- Annonse -

Vil frede skulptur i Trondheim

Fredningen vil også gjelde deler av parken hvor minnesmerket i dag står.

- Annonse -

Det er Trøndelag fylkeskommune som ønsker å frede minnesmerket over jødiske Cissi Klein som bodde i Trondheim før hun og familien ble sendt til gasskamrene i Auschwitz.

I tillegg til selve skulpturen ønsker man også å frede deler av parken hvor minnesmerket står og Cissi Klein gate like ved.

Den 130 cm høye skulpturen er støpt i bronse og er utført av skulptøren Tore Bjørn Skjølsvik og billedkunstneren Tone Ek.

Statuen ble avduket 6. oktober 1997, på årsdagen for aksjonen mot jødene og i jubileumsåret da Trondheim feiret sine 1000 år som by.

Skulpturen ble flyttet til sin nåværende plassering ved Erling Skakkes gate og Hans Hagerups gate i forbindelse med en oppgradering av parken «Museumsplass» i 2010.

Plassering er ikke tilfeldig. Cissi Klein og hennes familie bodde nemlig i 2 etasje i Hans Hagerups gate 5, som er en av gårdene som omkranser plassen.

På bygårdens nordvestre hjørne er det lagt ned snublesteiner til minne om Cissi og
hennes familie, og deportasjonen.

Cissi Klein var bare 13 år gammel da hun november 1942 ble pågrepet på Kalvskinnet skole. Da Cissi, broren og faren ankom Auschwitz 3. mars 1943, ble alle tre gasset i hjel umiddelbart. (Kilde: Store Norske Leksikon www.SNL.no)

Bystyret i Trondheim skal denne uken uttale seg om fredningsforslaget før det går tilbake til fylkeskommunen for politisk behandling. Riksantikvaren vil være den som sluttbehandler og fatter vedtak i saken.

LES OGSÅ

- Annonse -

Siste saker:

ANNONSE: