Selv om staten i dag bevilger 50 % av lønna til diakonen, hjelper det lite når lokalpolitikerne har knepet igjen pengesekken. Siden vinteren 2010 har derfor stillingen som diakon stått ubesatt. Dette har først og fremst gått utover menighetens besøkstjeneste og det frivillige arbeidet i bydelen, forteller sogneprest Thore Nome.
-Diakonen er helt sentral i menighetens besøkstjeneste. Kolstad er i dag en bydel med mange kommunale sosialboliger og et betydelig antall aleneboende eldre. Dette og andre forhold gjør at bydelen har mange utfordringer av sosial art. Eldre, ensomme og personer som på en eller annen måte har falt utenfor systemet har et stort behov for noen å snakke med. Noen som i tillegg til å være et medmenneske også kan gi råd og veiledning av en mer praktisk art. Det er nok dessverre disse menneskene som i første rekke har fått merke nedskjæringene, sier Nome.
Viktig ressursperson
Også i det frivillige arbeidet merker man fraværet av en diakon.
–Menighetens frivillige gjør en fantastisk innsats for bydelens mange eldre og mennesker som har det vanskelig, men uten en diakon får vi ikke gitt disse den oppfølging og veiledning som vi ønsker, forteller Nome.
Selv om menigheten så langt har klart å opprettholde sine sosiale arrangement, som for eksempel “Onsdagstreffen” for de eldre, er sognepresten redd for at fortsatt manglende bevilgninger på sikt vil kunne føre til at disse tilbudene vil bli avkortet eller forsvinne helt.
–Diakonen er en viktig ressursperson for menighetens mange frivillige. For å sikre fortsatt rekruttering av frivillige og kontinutet i arbeidet er det avgjørende at vi får de nødvendige midler slik at stillingen som diakon nå kan besettes.
Positive signaler
Nylig la ordfører Rita Ottervik og hennes sentrum-venstre koalisjon fram sin “Lerkendal-erklæring”. Her legges det opp til økte bevilgninger til det kirkelige fellesråd, som er det organet som fordeler midler til menighetene i de aktuelle kommunene, slik at man kommer opp på nivå med andre storbyer. For Trondheims vedkommende vil det i så fall bety økte bevilgninger på ca. 20 millioner kroner. For Nome er dette gode nyheter.
–Et slikt løft vil helt klart kunne gi rom for igjen å besette diakon stillingen på Kolstad. Nå legges imidlertid ikke budsjettet for neste år frem på noen uker ennå, så det gjenstår å se om politikerne følger opp ord med handling, avslutter sognepresten i Kolstad menighet som allerede har stillingsannonsen for ny diakon liggende klar.