Ulrik (32): – De kaller oss «tyttebærpolitiet»

Ulrik (32) har siden 2002 jobbet som vekter i Securitas. Til daglig går han under kallenavnet "Tyttebærpolitiet"

-Ja såpass må vi tåle. Logoen vår ligner jo nå en gang på tre tyttebær. For oss som jobber som vektere er imidlertid disse tre «tyttebærene» en god påminnelse om våre tre grunnverdier, nemlig ærlighet, vaktsomhet og hjelpsomhet.

I tråd med selskapets retningslinjer står ikke Ulrik frem med mer enn sitt fornavn i denne reportasjen.

Og at publikum finner det naturlig å oppsøke en vekter når det er noe de trenger hjelp til, får vi flere gode eksempler på når vi møter Ulrik på en av hans runder ved Lade Arena.

En dame er i villrede og lurer på hvor i all verden Jysk Sengetøylager har gjort av seg, mens en småtrippende mann gjerne vil vite korteste vei til nærmeste toalett.

-Det blir mange slike henvendelser i løpet av en dag, men det er bare koselig. Vi jobber tross alt i et serviceyrke, forteller Ulrik.

For det å være vekter har uten tvil forandret seg mye i løpet av de senere år. Fra å være en ren vakttjeneste har vekteryrket nå fått en mer servicerettet profil.

-Det hender ofte at vi bistår våre kunder med enkle vaktmestertjenester og andre praktiske gjøremål. Ingen kunder er like og vi gjør hele tiden vårt ytterste for at disse skal oppleve vår tilstedeværelse på en mest mulig positiv måte.

tyttebærpolitiTyveri

-En vekters kanskje viktigste oppgave er å observere, varsle og aksjonere. Vi jobber for å forebygge svinn samt bidra til en tryggere hverdag for våre kunder og deres kunder. Jeg jobber med uniformerte tjenester. I denne tjenesten opplever vi at ca. 80 % av butikktyveriene utføres av de såkalte gjengangerne. Dette er personer de forskjellige butikkeierne og vektere kjenner godt til. De resterende 20 % av tyveriene blir utført av alt ifra narkomane som må finansiere sitt daglige forbruk til minstepensjonister som ikke har råd til pålegg på brødskiva.

Ulrik forteller at mang gir folk en mulighet til å gjøre opp for seg.

-Passerer de imidlertid butikkens såkalte siste betalingspunkt uten å gjøre opp for seg er vi nødt til å stoppe disse. De fleste velger da å legge kortene på bordet.

Noen ganger hender det imidlertid at enkelte setter seg til motverge.

-Dette er ofte personer med god inntekt og som ikke har noen som helst åpenbar grunn til å stjele, men som kun gjør det for spenningens skyld, forteller Ulrik.

Konflikthåndtering

I løpet av sine 10 år som vekter har Ulrik kun opplevd å komme i håndgemeng en håndfull ganger.

–Det meste løser seg som regel med prat. Noen ganger er vi imidlertid nødt til å foreta det som kalles en borgerarrest, ved at vi holder vedkommende tilbake til politiet kommer og kan foreta en formell pågripelse.

Alle vektere som jobber for Securitas kurses inngående i det gjeldende lovverk og samarbeidet med politiet er i følge Ulrik meget godt.

-Nå er det jo ofte slik at politiet må prioritere sine utrykninger, men alle vektere er godt skolert når det gjelder jusen slik at vi er bevisst på hvor vårt myndighetsområde begynner og slutter.

På fornavn

Som vekter er Ulrik på fornavn med de fleste av bydelens rusmisbrukere.

–Dette er mennesker som alle andre. Noen ganger må jeg imidlertid forklare de at de ikke kan oppholde seg på de aktuelle kjøpesentrene så lenge de er rusa. Dette er også noe forstår så lenge de blir snakket til med respekt, forteller Ulrik.

En annen gruppe som ofte byr på utfordringer, ikke bare for den enkelte vekter men også for de forskjellige butikkeierne, er de forskjellige ungdomsgjengene som henger på kjøpesentrene.

-Det er gjerne ungdom under 18 år som ennå ikke har fått lappen og som dermed ikke har så mange muligheter til å komme seg rundt. Også denne gruppen er stort sett grei å forholde seg til. Vi prøver gjerne å forklare at det de opplever som naturlig oppførsel kanskje ikke blir like godt mottatt hos butikkeierne og senterets øvrige gjester.

Når vi spør Ulrik hva han husker best fra sine ti år som vekter er han ikke i tvil.

–I forbindelse med 100 års jubileet for kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud var jeg med på å passe utstillingen som i 2006 var utstilt på Stiftsgården i Trondheim. Det var en ære, og noe jeg ikke vil glemme med det første, avslutter Ulrik, en av Securitas 4.500 vektere i Kongeriket Norge.

LES OGSÅ

- Annonse -

Siste saker:

ANNONSE: