119 viltpåkjørsler i Trondheim så langt i år

Høsten er høysesong for viltpåkjørsler. Ny undersøkelse viser at hver andre bilfører i Trøndelag er redd for sammenstøt.

- Annonse -

I perioden 1. september til 15. oktober er det registrert 35 viltpåkjørsler i Trondheim mot 28 påkjørsler i tilsvarende periode i fjor. I 2021 ble det registrert 24 påkjørsler i samme periode.

For landet sett under ett er det de siste seks ukene registrert nærmere 2000 påkjørsler, hvorav 335 er påkjørsel av elg.

-Høsten er høysesong for viltpåkjørsler. Hvis du kjører i områder hvor det er skiltet om vilt må du ta dette på alvor, oppfordrer fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

I en fersk undersøkelse fra Frende utført av Norstat sier halvparten av de 1007 spurte at de er redde for å møte på vilt eller andre dyr når de kjører eller sitter på i bil. Like mange sier at de har møtt vilt på veien.

-Akkurat nå er det hjortedyr som er mest i bevegelse. Dyrene kommer ofte brått på og med stor fart ut i veibanen. Spesielt når det er grålysning om morgenen eller i skumringen på kvelden, forteller daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen, Geirr Tangstad-Holdal.

Trondheim

Så langt i år er det registrert 119 viltpåkjørsler med motorkjøretøy i Trondheim. Påkjørslene fordeler seg slik:

 • Elg (13)
 • Rådyr (74)
 • Grevling (23)
 • Rev (9)

Ved 37 av tilfellene døde dyrene på stedet som følge av påkjørselen. 21 dyr ble avlivet på stedet, mens 10 dyr ble avlivet etter ettersøk. 2 dyr ble funnet død etter ettersøk.

I samme periode har det vært 7 viltpåkjørsler med tog. 1 dyr (elg ) ble felt av sikkerhetshensyn.

Dette gjør du ved viltulykke 

 • Ta på refleksvest og sikre skadestedet.
 • Ring politiet på 02800. Er det personskade? Ring 113.
 • Marker stedet der du mener dyret forlot veien. Du kan også ta et screenshot av hvor på kartet du er med mobilen og sende dette til viltnemnda.
 • Du skal ikke følge etter skadet vilt. Viltet kan angripe, og sporene dine kan ødelegge for søkshunden.
 • Avliv aldri større dyr. Den avgjørelsen tas av viltnemnda eller politiet.
  (Kilde: NAF) 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ