0.4 C
Trondheim
søndag, april 11, 2021
- Annonse -spot_img

Møtes i Hornemannsgården for å diskutere eldreopprør

Over 20 av landets største aviser har gått sammen om en kampanje for å få flere ungdommer til å stemme ved stortingsvalget i september.

- Annonse -

Etter å ha samlet en rekke velgere i den eldre generasjon til et politisk kaffeslabberas i Hornemannsgården tyder mye på at en tilsvarende kampanje ikke er nødvendig for de som har gått over i pensjonistenes rekker.

For her er engasjementet på topp.

Svend Undseth (74) har i en årrekke jobbet som rektor i Trondheimskolen. Han er ikke nådig i sin kritikk av den sittende regjering.

Svend:De rødgrønne forsøker å spare seg ut av problemene. Vi eldre lever tydeligvis for lenge og koster derfor samfunnet for mye. Pensjonen underreguleres grovt i forholdt til den generelle lønnsutviklingen og er et hån mot de som har vært med på å bygge opp landet.

Lillian Dalager Bromseth (74) representerer Pensjonistpartiet i Bystyret.

Lillian: -Den såkalte verdighetsgarantien fra Regjeringen er en stor bløff og egner seg best i festtaler. Det er åpenbart langt mellom ord og handling.

Terje Wold (69) er tidligere fagforeningsmann, men har ingen planer om å stemme Arbeiderpartiet av den grunn.

Terje:Regjeringen bruker den velkjente ostehøveltaktikken. Man skjærer ned litt nå og litt da og på den måten unngår man de store protestene. Over tid blir nedskjæringene imidlertid betydelig.

GAMMELORDFØREREN PÅ BESØK: Per Berge (AP) satt som ordfører i Trondheim i perioden 1985 – 1989. Han gir gjerne bystyrerepresentant Lillian Dalager Bromseth en klem, men han kan ikke love at han vil stemme Pensjonistpartiet.
GAMMELORDFØREREN PÅ BESØK: Per Berge (AP) satt som ordfører i Trondheim i perioden 1985 – 1989. Han gir gjerne bystyrerepresentant Lillian Dalager Bromseth en klem, men han kan ikke love at han vil stemme Pensjonistpartiet.

Fred Helmersen (74) har jobbet 20 år hos skattefogden og 25 år i Fylkeskommunen. Han mener politikerne ikke tar de eldre på alvor.

Fred: -Man regner med at den eldre generasjon ikke vil gjøre noe særlig vesen av seg. Når man ikke regner med å møte motbør er det lettere å bruke sparekniven.

Engasjement

Og det er nettopp det faktum at mange eldre ikke sier ifra gjengen i Hornemannsgården vil gjøre noe med.

Lillian: -Vi må bli tøffere. Uten at det lages litt spetakkel blir man ikke hørt. Slik er det dessverre blitt.

Terje:Mange eldre skjemmes når de må be om hjelp. Man vil ikke være til bry. Skal vi bli hørt må vi si ifra.

Svend:Ser vi på hvor stor andel av velgermassen som faktisk er pensjonister er det utrolig at partiene ikke gjør mer for å komme de eldre i møte. Man regner kanskje med at vi stemmer som vi alltid har gjort og at det derfor er bortkastet å hive noe valgflesk i vår retning.

Fred: -Ser vi på alderssammensetningen på Stortinget er det tydelig at de eldre kandidatene har blitt skviset ut, enn om på en fin måte. Det er lenge siden Stortinget var et tverrsnitt av landets befolkning.

Broilere

Lillian har lite til overs for mange av dagens politikere.

Lillian: -Ser vi på de som i dag sitter på Stortinget er det mange glatte og velutdannede broilere. Mange går rett fra skolebenken og ungdomsorganisasjonen og rett over til Løvebakken.

Fred: -Den skjeve alderssammensetningen på Stortinget er helt klart et demokratisk problem.

Per Pedersen (68) har vært selvstendig næringsdrivende i en rekke år. Han mener mangelen på arbeidserfaring blant stortingsrepresentantene er urovekkende.

Per: -Mange av de som i dag sitter på Tinget og skal vedta lover og regler for arbeidslivet har selv aldri hatt en såkalt vanlig jobb.

Svend: -Vi trenger flere eldre inn på Stortinget. Ikke fordi at vi skal «mele vår egen kake», men fordi vi trenger flere folkevalgte med livserfaring.

Pensjonistpartiet

Rundt kaffebordet i Hornemannsgården finner vi både tidligere Arbeiderparti-sympatisører og Høyre-velgere. Nå heller flere til Pensjonistpartiet.

Lillian: -Jeg ble politisk aktiv først i det du kan kalle godt voksen alder. For meg er det kun Pensjonistpartiet som virkelig tar de eldre på alvor. Nå vil jeg allikevel si at jeg godt kunne ha stemt på Pensjonistpartiet også i yngre alder. Partiet er ikke som mange tror kun et særinteresseparti for oss eldre. Vi har en helhetlig politikk og et syn på samfunnet jeg tror mange unge deler.

Fred: -Jeg har stått på valgstand for Pensjonistpartiet i noen uker nå. Vi har mange unge velgere som kommer bortom og er nyskjerrig på hva vi egentlig står for. Mange blir overrasket når de finner ut at Pensjonistpartiet faktisk er et parti de selv kunne tenkt seg å stemme på.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Annonse -

LES OGSÅ

LES SISTE HEIMDALSBLADETspot_img
- Annonse -
ANNONSE:
font-family: praxis-next,sans-serif; font-weight: 900; font-style: normal;