Superkokken Adrian (28) har bygget eget VM-kjøkken

Ingenting overlates til tilfeldighetene når Adrian Løvold (28) forbereder seg til prestisjetunge Bocuse d’Or. Nå bygger Trondheims-kokken et eget konkurransekjøkken i lokalene til Trondheim Slaktehus i Fossegrenda.

- Annonse -

-Alt er ennå ikke på plass, men før sommeren skal kjøkkenet være ganske så likt det vi skal konkurrere i under den norske kvalikfinalen til Bocuse d’Or i oktober, forteller mesterkokk Adrian Løvold og viser oss rundt i det romslige kjøkkenet i Fossegrenda.

Og det ikke et hvilket som helst mesterskap den meritterte kokken nå forbereder seg til. Bocuse d’Or er nemlig det mest prestisjefylte internasjonale arrangementet man finner innen kokkekunsten og omtales gjerne som VM for kokker. Arrangementet har funnet sted i den franske byen Lyon siden 1987.

Løvold har deltatt én gang tidligere, i 2009. Den gang som såkalt commis for den norske mesterkokken Geir Skeie. Nå har han sitt eget team – og han går for gull.

-Helt klart Å stå øverst på pallen i Bocuse d’Or er enhver kokks store drøm.

Startet som 13 åring

Løvold har trass sin unge alder allerede rukket å jobbe for flere prestisjetunge kjøkken, blant annet Matbaren i Stockholm, French Laundry i USA, Geranium i København og Bagatelle i Oslo.

Karrieren startet han imidlertid hos Roar Hildonen i Trondheim – som 13 åring.

-På Sunnland Ungdomsskole kunne vi velge mellom tysk, fransk eller praktisk prosjektarbeid som valgfag. Jeg valgte prosjektarbeid. Jeg fikk gå hjem to timer tidligere på fredagene, men jobbet 4 timer hver lørdag hos Roar på daværende «Kontoret Bar og Spiseri» på 1111.

Men pasjonen for matlaging den fikk Løvold faktisk enda tidligere. Hans mor pleide nemlig å lese kokebøker på senga istedenfor barnebøker.

-Du kan vel si at det la visse føringer, smiler mesterkokken fra Trondheim.


Så at Løvold i 2003 valgte å begynne på kokkelinja ved Ladejarlen lå i kortene.

-Den var en flott tid. Ladejarlen har et godt miljø og dyktige lærere.

Etter endt studietid var imidlertid Løvold sulten på flere kulinariske opplevelser. Sammen med en studiekamerat kjøpte han en Volvo 240 og satte kursen for Frankrike.

-Vi var full av eventyrlyst og kjørte rundt i Frankrike en måneds tid i håp om å kunne lande en jobb på en eller annen restaurant.

Tilfeldighetene ville det imidlertid annerledes.

-Min kamerat traff gamlekjæresten så han fikk plutselig helt andre prioriteringer.

Løvold fikk imidlertid en telefon fra Stockholm.

Skjelt ut av mesterkokk

Mathias Dahlgren, som i 1997 var den første svenske som vant Bocuse d’Or, ønsket nemlig at Løvold skulle begynne ved hans etablissement i den svenske hovedstaden.

Det anerkjente spisestedet var delt inn i Matbaren og Matsalen med henholdsvis 1 og 2 stjerne i Michelin-guiden. Løvold fikk ansvaret for en egen matstasjon i Matbaren.

-Den var en lærerik men også en tøff tid. Mathias la ingenting imellom hvis han ikke var fornøyd med innsatsen. En gangs skjelte han meg ut etter noter og jeg husker jeg satt på T-banen hjem en fredags kveld med en stor klump i halsen og lurte på om jeg virkelig hadde valgt rett yrke.

MESTERKOKKEN FRA TRONDHEIM: Adrian Løvold (28) har trass sin unge alder allerede rukket å jobbe for flere prestisjetunge kjøkken

Men Løvold viste seg tilliten verdig og ble i Stockholm i ett år. Da ringte imidlertid mesterkokken Geir Skeie som i 2008 ble europeisk mester i Bocuse d’Or Europa og sa han ville ha med Løvold på laget til VM året etter.

Innsatsen ble kronet med gull og grunnlaget for en det som har blitt en usedvanlig kokkekarriere var dermed lagt.

I årene etter har nemlig Løvold jobbet for størrelser som amerikanske Thomas Keller og Eivind Hellstrøm.

 

I dag driver Andreas Løvold eget firma hvor han både holder kurs og lager mat for større forsamlinger.

I påsken holdt han kurs på Seychellene og neste uke setter han kursen for New York hvor han skal lage mat for over 100 personer.

Men innimellom forretningsreisene verden rundt rekker allikevel 28-åringen å dyrke sine hobbyer.

-Jeg elsker å sykle og stå på ski. Dykking er også en av mine store lidenskaper.

Matglede

For også en mesterkokk trenger å koble ut jobben fra tid til annen

Så når Løvold er ute og spiser en bedre middag på byen sammen med gode venner er han derfor først og fremst en gjest, og ikke en kokk som gransker tilberedning og presentasjon av det han får servert.

-Nei da er jeg ute for å kose meg og spise for å bli mett som alle andre, forteller Løvold som sier at nordmenn etter hvert har blitt flinke til å komme med tilbakemeldinger til kokken og kjøkkenet.

Kokebøker selger så det koster etter . Løvold har fler enn han tør tenke på stående hjemme i bokhylla.

28 åringen er imidlertid ikke fremmed for etter hvert å gi ut egen bok.

-Tja hvem vet. Det må i så fall være en kokebok med et folkelig preg. Hvordan lage spennende og næringsrik mat i hverdagen.

For i følge Løvold tar det nemlig ikke lenger tid å lage en middag fra grunnen av enn det tar å steke en frossenpizza.

-Det handler om å ha råvarene i hus og ha gode enkle oppskrifter. Tidsklemma er ingen unnskyldning

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ