Cathrine (36) valgte bort operaen til fordel for akutten

Vi har møtt Cathrine Bang Hellum (36) som i februar ble valgt til ny styreleder av Trondheim Røde Kors.

- Annonse -

* Hva opptar deg mest om dagen?

Jeg er kjent for å ha mange jern i ilden men et utvalg av dagens fokus er; vannkopper, pottetrening, enslige mindreårige immigranter, innføring av nødnett i redningstjenesten, q-metodologisk analyse og flekkfjerning fra bunadsskjorter.

* Norges Røde Kors fyller 150 år. Er det en sprek jubilant?

Det har skjedd mye i samfunnet siden Røde Kors ble stiftet i 1865. Også Røde Kors som organisasjon har hatt en stadig utvikling og vi har hatt mange ulike aktiviteter i løpet av våre 150 år. Innsamlingsaksjoner, besøk av krigsfanger, store evakueringer, drevet barnehjem og sykepleierutdanning, ferietilbud og klesutdeling til fattige. Norges Røde Kors har drevet asylmottak, hjem for psykisk utviklingshemmede, barnehager, sykehus og ambulansetjenester.

Vi er opphavet til fjellvettreglene og en hjørnesten i samfunnsberedskapen i Norge. Og samtidig har vi båret stemmen til noen av samfunnets mest sårbare og stigmatiserte grupper.

Vi har i hele vår historie vært en støtteaktør til det offentlige. Jeg bruker å si at vi i Røde Kors er der andre ikke er, vi ser etter det andre ikke ser og vi gjør det som andre ikke gjør. Når andre aktører kommer til, kan vi trekke oss ut og vende blikket mot nye udekkede behov i samfunnet.

* I februar ble du valgt til nye styreleder av . Men noen fete styrehonorarer er det ikke snakk om?

Det finnes et ordspill som sier at frivillige ikke blir betalt, ikke fordi de er verdiløse, men fordi de er uvurderlige… Røde Kors er styrt og drevet frem med frivillighet som et av våre syv kjerneprinsipper. Vi har noen få ansatte som legger til rette for aktivitet, men vi er frivillige i styret og vi er frivillige ute i aktivitetene.

Min egen frivillighet startet for 14 år siden da datteren min falt ned fra stellebordet og jeg opplevde fortvilelsen i å ikke vite hva jeg skulle gjøre for å hjelpe henne. Like etter meldte jeg mannen min og meg selv på et førstehjelpskurs, og tilfeldigheten ville ha det til at dette var et kurs for nye frivillige i Røde Kors Hjelpekorps. Siden den gang har vi vært aktive i Røde Kors begge to.

Det har blitt en del timer frivillighet i løpet av disse årene, med opplæring, ledelse, aksjoner og vakter. Jeg får ikke betalt i kroner for timene jeg legger ned i Røde Kors arbeid, men jeg kjenner det i hjertet og i samvittigheten. Dette er min måte å gjøre verden til et bedre sted.

hellum3

* I forbindelse med 150 års jubileet er Røde Kors ute på en Norgesturne. Denne uken er turen kommet til Trondheim. Hva står på programmet?

28.mai vil vi være på Trondheim Torg med en stor utstilling hvor vi deler vår historie, vår bredde og vårt engasjement med hele Trondheims befolkning. Vi håper at mange kommer innom oss for en prat og for å få vite mer om hva vi har gjort, men også hva vi driver med i Norge i dag.

* Jubileet markeres også med en rekke andre aktiviteter med fokus på de humanitære behovene i nærmiljøet. Kan du si litt om det arbeidet Trondheim Røde Kors gjør lokalt?

Trondheim Røde Kors har mange ulike aktiviteter retter mot mange ulike grupper i samfunnet. Alle kan ikke nevnes her, men jeg vil spesielt løfte frem Røde Kors Ungdoms arbeid med å etablere møteplasser for ungdom der de kan få ha et fristed uten å møte krav og prestasjonspress. Her i Trondheim har vi også et veldig godt samarbeid med myndighetene noe som gjør oss til en foregangskommune når det gjelder arbeid med migrasjon og integrering. Flyktningeguider, turgrupper og aktiviteter på asylmottaket på Sandmoen er bare noe av det vi driver med. Og i Hjelpekorpset har vi frivillige mannskaper som er utrykningsklare på 30 minutter, døgnkontinuerlig og 365 dager i året, for å kunne løse pasientoppdrag, redningsoppdrag og ettersøkningsaksjoner. Gå inn på www.rodekors.no og klikk deg frem til Trondheim sine sider, så finner du mer informasjon om oss og aktivitetene våre.

* Røde Kors jobber for et varmere samfunn. På hjemmesiden www.rodekors150ar.no listes det opp en rekke små og store tips til hva man kan gjøre for å bidra til nettopp det. Hva er dine beste tips?

Ta med noen du kjenner ut på tur i markaområdet ditt. Vi i Røde Kors mener at naturen er til for å deles, og gjerne også utenom påskesesongen!

* Du er utdannet sykepleier og jobber for tiden i akuttmottaket ved St Olavs. Var det et naturlig yrkesvalg for deg?  

Vel, opprinnelig var vel planen å bli operasangerinne, men i dag synger jeg mest nattasanger til barna og arier i dusjen… For meg er sykepleien like mye en mental tilstand og en verdiplattform som det at det er yrkesvalget mitt. Jeg er stolt over mangfoldet i yrket og over bredden i hva som utgjør en sykepleier.

hellum002

* Du jobber for tiden med en masteroppgave. Hva handler den om?

Jeg skriver om bruken av refleksjon som et utviklingsverktøy blant sykepleiere og hvordan det kan bidra til økt emosjonell kompetanse i sykepleiegjerningen.

* Med full jobb, styrelederverv i Trondheim Røde Kors, masteroppgave, mann og fem barn har du i det hele tatt noen fritid?

Jobb og familie må selvfølgelig prioriteres for meg som for alle andre. Men det hele handler vel egentlig om å dyrke aktiviteter i livet ditt som gir deg energi. Engasjementet jeg har for Røde Kors gir meg vitamininnsprøytninger, påfyll og livsglede. Da gjør det ikke noe at jeg ikke har fått fullført et eneste strikkeprosjekt på 10 år, eller at jeg ikke har sett på tv på en uke.

* Hvor går årets sommerferie?

I vår familie består de fleste ferieturer av å stappe bilen full av unger, bag’er, soveposer, telt, hund, mat og en stoooor porsjon tålmodighet. Med familie på Østlandet blir det nok et naturlig feriemål også i år. I vår familie kaller vi det «å reise til Syden»…J

* Du får tilbud om å lage et eget TV-program. Hvilket program ville dette blitt?

Da går jeg for det beste av «Lindmo», «Tjukken og Lillemor», «Bonderøv» og «Call the Midwife». Altså en dyktig programleder i et aktualitetsprogram som fremmer et friluftsliv fylt med mestring og moro, blåser liv i de gamle håndverkstradisjoner og eksemplifiserer nestekjærlighet og omsorg.

* Du får gode venner på besøk. Hva serverer du?

Te. Mange og stooore kopper med te! Helst krydret med lange samtaler og god latter.

* Hva gjør deg sint?

Jeg kan nok være høylytt og streng i mange situasjoner, men virkelig sint er jeg sjelden. Og da er det vel stort sett meg selv jeg lar det gå ut over. Sint over ting man aldri rakk og muligheter som glapp. Heldigvis for meg selv er jeg ikke langsint!J

* Hva gjør deg glad?

Lykkelige, møkkete tur-barn, kremerte grillpølser og lukten av våt hund slår aldri feil. Høyt tempo og nye utfordringer er også bra. Og så snø! Masse hvit snø gjør meg lykkelig!!

* Har du noen forbilder?

Jeg har nok ikke ett enkelt forbilde, men jeg har sider ved meg selv som jeg kunne ønske å utvikle. Da er det flott å kunne hente inspirasjon i alle de fantastiske menneskene jeg møter gjennom Røde Kors, jobb og i livet for øvrig. Alle mennesker er unike på sin måte og jeg synes man skal være stolt av både sine styrker og svakheter.

* Hva er det beste med bydelen du bor i?

Nærheten til marka var viktig for oss da vi flyttet hit. Og så har jeg veldig fornøyd med kollektivtilbudet inn til sentrum.

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: