Trond Nordsteien (55) om toppfotball og familieliv

For Trond Nordsteien (55) er en tur til familiehytta på Vågland balsam for sjelen.

– Fineste plassen på jord! Når jeg kan legge ut på fjorden med båt og fiskestang er jeg i min egen verden. Da er det ikke neste hjemmekamp som opptar meg, men derimot om torsken biter.

For den ferske Ranheims-treneren fungerer derfor hytta på Nord-Møre som et viktig fristed i en hverdag som ellers består av fotball 24/7.

– Hytta ble bygd av far da jeg var 6 år gammel. Her slapper jeg av og her lader jeg opp. Jeg er rett og slett avhengig av turer hit for å kunne prestere.

For Nordsteien er opptatt av at fotballen ikke skal overskygge alt annet i tilværelsen. I oktober ble Ranheim fotball hedret for nettopp denne tankegangen under den Trønderske idrettsgallaen.

– At vi fikk «Pådriverprisen» ser vi på som en stor honnør til det arbeidet vi har lagt ned klubben. I Ranheim har vi hele tiden vært klar på at gutta må ha flere bein å stå på. I tillegg til å satse på fotballen er det også viktig at man har en utdannelse å falle tilbake på.

INGEN HELLSTRØM: Trond Nordsteien er glad i god mat, men kokkeleringen overlater han til andre. – På kjøkkenet er jeg assistenttrener til samboeren.

Som mangeårig spillutvikler i RBK, assistenttrener for kvinnelandslaget og trener for både G19 og G21 har det blitt mye reising på Nordsteien.

– Har du dårlig samvittighet for å ha vært borte så mye fra familien?

– Skulle jeg vært politisk korrekt burde jeg kanskje svart «ja» her. Toppfotball er imidlertid like mye en livsstil som det er en jobb. Vi har hatt noen familieråd og kommet frem til at dette er noe vi står sammen om på godt og vondt.

Som trener har Nordsteien de siste 15 årene skapt solide resultat på fotballbaner i både inn- og utland. Hjemme på Steinan kan han imidlertid ikke skryte på seg de samme merittene når det gjelder praktiske gjøremål.

– Du er ikke spesielt huslig eller nevenyttig av deg?

– Leverer du en flatpakket bokhylle på døra mi skal jeg alltids klare å få bært den opp. Ber du meg å montere den samme hylla har jeg imidlertid et problem, ler Nordsteien.

For Ranheimstreneren må innrømme at han på ingen måte er noen «handy-man».

– Jeg kan ikke fordra ting som plenklipping og vedhogging. Jeg er håpløs på den slags praktiske gjøremål. Det er imidlertid noe jeg lever godt med.

Kokkeleringen overlater han helt og holdent til andre.

– Får vi gjester bistår jeg etter beste evne på kjøkkenet, men da som «assistenttrener» for samboeren.

Nesbø og Dum Dum Boys

Når Nordsteien ikke har muligheten til å dra på hytta slapper han gjerne av med god musikk eller en god bok. Akkurat nå er det Nesbøs siste krimroman som ligger på nattbordet.

– Jeg synes kanskje at «Snømannen» var bedre enn «Politi». Sistnevnte roman var litt «over kanten» for min del.

På musikkfronten holder Ranheimstreneren en knapp på Dum Dum Boys.

– Norsk rock på sitt beste. Jeg vokste opp med denne musikken.

SLAPPER AV MED NESBØ: Når Trond Nordsteien er på reise pakker han gjerne et par gode krimbøker i kofferten. Akkurat nå er det Jo Nesbøs siste roman som ligger på nattbordet.

Nordsteien flyttet til Trondheim fra Løkken da han var 15 år. Her gikk han på Blussuvoll Ungdomsskole før han gikk videre til Strinda VGS. Etter det tok han lærerutdannelse.
Selv om Ranheimstreneren for lengst har byttet ut læreryrket til fordel for lærkula er skolepolitikk noe som fortsatt engasjerer.

– Et trygt læringsmiljø er viktig ikke bare for faglige, men også når det gjelder å utvikle elevenes sosiale ferdigheter.

– Om du i dag skulle ha valgt et helt annet yrke, hva hadde det blitt?

– Jeg måtte helt klart ha hatt en jobb hvor jeg jobbet med mennesker. I Ranheim har vi et samarbeid med Kirkens Bymisjon. Arbeidet som her legges ned for byens vanskeligstilte er imponerende. Kanskje kunne jeg ha deltatt i en slik sammenheng.

Lokalt fotballag

Da Nordsteien overtok treneransvaret for Ranheim tidligere i år var det med en klar filosofi og en klar målsetning om å skape et lag med lokal forankring.

– 17 av 19 spiller på Ranheim kommer fra distriktet. Slik skal det også være i fremtiden. Dette er noe klubben står samlet om.

Nordsteien mener en rendyrking av trønderfotballen kan skape mer liv på tribunene.

– Vi skal være et annerledes lag med en egen identitet. Med flest mulig lokale spillere vil folk i nærmiljøet få et «eierforhold» til klubben. Dette vil igjen øke både omdømme og interesse for det vi holder på med.

Og når det gjelder neste sesong er Nordsteien klar på hvilke grep han ønsker å ta.

– Vi må bli flinkere på å bli jevne. I det offensive spillet må vi dessuten tørre å evne.