samme signaloransje sekken som de i 1. trinn. Man gikk da tross alt i 2. klasse, ler gutta.

Elevene i «Happy Backpack» stilte derfor spørsmålet om hva som eventuelt kunne gjøres for å få flere 2. og 3. klassinger til å bruke sekken.

-Noe av det første vi så på var dette med fargen på sekken. For hva om man på en enkel måte kunne endre fargen slik at den kunne «tilpasses» de ulike trinnene? Er sekken gul i 1. trinn, så kan den for eksempel være lys grønn i 2. trinn og oransje i 3. trinn. Ulike farger til ulike trinn vil helt klart være «identitetsbyggende», forklarer Håvard.

Håvard Græsli (t.v.) og Magnus Fjørtoft studerer begge Entreprenørskap og Bedriftsutvikling ved KVT.

Løsningen KVT-elevene kom frem til var å lage sekken i et stoff som ved hjelp av et par fargeampuller og en runde i vaskemaskina, kan endre farge.

-Vi har også sett på hvordan vi gjennom regulerbare stropper og bøyler kan få en sekk som kan «vokse» i takt med barna, forteller Magnus.

Nå satser gutta på at juryen i Fylkesmesterskapet også vil tenne på idéen om en mer bærekraftig skolesekk.

-Det hadde vært artig om vi kunne hente hjem en pris til KVT. Skolen har jo gjort skarpt under tidligere mesterskap, avslutter Håvard og Magnus.

PS! På fritiden spiller Håvard og Magnus fotball hos Heimdal FK.

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: