5.4 C
Trondheim
søndag, september 25, 2022
- Annonse -

Bonderomantikk på Byneset

Gunhild (41) og Roland (49) lever livet mange drømmer om.

- Annonse -

Ved Onsøyen gård på Byneset har det i følge historiebøkene vært gårdsdrift så langt tilbake som til vikingtiden.

Bydelsnytt.no har som sitt første stopp i serien «Gårdsliv i Trondheim» møtt familien Onsøyen Johansen som i dag satser på hjemlevering av kortreist mat med råd og hjelp om hvordan man tilbereder lam.

Men at det ble Gunhild (41) og Roland (49) som skulle drive den tradisjonsrike gården kan de takke tilfeldigheten for.

Året er 2003 og både Gunhild og Roland frister tilværelsen som single. Sistnevnte har imidlertid et forhold bak seg hvor han fikk datteren Vilde som i dag er 19 år.

KJÆRLIGHET PÅ ONSØYEN: Gunhild (41) og Roland (49) traff hverandre for første gang i 2003 ved en tilfeldighet. I dag driver ekteparet gården Onsøyen med over 400 sauer.
KJÆRLIGHET PÅ ONSØYEN: Gunhild (41) og Roland (49) traff hverandre for første gang i 2003 ved en tilfeldighet. I dag driver ekteparet gården Onsøyen med over 300 sauer.

En felles venn mener de to hører sammen og tar på seg rollen som «Kirsten Giftekniv».

-Jeg fikk beskjed om at jeg «måtte» ringe en kar som het Roland, forteller en lattermild Gunhild som vokste opp som den nest yngste i en søskenflokk på fire på Onsøyen Gård.

Men Roland som på den tiden drev det stort innen maskinteknisk utstyr svarte ikke på den første telefonen.

Han så imidlertid at noen hadde prøvd å ringe.

-For alt det jeg visste kunne det vært en telefonselger. At det var verdens flotteste jente som hadde forsøkt å nå meg hadde jeg ingen anelse om.

Roland ringte tilbake og Gunhild som da var i slutten av 20-årene visste ikke helt hva hun skulle si.

ROMANTISK: Roland Johansen (49) har siden ungdomsskolen hatt stor interesse for tredreining. Da han skulle fri til Gunhild hadde han lagt to ringer nede i et selvlaget skrin
ROMANTISK: Roland Johansen (49) har siden ungdomsskolen hatt stor interesse for tredreining. Da han skulle fri til Gunhild hadde han lagt to ringer nede i et selvlaget skrin

-Ja hva sier man da? At en venn mente at vi passet sammen og at jeg derfor sånn helt uten videre ringte ham, ler Gunhild.

Men den felles vennen av det nåværende ekteparet visste hva han snakket om. Det skulle vise seg å bli full klaff fra første telefon.

-Vi snakket sammen i flere timer daglig i en hel uke før vi bestemte oss for å treffe hverandre, forteller Roland.

Gunhild og Roland inngikk imidlertid en avtale før de skulle møtes for aller første gang. Om noen av de ikke «likte» det de «så» så skulle de sette seg i bilen å kjøre tilbake.

Men også her ble det full klaff.

-Joda, han var kjekk nok til at jeg valgte å gå tur med ham til Elgsethytta, smiler Gunhild.
Og turen gikk etterhvert videre til Gunhilds familiehytte «Kristinbu» på Gråkallen.

Gårdsdrift

Med en storesøster som ikke ønsket å overta gårdsdriften på Byneset og en bror som hadde etablert seg i Molde, var det på den tiden opp til Gunhild om Onsøyen Gård etter flere århundrer fortsatt skulle være i familiens eie.

DET GODE LIV PÅ BYNESET: Gunhild (t.v.) bor i dag sammen med ektemannen Ronald og barna Runa(8 1/2) og Ann Kristin (10) på Onsøyen gprd på Byneset. En plass hvor det har vært drevet gårdsdrift siden vikingetiden.
DET GODE LIV PÅ BYNESET: Gunhild (t.v.) bor i dag sammen med ektemannen Roland og barna Runa(8 1/2) og Ann Kristin (10) på Onsøyen gård på Byneset. En plass hvor det har vært drevet gårdsdrift siden vikingetiden.

-Det lå nok hele tiden i bakhodet mitt. For meg har det aldri vært noen tvil, spørsmålet var imidlertid om jeg skulle treffe et mannfolk som kunne drive gården sammen med meg.

Gunhilds mor døde i 2004. Hun rakk imidlertid å gi Roland sin «velsignelse».

-Mamma fortalte meg at Roland var «en kar å satse på», forteller Gunhild.

Men paret trengte allikevel litt tid på å tenke på det hele.

-Jeg er født og oppvokst i en blokk på Moholt og var vel det du kunne kalle en ekte bygutt, forteller Roland.

Når Bydelsnytt.no er innom gården på Byneset får Roland også besøk fra en av sine barndomskamerater – Børge Rossvold (50).

-Hadde noen fortalt Roland i ungdomsårene at han på sine eldre dager skulle bli sauebonde hadde han ledd rått, forteller Børge.

50-åringen er forøvrig en av flere venner og bekjente som hjelper ekteparet på Onsøyen med å holde rede på de 300 sauene.

Barna deltar

Gunhild og Roland har i dag døtrene Runa (8 1/2) og Anna Kristin (11). De begge har fra tidlig av fått lov til å delta i gårdsarbeidet.

BARNA DELTAR: Ann Kristin (10) og Runa (8 1/2) har fått oppgaven med å sjekke når sauene på gården er "lamkleine".
BARNA DELTAR: Anna Kristin (10) og Runa (8 1/2) har fått oppgaven med å sjekke når sauene på gården er «lamkleine».

-I dag skjermer mange foreldre barna sine fra ting de mener kan opprøre de. For oss har det imidlertid vært helt naturlig å lære ungene om naturens gang på godt og vondt, forklarer Gunhild.

Roland mener barn forstår mer enn det vi tror.

-Ungene har et eget øye for de vi kaller «lamkleine» sauer. Derfor sender vi de ofte ut for å se til dyra under lamming forteller pappa Roland.

Bonderomantikk

Onsøyen Gård på Byneset er bonderomantikk og nasjonalromantikk på sitt beste. Her drives gårdsbruk uten kraftfôr til lammene og kunstige tilsetningsstoffer, og her holdes gamle tradisjoner i hevd.

NASJONALROMANTIKK: Ved Onsøyen gård holdes da gamle tradisjonene i hevd. Gunhild (41) spiller neverlur. Her sammen med Jannicke Jacobsen (t.h)
NASJONALROMANTIKK: Ved Onsøyen gård holdes da gamle tradisjonene i hevd. Gunhild (41) spiller neverlur. Her sammen med Jannicke Jacobsen (t.h)

Gunhild har siden tiårsalderen spilt Valthorn i Rye skolekorps og senere Byneset musikkorps. For noen år siden tok også 41-åringen opp «neverluren». Luren er et av Norges eldste musikkinstrument og kan føres helt tilbake til bronsealderen. Gunhild spiller også bukkehorn.

For det er på denne måten Gunhild og Roland ønsker å drive gården – slik det var fra tidligere slekter var ment.

-Da vi tok over driften i 2013 var det aldri snakk om å forpakte bort jorda eller selge unna sauene. Da kunne vi like godt ha skaffet oss et hus hvor som helst i byen, forklarer Gunhild.

Ektemannen Roland er enig.

-Det skjer noe med husene og gårdsbygningene når den opprinnelige driften blir borte. For oss har det alltid vært naturlig å drive gården slik den har vært drevet i tidligere slekter.

Planer

Onsøyen Gård har i dag 300 sauer hvorav 100 er vinterforet. I tillegg har gården 600 mål skog og 200 mål dyrkamark og beitemark.

Gunhild og Roland har planene klare for fremtiden.

-Vi ønsker å åpne opp gården for de som ønsker å se hvordan en gård drives, forteller Gunhild som snart går ut i permisjon fra sin stilling som førskolelærer ved Nypvang Barnehage.

Roland kan fortelle ekteparet har planer om eget gårdsutsalg kombinert med lefsebaking og tredreieprodukter. Etterhvert som fasilitetene kommer i orden, ser de også for seg å åpne gården enkelte dager. Ekteparet forteller at det på hjemmesiden Byneslam.no er lagt til rette for bestilling av lam levert på døren, hele, halve og til ønsket partering. Det er også gjort avtale om levering av lam til næringsliv i Trondhjem.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ

- Annonse -

PÅ FORSIDEN: