Bli med på fuglejakt på Ringve

Andreas Winnem (33) fra Tyholt har vært hekta på fugler siden 6 års alderen. Vi ble med lederen av Norsk Ornitologisk Forening avd. Sør-Trøndelag på fuglejakt.

– Området rundt Ringve er helt klart ett av de bedre stedene i byen. Mangfoldet av busker og trær gjør at man her kan treffe på flere arter det ellers er vanskelig å treffe på. Også området rundt Leangenbukta, trekket langs Ladestien og ved Være er det et rikt fugleliv, forteller Winnem.

Winnem har i 7 år ledet fylkesavdelingen av Norsk Ornitologisk Forening. 33 åringen er klar på at foreningen på ingen måte er et sært treffsted for fagfolk.

– Mange synes kanskje navnet er noe pompøst. Skulle vi startet opp i dag hadde vi nok kalt det

«Fugleforeningen». De fleste av lokallagets 609 medlemmer her i Trondheim er på ingen måte eksperter, men derimot folk med en alminnelig interesse for fugler.

Interesse

For Winnems del ble interessen for fugler vekket allerede i 6 års alderen.

– Jeg var ofte med min far ut på skogsturer og fikk derfor tidlig muligheten til å studere de forskjellige artene på nært hold. Når jeg kom hjem bladde jeg i forskjellige bøker for å se om jeg kunne kjenne igjen noen av fuglene.

Sin første kikkert fikk Winnem et par år senere.

– Jeg hadde spart lenge og var rimelig stolt da jeg som 8 åring kunne kjøpe meg kikkert for egne penger!

RIKTIG UTSTYR: Skal du ut på fuglejakt er det greit å ha utstyret i orden. – For et par tusenlapper har du flere gode kikkerter å velge mellom. I tillegg kan det være greit å ha med en fuglebok, forteller Andreas Winnem
RIKTIG UTSTYR: Skal du ut på fuglejakt er det greit å ha utstyret i orden. – For et par tusenlapper har du flere gode kikkerter å velge mellom. I tillegg kan det være greit å ha med en fuglebok, forteller Andreas Winnem

Utstyr

Den noe enkle kikkerten er for lengst byttet ut med en mer avansert utgave. Winnem understreker imidlertid at man ikke trenger å grave så dypt i lommeboka.

– De aller rimeligste utgavene egner seg kanskje ikke like godt når man skal studere fugler, da disse kan være noe ustø. Setter du av et par tusenlapper har du flere gode kikkerter å velge mellom.

Et annet «must» for den fugleinteresserte er i følge Winnem et godt oppslagsverk.

– Det finnes et vell av fuglebøker på markedet. Noen konsentrerer seg om spesielle geografiske områder og spesielle arter, mens andre er mer «allround». Gyldendals store fugleguide er i så måte kanskje den beste. Her finner du alle de norske fugleartene rikelig illustrert med både tegninger og bilder.

Fugletur

Den 15. mai kan alle med interesse for byens fugleliv ble med på guidet fugletur i Ringve botaniske hage. Arrangementet er et samarbeid mellom NTNU Kunnskapsbyen og Norsk Ornitologisk Forening.
– På Ringve finner vi flere fuglearter som er «invitert» gjennom den store variasjonen i busker og trær, forteller Winnem.
Turen starter kl. 18.00 og oppmøtested er tunet ved Ringve museum. For størst mulig utbytte av turen kan det være greit å ta med egen kikkert og eventuelt en fuglebok.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.