Ranheim Friidrett lykkes der mange klubber sliter

I Ranheim friidrett er man mer opptatt av "Dimna-modellen" enn "Warholm-effekten"

- Annonse -

-Karsten Warholms VM-gull vil uten tvil ha mye å si for den generelle rekrutteringen til idretten. I et noe lengre perspektiv har vi som klubb imidlertid mer å hente ved å se på hva Warholms egen hjemmeklubb Dimna IL har klart å få til.

Styreleder i Ranheim Friidrett Torgrim Jacobsen har tatt turen til idrettsanlegget på Øya. I sommerhalvåret er det nemlig her de fleste av byens friidrettsklubber trener.

-Gode treningsfasiliteter er viktig men på ingen måte avgjørende. Nettopp det er Warholm og Dimna IL et glimrende eksempel på. Før klubben fikk egen hall i 2015 var det ganske kummerlige treningsforhold. Det var faktisk på en sandstrand i Ulsteinvik at Warholm la grunnlaget, forklarer Jacobsen.

KOMPETENTE TRENERE: Bjørn Johansen driller utøverne på stafettveksling. Johansen har lang fartstid både som trener og utøver og er en viktig del av trenerteamet på Ranheim.

Den 63 år gamle styrelederen som de siste 10 årene har vært innom en rekke sportslige utvalg mener derimot at alle klubber uansett størrelse eller idrettsgren først og fremst er avhengig av kompetente trenere.

-Ranheim friidrett har de siste årene vokst til å bli en relativt stor klubb med rundt 150 aktive utøvere. Når det satses både på bredde og topp så krever det sitt fra trenerstaben. Akkurat her er jeg glad for at vi i Ranheim har lykkes bra.

Treningsmiljø

Og en av de som de siste årene har vært en viktig del av klubbens trenerteam er Bjørn Johansen. Johansen som opprinnelig kommer fra tettstedet Mørsvikbotn i Nordland har lang fartstid både som utøver og trener.

Også han mener at trivsel og et godt treningsmiljø i klubbene på sikt er langt viktigere for idretten enn nasjonale profiler med suksess i utlandet.

-Andreas Thorkildsen ble den første spydkasteren i historien med både OL-, VM- og EM-titler. I den grad det ble flere unge som begynte med spydkast i 2008 og 2009 så var dette i så fall utøvere klubbene ikke klarte å holde på.

For i likhet med annen organisert idrett opplever også norske friidrettsklubber et stort frafall når de yngste utøverne kommer opp i tenårene.

Men også her har Ranheim lykkes godt de siste årene.

-Du må sette deg i bevegelse mye tidligere. Du kan ikke stå stille å vente på pinnen!
Johansen roper og gestikulerer fra sidelinjen når en gruppe gutter og jenter i alderen 14 år og oppover denne ettermiddagen skal trene på stafettveksling.

TRIVSEL OG TRENINGSGLEDE: Ranheim friidrett har lykkes godt med å holde på utøvere i begynnelsen av tenårene. Spesielt på jentesiden har klubben de siste årene bygd opp et stort og godt treningsmiljø. Bak fra venstre: Are Jørstad, Jakob Myckland Stevik, Kajsa Bergstrøm, Bjørn Johansen (trener), Martine Bernersen, Hedda Forfot Balhald, Hanna Fredrikke Fodstad, Kaja Kotte Fredriksen Foran fra venstre: Marlene Vikan Eriksson, Sigrid Wahlberg, Ina Hole Trøan, Erika Ramberg Edling, Synne Brenne Bondevik, Agnes Morud, Emma Sofie Grimstad

Den mangeårige friidrettstreneren forteller at det nettopp er i denne gruppen frafallet som regel starter.

-For noen år siden var denne aldersgruppen litt i ingenmannsland med stort gjennomtrekk og mangel på egne dedikerte trenere. Det var først da det ble opprettet egen treningsgruppe for 13-15 åringer og tidligere utøver Cecilie Hofstad kom inn bildet at ting begynte å skje. Hennes sterke fokus på treningsglede og et godt sosialt miljø har gitt resultater.

Mål

Under Veidekkelekene på Lillehammer i juni stilte Ranheim med den største kontigenten av alle tilreisende klubber og høstet flere medaljer på både jente- og guttesiden.

-Ranheim Friidrett har i dag flere utøvere i gruppen 13-15 år som ligger helt i tetsjiktet i landet. Selv om ambisjonene varierer er imidlertid idrettsgleden den samme, forteller Jacobsen.

GODE TRENINGSFORHOLD: Styreleder i Ranheim friidrett Torgrim Jacobsen (bildet) er glad for at klubben har gode treningsforhold både sommer- og vinterstid. Han mener imidlertid at det viktigste er å ha kompetente trenere og et godt treningsmiljø.

-Uansett hva man sikter seg inn på er det viktig å huske at det alltid er flere veier frem mot målet . Filip Ingebrigtsen og Karsten Warholm tok begge medaljer under VM, men treningsfilosofien kunne ikke ha vært mer forskjellig. Der Ingebrigtsen-brødrene tidlig begynte å spisse seg inn mot enkelte øvelser har Warholm trent mere bredt.

FAKTA RANHEIM FRIIDRETT

Har i dag rundt 150 utøvere fordelt på tre aldersbestemte treningsgrupper
I gruppen 14 år og oppover er det delt inn i forskjellige undergrupper (sprint/langdistanse/hopp/kast/mangekamp)
* Klubben har som mål at alle skal kunne trene på sitt nivå innen løp, kast og hopp
* Klubben arrangerer en rekke egne stevner
* Ranheim Friidrett har flere eliteutøvere som har inngått kontrakt med klubben
* Trener på Øya i sommerhalvåret og i Ranheimshallen i vinterhalvåret
* Arrangerer treningsleire i utlandet for junior og seniorutøvere i vintersesongen. I fjor var klubben i Qatar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -spot_img
- Annonse -spot_img

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ