11 C
Trondheim
tirsdag, september 27, 2022

Olav Paulsen (64) – storsamleren på Ranheim

I fjor gikk den tidligere økonomisjefen ved Ranheim Papirfabrikk av med pensjon. Men tro nå ikke at Olav Paulsen (64) har sluttet å telle kroner og ører av den grunn.

-Joda, jeg snur fortsatt på krona, smiler Paulsen og viser frem en 2 krone i sølv med motiv av Kong Oscar II.

Den blanke mynten fra 1880-tallet tilhører en samling Paulsen har sagt seg villig til å kvalitetssjekke. For når man har samlet mynter i et halvt århundre får man en del henvendelser.

-Mange er nysgjerrig på hva myntsamlingen deres kan være verdt. Her er kvaliteten helt avgjørende, forklarer Paulsen.

Alle myntene som kontrolleres veies først på en egen digital minivekt før de blir lagt under lupen. Her ser Paulsen etter eventuelle riper og hakk, om pregingen viser tegn til slitasje og om myntglansen er intakt.

-Når det gjelder kvaliteten på mynter så har vi i dag en universell standard som både samlere og handlere benytter seg av. Her graderes myntene etter helt fastlagte kriterier.

Og det er graderingen som i stor grad avgjør prisen.

1 tonn med mynt

Men nå er det ikke bare andre folks mynter Paulsen bruker tiden på. Myntsamleren på Ranheim har nemlig selv en ganske så anselig samling.

-De første myntene fikk jeg i 6 års alderen av en nabo som jobbet som sjømann i utenriksfarten. Han pleide å ta med seg mynter og sedler fra de landene han var innom hjem til Norge. Siden har samlingen bare vokst og vokst.

Akkurat hvor mange tusen mynt samlingen i dag består av har imidlertid ikke Paulsen oversikten over.

-En del er pakket vekk i esker på loftet da dette er mindre sjeldne mynter så antallet blir det vanskelig å si noe om. Men skulle jeg ha veid alle myntene snakker vi nok om bortimot 1000 kilo.

Paulsen har helt siden 1972 vært medlem av myntklubben i Trondheim, eller Trøndelag Numismatiske Forening som den egentlig heter.

-På slutten av 60-tallet fikk myntsamlingen i Norge et skikkelig oppsving og flere foreninger ble etablert rundt om i landet. I Trondheim ble det etablert myntsamlerforening i 1971.

Foreningen har jevnlige møter og auksjoner. I helgen stod de også som en av arrangørene bak samlertreffet på Leangen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

PÅ FORSIDEN NÅ

LES OGSÅ

- Annonse -

Siste saker:

ANNONSE: