0.4 C
Trondheim
søndag, april 11, 2021
- Annonse -spot_img

Jens og Erna splitter håndballaget

Vi tok fire førstegangsvelgere fra Strindheim håndball med på kafé for å høre hvilke tanker de hadde gjort seg rundt stortingsvalget neste måned.

- Annonse -

Julie Indstad Hole (17), Emilie Stendahl Bustillo (18), Mathias Grubba (18) og Martin Halvorsen (18) har alle det til felles at de har spilt håndball siden barneskolen.

De har også klare meninger om hvem som bør innta Regjeringskontorene fra høsten.

  • Skattekutt

Emilie kom forrige uke tilbake til Trondheim fra Unge Høyres sommerleir utenfor Arendal:

Emilie: Selv om vi seiler i medvind på meningsmålingene kan vi ikke ta noe for gitt. Det var også Ernas budskap når hun talte til sommerleiren. Vi kan fortsatt gå på en smell.

Julie tror den politiske vinden vil skifte før valget.

Julie Instad Hole
Julie Instad Hole

Julie: I det øyeblikk velgerne forstår hvilket samfunn høyrekreftene vil ha vil vi se et skifte. Det er bare å se til Sverige hvor Moderatene har hatt makten i noen år. Den feilslåtte skolepolitikken har skapt et klasseskille som nå også påvirker boligmarkedet.

Mathias og Martin er ikke aktiv i noen ungdomsorganisasjon, men er allikevel klar på hvem de vil gi sin stemme til.

Martin: De rødgrønne snakker om «faren» av å kutte i skatter og avgifter. Jeg tror heller man bør diskutere hvordan statens inntekter faktisk brukes. Det prioriteres helt klart feil når vi ser hvor mange uløste saker det finnes i samfunnet. Derfor vil Erna få min stemme.

Mathias: Det er vanskelig å fordele penger man ikke har. Med store skattekutt blir kaka som skal fordeles bli mindre. De eneste som vil tjene på skattekutt er de som fra før har det godt. Derfor er fortsatt rødgrønn regjering det beste for landet.

  • Skolepolitikk

Bortsett fra Martin, som har tatt seg et friår, er ungdommen fra Strindheim alle skoleelever. Og skolepolitikk er noe som engasjerer.

Julie: Skolen burde være det offentliges ansvar. Privatskoler er med å skape A- og B-skoler hvor de mest ressurssterke sender sine barn til de beste skolene. Enten det nå er snakk om karakterbasert opptak eller annet er privatskoler med på å øke forskjellene i samfunnet.

Emilie Stendahl Bustillo
Emilie Stendahl Bustillo

Emilie: De rødgrønne bruker mye tid på å diskutere de 2 prosentene av norske skoleelever som i dag går på en eller annen privatskole. Jeg skulle ønske man heller brukte tiden på å diskutere hvilken skole de resterende 98 % skal ha.

Mathias: Med å gå inn for karakterer allerede fra 5. klasse er de borgerlige med på å skape skoletapere. Karakterer har ingenting i barneskolen å gjøre. Elever med spesielle behov vil tidlig føle at man faller utenfor.

Emilie: Man snakker veldig mye om de som av forskjellige grunner henger noe etter. Disse skal selvfølgelig få den tilrettelegging og oppfølging som trens. Men hva med de som gjerne vil lære mer? Såkalte «skoleflinke» har også krav på å få en oppfølging tilrettelagt deres forutsetninger og behov.

Julie: Helt klart. Men det trenger du ingen privatskoler til. Dette løses best ved å styrke den offentlige skolen. Derfor er jeg også imot at det skal innføres fritt skolevalg. Det er også noe som helt klart vil skape A- og B-skoler.

ENGASJERTE UNGDOMMER: Diskusjonen om hvem som bør styre landet går heftig rundt kafebordet. F.v. Mathias Grubba, Martin Halvorsen, Julie Indstad Hole og Emilie Stendahl Bustillo.

  • Arbeidsmarked

Arbeidsmarkedet og trygdeytelser engasjerer også.

Emilie: I dag har er det blitt alt for lett å «NAVe». Mange som burde ha vært i jobb velger heller å motta trygd fra staten. Dette er med på å undergrave det sosiale sikkerhetsnettet vil alle jo er enige om at vi bør ha.

Martin: Helt klart. Dessverre er det nok slik at mange, kanskje særlig blant oss ungdommen, ikke tar jobber fordi de ikke er «bra nok». Slik kan det ikke være.

Emilie: Skal du søke jobb er det alltid lettere å få jobb når man allerede er i jobb. Derfor er det viktig at man tar den jobben man har muligheten til, selv om det ikke er «drømmejobben».

Julie: Å snakke om «sosialt sikkerhetsnett» blir litt hult når man samtidig går inn for å kutte drastisk i de ytelsene folk som har falt utenfor arbeidsmarked mottar. Å kutte i for eksempel arbeidsledighetstrygden vil gjøre det vanskeligere for mange å komme seg inn igjen på arbeidsmarkedet. Rett og slett fordi det blir vanskelig å tenke på noe annet enn hele tiden få økonomien til å gå rundt.

  • Helsepolitikk

Martin Halvorsen
Martin Halvorsen

Julie: Tanken på å eventuelt få Fremskrittspartiet inn i en regjering er skremmende, spesielt om vi ser på partiets helsepolitikk.

Mathias: Enig. Vi må ikke komme dit hen at det blir slik at de som har penger får behandling først og de som ikke er like godt stilt må stille bakerst i rekka. Sykehus og sykehjem er og bør være en samfunnsoppgave det offentlige har ansvaret for.

Emilie: Det de rødgrønne ikke ser er at private helseaktører faktisk er med å styrke det offentlige helsevesenet. Det er ingen som snakker om at lommeboka skal avgjøre hvilken behandling du får. Her er det snakk om hvordan samfunnet på best mulig måte løser utfordringene på. Hvorvidt dette gjøres av det private eller det offentlige er ikke det viktigste. Det viktigste er at alle får den behandling de har krav på.

  • Politikk

Julie og Emilie er begge engasjert i politiske ungdomsorganisasjoner. For Mathias og Martin er ikke det så viktig.

Martin: Nei. Det viktigste er at man faktisk tar et valg om hvilket samfunn man ønsker og at man bruker stemmeretten.

Mathias: Her er jeg enig med Martin. Det er mange måter å engasjere seg på. For noen er det naturlig å være med i en organisasjon, for andre, som meg, holder det lenge med å diskutere politikk over en kopp kaffe, som nå.

Mathias Grubba
Mathias Grubba

De fire håndballspillerne fra Strindheim sier de har kommet frem til sitt partivalg på bakgrunn av hva partiene står for og ikke på bakgrunn av hva venner og familie mener.

Emilie: Selv om jeg kommer fra en familie som i mange år har stemt borgerlig har jeg gjort mine egne valg. Jeg mener Erna Solberg og Høyre er best skikket til å lede landet. Vi må forandre for å bevare.

Julie: Jeg har aldri fått vite hva mine foreldre stemmer. Selv om det på den måten ikke er lagt noen «føringer» i partivalget, er det allikevel klart at man formes av de verdiene man får med seg hjemmefra. For mitt vedkommende er det Arbeiderpartiet som best jobber mot det samfunnet jeg ønsker at vi skal ha.

Og selv om Trondheim ofte er kalt de rødgrønnes utstillingsvindu synes også Emilie og Martin at Trondheim er en god by å bo i.

Emilie: Helt klart. Men byen kunne vært enda bedre hadde vi hatt folk som Marvin Wiseth med roret. For meg er Marvin det beste eksempelet på hvordan en politiker bør være, Faglig dyktig, lydhør, folkelig og med visjoner.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Annonse -

LES OGSÅ

LES SISTE HEIMDALSBLADETspot_img
- Annonse -
ANNONSE:
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;