-Torgård blir et milliardsluk

- Annonse -

-Med tanke på de vanskelige grunnforholdene og massene som må flyttes fra deponiet vil prislappen lett kunne bli det dobbelte.

Heimdalsbladet møter ekteparet Stig Morten og Gunn Solveig Molde og Alf Ketil Nygård på slektsgården til Gunn Solveig på Torgård. Her har det vært drevet gårdsdrift i 4 generasjoner. Nå står gården i fare for å bli jevnet med jorda.

-Jeg sitter ikke her og gråter over ripsbuskene og epletrærne som vil forsvinne.  At hus og gårder blir ekspropriert når infrastruktur skal bygges ut sier jeg ingenting på. Det vi reagerer på er selve prosessen rundt utredningene og kostnadsoverslaget man opererer med, forklarer Gunn Solveig Molde.

INNVITRER SAMFERDSELSMINITEREN PÅ KAFFE: Grunneierne ved Torgård har tidligere forsøkt å få samferdselsminister Ketil Solvik Olsen i tale. – Vi har sendt flere mail uten å få svar, forteller Stig Morten Molde (t.v.) Her sammen med nabo Alf Ketil Nygård og ektefelle Gunn Solveig Molde.

Engasjement

For når det politiske og folkelige engasjementet har vært stort rundt en eventuell godsterminal på Søberg i Melhus har det vært stille rundt Torgård. Noen lokalpolitikere har imidlertid vært på befaring.

-Felles for de alle er at man har blitt overrasket over de eksisterende grunnforholdene og hva en godsterminal faktisk kan komme til å koste. Men det er tydelig at noen har visket noen ord i øret på våre folkevalgte og sagt at dette ikke er noe som skal røres ved.

-Mener dere at lokalpolitikere i Trondheim har blitt «instruert» til å stille seg positiv?

-Det har vi ikke belegg for å si, men det er langt mellom hva politikerne sier privat og hva de sier i Bystyret.

Torgård ligger i følge NVEs aktsomhetskart på en massiv kvikkleirelomme.  Grunnundersøkelsen som har blitt gjort er i følge grunneierne sparsommelige.

-Multiconsult har ifølge egen boreplan utført 6 boringer for hele traseen fra Heggstadmoen til tunnelpåslag i Vassfjellet. Denne typen overfladisk undersøkelse kan ikke på noen måte gi et korrekt bilde av grunnforholdene i et så stort område eller tjene som beslutningsgrunnlag.

Betenkelig

Grunneierne mener det er betenkelig at JBV tillates å utsette en grundig utredning til etter at en beslutning om lokalisering er tatt.

-Kommunen stiller strenge krav til eksisterende tiltak, som sammenlignet med en godsterminal er beskjedne, med tanke på grunnforhold, vannkilde og kulturlandskap. Vi finner det betenkelig at JBV ikke må forholde seg til samme krav.

Grunneierne mener man ved å velge Torgård derfor vil gå på en milliardsmell.

-Når det gjelder Søberg på Melhus ble alle mulige kostnader tatt med i regnestykket. Når det gjelder Torgård har man for eksempel ikke kalkulert inn hva det vil koste å fjerne massene på det eksisterende deponiet.  Med tanke på hvor mange millioner m3 masse som må kjøres bort er det en ganske vesentlig kostnad.

Grunneierne mener underbudsjetteringen er en bevisst strategi.

-Så lenge differansen i kostnadsrammen mellom Søberg og Torgård kun er estimert til å være 2 milliarder slik JBV skisserer vil det være relativt uproblematisk å gå inn for Torgård. Om det faktiske regnestykket ble presentert vil saken uten tvil stille seg annerledes. Spørsmålet er om ville vært mulig å gå inn for et alternativ som vil bli opptil 6 milliarder dyrere.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ