Advarer ungjenter mot anoreksi-blogger

Hun har selv stått foran speilet og prøvd å presse seg inn i alt for trange jeans. Nå advarer Gry Haltvik (44) mot et stadig sterkere fokus på syltynne kropper.

- Annonse -

-Når idealet blir radmagre kropper hvor hoftekammer og ribbein stikker ut er vi på ville veier. Det har ingenting med en sunn og en velfungerende kropp å gjøre.

Den kjente håndballprofilen er redd de såkalte «Thinspiration»-bloggene er med på å skape alvorlige spiseforstyrrelser blant norsk ungdom.

-Bloggene retter seg mot jenter i den mest sårbare alderen. Når det ikke finnes en voksen som kan rettlede fører det galt av sted.

Thinspiration

a001«Thinspiration»-bloggene har det siste året økt i både omfang og popularitet, også her til lands. Gjennom bilder, videoer og dagbøker forteller syltynne jenter om sin «kamp» for å bli enda tynnere. Ofte er det snakk om jenter som lider av bulimi og anoreksi.

Fra flere hold ropes det nå et varsku om en trend man mener forherliger spiseforstyrrelser.

-Jentene som figurer på disse bloggene er ofte så tynne at det rett og slett er skadelig, forteller den tidligere håndballspilleren.

Haltvik sier at det ikke bare er gjennom blogger jenter i dag kan føle et press. Selv vurderte hun å melde seg ut av Facebook i tøff periode av livet.

-Da jeg stod uten jobb for et par år siden la jeg på meg 15 kilo. Jeg gikk i «kjelleren» og selvbildet var på bunn. Jeg følte ikke jeg hadde noe å gjøre blant alle de «vellykkete» menneskene som skrøt av seg selv på nettet. Heldigvis hadde jeg folk rundt meg som satt pris på meg for den jeg var. Unge jenter som opplever det samme og som ikke har noen å snakke med vil helt klart ha det tøft.

Tvangsveiing

Haltvik var selv i begynnelsen av tenårene da hun for første gang måtte forholde seg til egne mål og vekt.

-Jeg var 15 år og spilte håndball for Byåsen. Plutselig fikk treneren det for seg at han skulle veie oss. Hver uke. Det gjorde at flere hver mandag sa at de var syke, i frykt for hva vekta skulle vise. Jenter som hadde sin periode i måneden var redd for å møte opp da de regnet med at det ville slå negativt ut.

For Haltvik var dette å skulle veie seg jevnlig noe nytt.

-Under oppveksten kan jeg faktisk ikke huske at vi hadde noen vekt hjemme. Vi var som vi var. Jeg har alltid hatt en grov benbygning og har vært fornøyd med det.

Etter hvert kom imidlertid Marit Breivik inn som trener for Byåsen. Det første den tidligere landslagstreneren gjorde var å kutte ut den ukentlige veiingen.

Formidle verdier

  • Marit hadde et helt annet fokus. Hun forstod at vi jenter var skapt forskjellig og at vi hadde ulike forutsetninger. Hun var like mye trener som samtalepartner.

a002Og det er nettopp det å ha en voksen å snakke med Haltvik mener er viktig.

  • Både foreldre og ledere av idrettslag har et ansvar når det gjelder hvilke verdier og signaler man gir, spesielt ovenfor unge jenter. Det er overhodet ikke ok at jenter sulter seg til en tynnere kropp. Noen må gå inn å si «stopp».

Haltvik sier hun som mor flere ganger selv kan ha gitt feil signal.

-Jeg har tatt meg selv i å si at «..nå har jeg lagt så mye så nå skal jeg ikke ha noe mat». Etterpå har jeg angret. Hvilket signal er det egentlig jeg gir mine barn? Er det virkelig så forferdelig om jeg har fått noen ekstra gram rundt hoftene? Det viktigste må jo være at jeg føler meg vel med den kroppen jeg har.

Jeans

I en alder av 18 år tok Haltvik jobb i farens klesforretning. Til tross for et godt selvbilde var det ikke fritt for at hun skjelte til venninner som kom for å prøve jeans i en langt mindre størrelse enn det hun selv brukte.

-Jeg brukte mye tid foran speilet for å se om jeg kunne presse meg inn i den samme jeans-størrelsen. Etter hvert skjønte jeg at verken hadde rompe eller lår til de smaleste buksene. Etter at den første skuffelsen hadde lagt seg syntes jeg faktisk det var greit. Jeg var den jeg var og jeg var fornøyd med det.

I dag driver Haltvik eget treningsstudio hjemme i egen garasje i Skyåsvegen på Tyholt. Flere av kundene er unge jenter som gjerne vil gå ned i vekt.

-Mange sliter med eget selvbilde. For mange kan det å ta av 10-15 kilo gi en helt ny hverdag. Det handler tross alt om å føle seg vel.

SNAKK MED EN VOKSEN: Mange ungjenter sliter i dag med et dårlig selvbilde. Håndballprofil Gry Haltvik mener det er viktig at man har noen å kunne snakke med.

Haltvik er allikevel var når jenter som fra før er tynne nok sier de vil gå ytterligere ned i vekt.

-For mange holder det å høre at de faktisk ser helt bra ut slik de er.

Bry deg

For det å bry seg er i følge Haltvik noe av det viktigste man kan gjøre.

-Det er finnes mye kjærlighet i et «nei». Å sette grenser viser at man bryr seg. Er ditt barn er på ville veier er det du som foreldre som må vise vei.

Haltvik mener man også bør bli flinkere til å gi hverandre komplimenter.

-Det koster så lite men betyr så mye. Har du en venninne som sliter med et eller annet, så gi en liten kommentar. Enten det nå er snakk om den nye frisyren, et nytt klesplagg eller rett og slett for den man er.

Haltvik håper et større fokus på spiseforstyrrelser kan fjerne noe av tabuene rundt problemet.

-Jeg har selv hatt venninner som har gått på avføringstabletter. At de har hatt noen kilo ekstra er noe de har følt som en stor skam. De har derfor, i det skjulte, tatt alle midler i bruk for å gå ned i vekt.

Det mest tragiske tilfellet av spiseforstyrrelse opplevde Haltvik for et par år siden.

-En ung mor var innlagt med et alvorlig tilfelle av anoreksi. Hennes lege sa at hun kunne få lov til å dra hjem til mann og barn på julaften bare hun dagen før drakk et par liter vann. Barna ville så gjerne ha mamma hjem til jul men hun klarte det rett og slett ikke. Like etter døde hun.

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: