Det er tre måneder siden «Jugenddronninga» i Elgeseter gate brant. Trøndelag fylkeskommune har arbeidet med sikring og bevaring av bygningen.
-Det er viktig å finne fram til gode løsninger slik at bygningen kan bevares, og selv om det er krevende er vi optimistiske, sier Anne Bjørg Evensen Svestad, leder for seksjon kulturminner i Trøndelag fylkeskommune.
Det er satt opp stillas og gjort et grundig forarbeid for å finne ut hvilket tak som vil sikre bygningen på best mulig måte. Det skal nå prosjekteres og bygges nye midlertidige takkomponenter, før de fraktes til Elgeseter gate og monteres.
Med trafikksituasjonen blir det behov for stenging av gaten, dermed blir det en operasjon som må planlegges nøye. En tak-over-tak- løsning vil komme på plass i løpet av noen uker.
En del av sikringsarbeidet har også vært å løfte ned kuppelen.
-Selv om kuppelen var i overraskende god stand, kan vi dessverre ikke gjenbruke den. Vi scannet den før vi tok den ned. Den digitale kopien sammen med kuppelen selv, vil være det beste underlaget når det skal lages en kopi, sier Svestad.
Å plukke ned skadet stein og dekke til gesimser mot ytterligere innsikt mot fukt og hindre frostsprengning, har også vært en del av arbeidet så langt.
-Vi arbeider fortsatt med å få oversikt over de materielle skadene, og skal gjøre en gjennomgang og vurdering av de kulturhistoriske verdiene.
Vurderinger av hvordan bygningen kan sikres på best mulig måte, samtidig som man arbeider med et brannobjekt som utgjør en risiko for liv og helse, gjør at arbeidene så langt har vært en krevende prosess.
-Vi har ukentlige møter og oppfølging på stedet. Når Elgeseter gate 30b er tilstrekkelig sikret, venter et arbeid med å få oversikt over innvendige skader etter brannen, avslutter Svestad.
En ting er å bevare byggemassen, men hva med å finne en funksjon til bygget? Det er jo det man aldri forstår her i byen. Vi kan ikke drive å bevare tomme bygningsmasser til evig tid. Man må jo klare å sikre funksjoner til byggene. Hotell/vertshus/kjøpesenter/casino? Ja du hørte rett, også her må man la komersielle krefter få spillerom. Trondheim er da inget museum.
Vi må bevare historien i byen, men slik byantikvaren og andre byråkrater i byen forsøker å hindre utvikling og vekst, så er det nettopp bevaring som blir problematisk. Hadde de fått det som de ville skulle all trafikk inn til byen blitt kuttet, alle bygninger som ikke var i tre skulle blitt revet, publikumsrettet virksomhet ville kun rettet seg til klesforetninger og gjenbruksstasjoner, og eller skulle alt bare vært et dødt boligområde. Slik ønsker byantikvaren at Trondheim by skal være. Rolig, stille, død, som en gammel museumshage.
Bevar dronninga, men for all del tenk funksjon og slipp komersielle krefter til og slutt å tro at dere bevarer ting ved å frede det til forfall. Det fungerer ikke. Berg for all del jugengården ved brua før den lider samme sjebne. Den står bare og råtner, selv om den er 10 ganger så prektig og bevaringsverdig. Trondheim er i ferd med å lage seg et vakum, der vi er så opptatt av historien at vi visker ut noe som helst verdi fra vår egen tidsepoke for framtidige generasjoner.