-På mange måter kommer jeg til dekket bord. Den jobben mamma og pappa har lagt ned siden de overtok gården står det virkelig respekt av.
I vår serie «Gårdsliv i Trondheim» har vi denne gangen besøkt gården Gaustad Gjerdet på Byneset. En gård med en lang og ikke minst innholdsrik historie. Her treffer vi «sjølingene» Olav og Sissel Brå, datteren Lene og barnebarnet Live.
Lene Brå (29) har i likhet med sine to søstre Hanne (33) og Linn Annett (36) aldri vært vond å be når det har vært snakk om å hjelpe til på gården. Allerede som liten jentunge fikk Lene være med på gressklippingen av de store grøntarealene rundt gården og aktivitetsarenaen.

-Jeg husker godt at pappa gav oss hver vår ryggsekk full av murstein slik at vi skulle være «tunge» nok til å holde «dødmannsknappen» på traktorgressklipperne nede, smiler den blide 29-åringen som fortsatt bor på Støren sammen med samboer Håvard og datteren Live (3).
Yngstedatter
Lene som er den yngste i en søskenflokk på tre jenter var lenge inneforstått med at det nok ikke ville være hun som skulle overta slektsgården og familiebedriften. Lene er imidlertid fagutdannet kokk og samtidig utdannet yrkesfaglærer i kokkefaget.
Men da hennes to eldre søstre gikk hen og skaffet seg hver sin odelsgutt ble det plutselig Lene som fikk muligheten til å føre arven på Gaustad Gjerdet Gård videre.
-Jeg har alltid elsket gårdslivet. Dette er livet for meg, forteller hun.
Pappa Olav Brå smiler bredt der han sitter på kontoret i andre etasje over «Gildehallen», restauranten han og hans kone Sissel startet i gårdens gamle fjøs tidlig på 2000-tallet.
-Du kan vel si det slik at eplet ikke har falt spesielt langt fra stammen. Lene er minst like sta som meg , så når den tid kommer at Lene skal stå ved roret her på bruket vil det gå bra.
Når Lene etter hvert vil ta over, vil hun være femte generasjon som skal drive gården videre. Gården som har vært i slektens eie siden 1852 har en lang historie.
Hovedbruket Gaustad var nemlig i eldre tid ett av høvdingsetene på Byneset, en gård kirken ikke rådde over. Ifølge historiebøkene skal selveste Torstein Kugad, kommandanten av Sion (det man i dag kjenner som Sverresborg) ha eid gården.
Gaustad Gård ble som så mange andre bruk i sin tid delt mellom forskjellige brødre. I dag består Gaustad av fem gårder, deriblandt Gaustad Gjerdet Gård.
Syvende far
«Sjølingene» på Gaustad Gjerdet enn så lenge er Sissel og Olav Brå. På visittkortet titulerer Olav seg som»gårdskar» og Sissel som «husfrue»
-Pappa kommer aldri til å trekke seg helt tilbake. Til det har han alt for mange idéer og alt for stor arbeidslyst. Han kommer nok til å «kjøre rundt» på gårdsplassen med en eller annen doning og ha en formening om det som skjer og hvordan det bør gjøres, ler Lene.

-I motsetning til Caprino som la den skrukkete faren oppi et horn på veggen vil jeg legge meg i tubaen, der er det nok plass, smiler Olav.
For «sjølingen» som har dirigert flere korps og storband er nemlig, av alle ting, utdannet musiker ved Trondheim Musikkonservatorium.
Og det var nettopp gjennom korpsmusikken at Olav traff sin kone Sissel.
Søt musikk
Under et korpsstevne på Kyrksæterøra i 1976 fatter Sissel stor interesse for den mørkhårede dirigenten av Rye Skolekorps.
-Olav var på det tidspunktet 21 og jeg bare 16 år, så sånn sett var Olav ute på «barnerov», smiler Sissel som tre år senere allikevel giftet seg med den langhårete musikeren fra Byneset.
For Sissel var Olav Brå den store kjærligheten.
-Jeg ble bergtatt av denne flotte karen fra «byen» og bød han opp på dans.
Men gutten fra Byneset kunne ikke danse om det så gjaldt livet.
-Han var helt håpløs. Jeg skjønte allikevel at dette var mannen i mitt liv, smiler Sissel.
Men om Olav ikke kunne å danse så visste han å traktere instrumentene. Både blåseinstrumenter og gitaren.
Studielånet på 8.000 kroner sparte han i sin helhet. For å finansiere musikkstudiene spilte han og noen kamerater på bygdene fra Rørvik i nord til Røros i sør. Guttegjengen opptrådte også på diverse nattklubber i Trondheim.
Etter spillejobbene tilbragte Olav flere netter i baksetet på en Volvo Amazon parkert i Sandgata , før ny skoledag begynte. Bedre det enn å legge tidlig ut på en dårlig brøytet bygdeveg fra Byneset.
Sissel og Olav giftet seg i 1979 og Sissel flyttet fra Støren til Gaustad Gjerdet. 8 år senere overtar ekteparet gården.

Lars og Liv , Olavs foreldre, skjønte ganske tidlig at ekteparet ikke var særlig lysten på å fortsette med kyr og griser.
-Vi måtte derfor finne andre måter å tjene til livets opphold, forklarer Olav.
Olav som på den tiden drev eget reklamebyrå på Heimdal ble da enig med kona Sissel om å starte gartneri. Dette ble gjort med en driftsform basert på veksthusprinsippet i lukkede rom.
Tøff tid
-På det meste hadde vi 35 000 enheter i sommersesongen, men i 1995 gikk det meste skeis, forteller Sissel.
Dette året høljet det ned store deler av våren og forsommeren, og det ble ikke mye av sommerblomst-salget. Samtidig sto mange tusen broccoliplanter og ventet i over en måned før været tillot å få disse i jorda.
-Det endte med at vi på grunn av kort vekstsesong «kappsprang» med elgen om høsten mellom sluddskurene for å redde det som reddes kunne av grønnsaksproduksjonen, forklarer Olav.
I et marked med stadig fallende priser var heller ikke blomstersalg like god butikk som tidligere
Midt oppi den tøffe økonomiske tiden datt også Sissel ned fra et 8 meter høyt tak og ble alvorlig skadet med blant annet et knekt bekken. Øvrige planer måtte derfor legges på is.
-Det var en utrolig tøff tid. Vi hadde tre døtre som trengte foreldrene sine, et blomstersalg som gikk nedover og en person som ikke fikk den minste hjelp fra kommunen og derfor ble sengeliggende i flere måneder.
Men Sissel og Olav Brå har aldri vært de som har kastet inn håndkledet.
Ekteparet begynte etter hvert å jobbe med ideen om å gjøre om slektsgården til et serveringssted og aktivitetspark. Olav oppsøkte den lokale banken med en prosjektbeskrivelse og budsjett.
-Banken hadde liten tro på at noen skulle kunne gjøre om et fjøs til en restaurant, et grisehus til kaffestue og bar og et hønsehus til et chambre separee. At ingen på bygda hadde tenkt på dette før gjorde at prosjektet ikke kunne være liv laga mente banken, forteller Olav oppgitt.

-Det var en nedtur uten like. Jeg viste at Sissel satt hjemme og ventet på et svar. Jeg dro derfor innom nærbutikken, kjøpte meg en pakke Petterøes 3 og dro ut i skauen for å tenke.
Der bestemte Olav seg for at ingen bankmann skulle fortelle ham hva han skulle gjøre med livet sitt og sin familie.
-Jeg dro hjem til Sissel og sa at at vi fikk avslag på lån, men at vi skulle starte byggingen påfølgende dag.
Familiebedrift
Og byggingen ble satt i gang med god hjelp av de tre døtrene på gården.
-Etter skoledagen var ferdig trakk jentene i kjeledress og tok sine tørner som håndlangere i ombyggingen og oppussingen, forteller Sissel.
Det som var prosjektert til å ta 2 år tok hele 7 år før alt sto ferdig.
-Vi gjorde alt uten et rødt øre fra banken. Mye av interiøret har vi kjøpt fra restauranter i byen som enten har lagt ned eller pusset opp, renovert dette og tatt det i bruk.
«Husfruen» Sissel forteller at de nå på mange måter er kommet i mål.
-Tidligere så snekret vi frem til den første gjesten ankom. Nå kan vi endelig lene oss litt tilbake og konsentrere oss om å være et godt vertskap.
Gården Gaustad Gjerdet driver i dag restauranten «Gildehallen» med egen vinkjeller i autentiske lokaler hvor mye av det opprinnelige er bevart.
På gården driver ekteparet også «Aktivitetsgården» som blant annet inneholder en 9 hulls golfbane og en flott grillstue. Her finner man også aktiviteter som skotthyllbane, tårnbygg, lyftbørese og pil og buebane samt flere aktiviteter som benyttes i forbindelse med kick-off’s og teambygging.
Og snart er det altså Lene Brå som skal ta over både slektsgården og familiebedriften.