-1.9 C
Trondheim
torsdag, januar 20, 2022

/

Mye snø er god butikk

2 av 3 brøytebiler i Trondheim er privateid. Hos Nardo-firmaet Brende A/S jobber man 24/7 for at byen ikke skal snø igjen.

– Vi har vært i beredskap siden oktober. Med det siste snøfallet har det vært travle dager, forteller driftsleder John Thorgård.

Nardo-bedriften som i år fyller 75 år, ha de siste 15 årene bistått Trondheim bydrift med å holde innfartsårene til byen fremkommelige. Firmaet er én av flere private aktører kommunen har inngått brøyteavtale med.

– Det siste jeg gjør før jeg legger meg er å ta en titt på værmeldingen. Er det meldt snø er det ikke fritt for at det blir en litt urolig lennsmannssøvn, forteller sjåfør Kjell Olav Westrum som har jobbet ved Nardo-bedriften i 30 år.

For Westrum er én av 20 sjåfører driftsleder Thorgård kan finne på å ringe midt på natten.

– Vi har en vaktordning som er ment å skape forutsigbarhet for sjåførene, men laver det ned er det bare å møte opp. Det er om natten vi må ut. Da er det minst trafikk.

HEKTISKE DAGER: Driftsleder John Thorgård ved Nardo-firmaet Brende AS har travle dager. Her i samtale med Kjell Olav Westrum

Kjetil Benberg har jobbet som verksmester ved Brende AS i fem år. Han har et ambivalent forhold til snøen.

– Mye snø er god butikk, men også jeg er sjåfør som skal komme meg frem, derfor er det med blandete følelser jeg følger nedbørsrike værmeldinger.

Men i følge Benberg finnes det ikke dårlig vær.

– Kjører man etter forholdene og har gode dekk så går det meste greit.

Brende AS på Nardo har i dag ansvaret for å holde sentrum av byen fri for snø. Innfartsårene fra Sluppen til Skovgård skal også brøytes og saltes.

– Med et 20 cm snøfall tar det omtrent én uke å få all snøen bort fra sentrum. Nå skal også fortauene holdes rene, så snødungene må kjøres bort, forteller Thorgård.

Driftslederen kan fortelle at man i løpet av en vinter legger igjen hele 120 000 liter salt i sentrum.

– Når målet er bare veier, må vi salte og strø etter forholdene, forklarer Thorgård.

Siste saker: