15.1 C
Trondheim
tirsdag, mai 24, 2022
- Annonse -

– Foreldre må tørre å sette klare grenser for barna

Birger Andreas Myrstad (64) har gjennom sine 36 år i politiet sett mange unge havne på skråplanet.

-På mange måter var det nok lettere å være foreldre før. I dag lever mange unge et eget liv på sosiale medier uten at vi voksne helt klarer å henge med. Derfor er det viktig at man setter av tid til å prate sammen.

Birger Andreas Myrstad (64) eller «Bias» som han kalles blant venner, har i store deler av sitt yrkesaktive liv jobbet med forebyggende arbeid blant barn og unge. Et virke han opp gjennom årene har mottatt en rekke utmerkelser og priser for.

Mest kjent er han nok for kampanjen «Ikke tøft å være død» som han startet sammen med tidligere fotballspiller Arne Dokken i 1985. En kampanje som fortsatt drives av Trygg Trafikk.

I dag nyter imidlertid den tidligere politioverbetjenten og HMS-rådgiveren ved Trondheim politikammer pensjonisttilværelsen sammen med sin kone i enden av Harry Borthens veg på Lade.

Engasjement

Men selv om Myrstad har lagt uniformen på hylla er engasjementet for den oppvoksende generasjon fortsatt like stort.

-Det er ofte tilfeldig hvem som havner på skråplanet. Det som i utgangspunktet var en liten bagatell kan fort bli til en ond spiral det blir stadig vanskeligere å komme seg ut av. Og det hjelper lite om man kommer fra såkalte «ressurssterke» familier hvis viljen og evnen til å sette klare grenser ikke er til stede. Skole og idrettslag kan selvfølgelig gjøre sitt, men til syvende og sist er det foreldrenes ansvar.

Myrstad reiste i sitt arbeid mye rundt på skoler og andre institusjoner hvor han snakket om det å ta ansvar for sin egen livssituasjon. Spesielt godt husker han et besøk ved Trondheim kretsfengsel på Tunga.

politi001B
KLARE GRENSER: Birger Andreas Myrstad (64) har gjennom 36 år i politiet sett mange barn og unge havne på skråplanet. -Ofte er det små bagateller som gjør at man kommer inn i en vond spiral. Foreldre må tørre å sette klare grenser. Det viser at man bryr seg, forteller han.

-At en politimann skulle komme og snakke om det å holde sin sti ren var ikke særlig populært. Da jeg åpnet med å si at jeg like gjerne kunne vært en av de innsatte ble det stille. I bunn og grunn handler det om å ikke dømme men heller prøve å sette seg inn i den livssituasjon den enkelte står oppe i.

Følelsemenneske

Myrstad betegner seg selv som et utpreget følelsemenneske.

-Jeg har aldri klart det å legge fra meg jobben etter endt arbeidstid. Det har vært på både godt og vondt, forteller den pensjonerte politimannen.

Under den mest hektiske perioden med forebyggende arbeid på 80-tallet lå derfor Myrstad ofte våken om natta og grublet.

-Det å være politi handler om mer enn bare det å opprettholde lov og orden. Det dreier seg også i stor grad om å forebygge.

Hjemme i underetasjen i Harry Borthens veg har Myrstad plassert en gammel venn som har fulgt politimannen i mange år. En gedigen tøybamse iført rosa klær.

-«Tryggve» har vært en «icebreaker» i mange sammenhenger. Selv om tidligere justisminister Odd Einar Dørum i sin tid mente at det var noe stort tull at politiet skulle dra rundt med bamser og den slags, så har det gitt resultater, smiler Myrstad.

Myrstad erindrer i den sammenheng en opplevelse hvor det nettopp var «Tryggve» som klarte å nå fram.

Familievold

-Sammen med en kollega var jeg tilkalt til et hjem med familievold. I stua satt mor og gråt. Gulvet var dekket av blod. Da vi forstod at det også var barn inne i bildet fryktet jeg det verste.

politi003
TRYGGVE: Birger Andreas Myrstad (64) har to voksne døtre. Den pensjonerte politimannen er også «pappaen» til «Tryggve». En bamse som ved flere anledninger har gjort vanskelige episoder noe lettere.

Myrstad gikk inn på soverommet og fikk se to barn som gjemte seg under dyna. De var tydelig redd og kunne ikke helt stole på at mannen som stod ved senga ville dem godt. Plutselig drar det ene barnet kjensel på Myrstad.

-Du er jo pappaen til «Tryggve». Dere var jo og besøkte oss på skolen.

Myrstad satte seg da ned på sengekanten og sang for barna til de hadde sovnet.

Økt trygghet

Da Myrstad sluttet i politiet i 2009 startet han firmaet «Trygg 24-7» hvor han har videreført sitt arbeid innen forebyggende arbeid og HMS. Et av prosjektene Myrstad fortsatt jobber med er «Trygghet i symfoni».

Prosjektet som ble startet i 2008 er et samarbeid mellom Sør-Trøndelag politidistrikt, kommunen og Trondheim symfoniorkester.

Prosjektet er rettet mot den eldre generasjon og jobber for økt trygghet i hverdagen.

-Alle som er kommet litt opp i åra bør legge inn det jeg kaller en «HMS-runde» før man legger seg om kvelden. Her kan man gå gjennom en fast sjekkliste som går på det å skru av komfyren, låse dørene og så videre.

Myrstad har bodd i den samme villaen like ovenfor Djupvika siden han og familien flyttet til Trondheim i 1977. Den pensjonerte politimannen har ingen umiddelbare planer om å flytte.

-Å nei. Her har vi byens beste utsikt med Ladestien rett utenfor stuedøra. At det er litt arbeid med å holde hagen på stell får nå heller stå sin prøve, ler Myrstad.


NOEN AV PROSJEKTENE MYRSTAD HAR VÆRT MED Å STARTE:

NOEN AV PRISENE MYRSTAD HAR MOTTATT FOR SITT ARBEID:

  • Sør-Trøndelag fylkes trafikksikkerhetspris
  • Norsk Bilbransjeforbunds trafikksikkerhetspris
  • Trygg Trafikks gullnål
  • Trondheim journalistforening, Honnørprisen
  • Kiwanis International District Nordens ærespris
  • Trondhjem Vest Rotaryklubbs hederspris
  • Trøndelag fylkes rusmiddelpris
  • IPA international “Sertificat of Merit” og bronsemedalje

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ