Den 22. juni ble det lokale påbudet om bruk av munnbind i butikker (der man ikke kunne holde minimum 1 meters avstand) opphevet.
Én måned senere velger allikevel et stort flertall av trondhjemmerne å fortsatt ha på seg munnbind når man er ute og handler. Men antallet er synkende.
Bydelsnytt har snakket med flere av byens kjøpmenn for å få deres anslag på hvor mange det er som fortsatt bruker munnbind.
Vi har også foretatt tellinger i utvalgte dagligvarebutikker til ulike tider av døgnet. Selv om et stort antall kunder ble talt er ikke disse nødvendigvis representative for befolkningen i Trondheim som helhet.
Dette fant vi:
- Munnbindbruken ligger nå på et sted mellom 60 og 70 prosent.
- I den voksne delen av befolkningen er det ingen aldersgruppe som skiller seg nevneverdig ut med tanke på bruk/ikke bruk av munnbind

Det er tall og tendenser butikksjef Kjell Skjønberg (50) ved Extra Flatåsen kjenner seg igjen i.
-Hos oss vil jeg anslå at rundt 7 av 10 fortsatt bruker munnbind. Vi ser også at de fleste fortsatt er flinke til å sprite hendene og til å holde avstand noe vi er veldig glade for. Det virker også som om bruken av munnbind er noenlunde lik i de fleste aldersgruppene, forteller Skjønberg.
Selv om Trondheim de siste ukene har hatt lave smittetall og en oversiktlig smittesituasjon, så har man ved Extra Flatåsen valgt å fortsette med munnbind blant de ansatte.
-Vi har på oss munnbind hele tiden, også når det er lite folk i butikken. Det er noe vi har valgt å gjøre av hensyn til både våre kunder og våre ansatte, forklarer Skjønberg.
Også ved Prix-butikken i Sjetnemarka bruker de ansatte fortsatt munnbind.
-Det varier litt med tid på dagen. Når det er lite folk i butikken og det ikke er noe problemer med å holde avstand, så hender det at vi tar det av. På de mest travle tidspunktene så bruker vi imidlertid konsekvent munnbind, forklarer butikksjef Bjørn Olsen (52)
Når det gjelder hvor mange av kundene som fortsatt bruker munnbind så anslår Olsen at andelen for tiden ligger på rundt 60%.
-Tallet har sunket jevnt og trutt gjennom sommeren. Lave smittetall kombinert med høye sommertemperaturer har nok gjort at mange har valgt å droppe munnbindet. Mange har dessuten blitt flinkere til å handle på tidspunkt av dagen hvor det er lite folk i butikken slik at man da føler det er trygt å kunne gå uten munnbind.
Synkende
Også ved REMA 1000 på Moholt opplever man en synkende tendens når det gjelder hvor mange av kundene som bruker munnbind.

-Akkurat nå ligger vi nok på et sted mellom 60 og 70%. Det er imidlertid store variasjoner gjennom dagen. I det ene øyeblikket kan være omtrent ingen med munnbind, mens det i det andre øyeblikket kan være 100% som går med munnbind, forteller avdelingsleder Joakim Worpvik (30).
Worpvik forteller at andelen fort kan endre seg når studentene kommer tilbake til byen.
-Vi ligger like ved siden av Trondheims største studentby og har stor trafikk herfra. Det kan godt være at andelen som bruker munnbind da vil øke, men det kan like gjerne slå den andre veien. Det hele vil nok avhenge av hvordan smittesituasjonen ser ut til høsten.
Ved REMA 1000 Breidablikk på Heimdal anslår man at rundt 7 av 10 fortsatt bruker munnbind.
-Andelen som bruker munnbind er ganske lik i alle aldersgrupper. Det er ingen større forskjeller mellom de eldre og de yngre. Andelen har imidlertid sunket jevnt etter at det lokale påbudet i forrige måned ble byttet ut med de nasjonale anbefalingene, forteller avdelingsleder Jon Ersøy (45)
-Men dere har jo fortsatt en plakat ved inngangspartiet som sier at det er påbudt med munnbind?
-Har vi det? Det er rett og slett en ren forglemmelse. Det har jo vært en del endringer på dette området de siste månedene. Vi skal selvfølgelig sørge for å få byttet denne ut med en gang, smiler Ersøy.
Ikke påbud
Men det er ikke bare ved REMA 1000 Breidablikk at det har hengt påbudsplakater lenge etter at påbudet den 22. juni ble opphevet av formannskapet.
I arbeidet med denne saken fant Bydelsnytt utdaterte informasjonsplakater hos flere dagligvarebutikker over hele byen. Alle kjedene hadde en eller flere butikker hvor dette var tilfellet.
Regionsdirektør i REMA 1000 Vidar Andersen forteller at kjeden til enhver tid følger de nasjonale og lokale forskriftene.
-Når det gjelder REMA i Trondheim så er det riktig at det har hengt påbudplakater hos flere butikker selv om det i dag ikke er noe påbud. Dette har imidlertid vært ved butikker med søndagsåpne avdelinger hvor det er vanskelig å holde en meters avstand til andre.

-Men det er jo ikke noe påbud? Er det slik man ikke får handlet hos disse butikkene om man ikke bruker munnbind?
-Nei, selvfølgelig ikke. Hos REMA er alle hjertelig velkommen innom for en rimelig handel uansett om man bruker munnbind eller ikke. Plakatene har nok mer vært ment som en vennlig beskjed til kundene om at det akkurat i denne butikken er vanskelig å overholde «meter’n».
Andersen ønsker å benytte anledningen til skryte av den jobben byens kjøpmenn og deres ansatte har gjort under pandemien.
-Folk har gjort en formidabel jobb. Det gjelder ikke bare i REMA, men hos alle dagligvarekjedene. Sammenlignet med andre deler av landet så har Trondheim hatt lite smitte noe som har gjort at vi har sluppet lange nedstenginger. Vi velger å tro at vi i dagligvarebransjen har bidratt til dette, avslutter Andersen.