For trettende år på rad er ekteparet Knut Ressell (77) og Solfrid Rønning (81) med på å arrangere julaften for enslige.

Av Beate Nordeng/Røde Kors – Publisert: 21:30 – 07.12.2017

Det er i begynnelsen av desember og snøen har lagt seg som et hvitt teppe over Saupstad. Inne på frivilligsentralen er en man i full gang med å planlegge årets julaftenarrangement. Et arrangement som er åpent for enslige som bor i området Saupstad, Huseby, Flatåsen og Romolslia.

I tillegg til Knut og Solfrid, er Helge Svedal (85), Rakel Berg (81) og Harriet Bendiksen (72) også med på planleggingen denne dagen sammen med Camilla Gerhardsen, som er daglig leder for Saupstad frivilligsentral,

-«Julaftenselskap» er et bra ord på arrangementet. «Jul for enslige» høres så stusslig ut, sier Helge som er med for tiende år på rad. I år skal Helge være konferansier.

ILDSJELER: For trettende år på rad er ekteparet Knut Ressell (77) og Solfrid Rønning (81) med å planlegge julaftenfeiring for andre. (Foto: Beate Nordeng/Røde Kors)

-“Gaveeskon”, sier Solfrid på klar Rissa-dialekt.

– I disse legger vi gaver og for eksempel te og kaffe til gjestene, forklarer hun og viser frem en stor og farget tine i papp.

Camilla orienterer de andre om hvordan det går med sponsingen.

-Jeg har sendt mail til flere butikker. Er det noen som kan følge opp disse på telefon? Noen av dere synes kanskje det er vanskelig å be om penger over telefon så det er selvfølgelig helt frivillig.

Helge forteller da at han allerede har fått inn en sponsor.

-Jeg har vært i kontakt med City Syd angående kaffe. Der var det bare å si hva vi trengte av te og kaffe, forklarer han fornøyd.

Saupstad

Knut Resell og Solfrid Rønning flyttet til Saupstad i 1983. De forteller at de fikk høre mye negativt om bydelen og at Saupstad hadde et dårlig rykte hvor det blant annet bodde mange narkomane.

-En beboer fortalte meg at hun pleide å si at hun kom fra Kolstad selv om hun bodde på Saupstad. Det er veldig synd for her på Saupstad har vi et av de mest veldrevne borettslagene i byen. Et borettslag som er med på å gjøre det trivelig og fint i bydelen. De som sprer det dårlige ryktet er kanskje personer som ikke kjenner forholdene slik de er, undrer Solfrid.

TRIVES PÅ SAUPSTAD: Da Knut Resell og kona Solfrid Rønning flyttet til Saupstad i 1983 fikk de høre mye negativt om bydelen. Det er en beskrivelse de ikke kjenner seg igjen i. (Foto: Beate Nordeng/Røde Kors)

Det som bare skulle bli bare ett eller to år på Saupstad i påvente av at de skulle finne seg et rekkehus, er nå blitt til 34 år. Det var billig og lett å kjøpe på Saupstad forklarer Knut.

For tretten år siden var Solfrid Rønning med på et styremøte hos frivilligsentralen på Saupstad hvor det ble diskuter hva som trengtes på Saupstad.

Solfrid nevnte da at hun hadde sett at mange satt alene på julaften. Hanne Gro Sjømark som var daglig leder av frivillighetssentralen den gang lente seg da over bordet og spurte om Solfrid ville  ta utfordringen med å lage julaften for enslige på Saupstad.

-Jeg husker jeg tok utfordringen der og da på den betingelsen at mannen min også ble med, ler Solfrid.

Julaften

I starten så Solfrid for seg at de kunne ha julaften hjemme hos seg selv, men skjønte raskt at det ble for mange til at de fikk plass. Dermed ble det bestemt at det var bydelskafeen som skulle huse julaftenselskapet. Samtidig satte de en maksgrense på 30 personer.

-15. desember er fristen for å melde seg til juleselskapet.  Om noen kommer på selve julaften og sier de ønsker å bli med så er det klart de får det. Men vi har et tak på 30 personer, forklarer Knut.

Solfrid og Knut forteller at de for noen år siden var inne på tanken om å overlate arrangementet til andre og yngre personer.

-Vi hadde vel egentlig sagt det som så at vi gjerne ville komme innom en tur etter gudstjenesten. Men da vi stod i gangen inn til bydelskafeen, hører vi noen rope – “Endelig, der kommer de!” Da var det ikke noe annet å gjøre enn å brette opp ermene, ler Knut.

 

Og i år er altså ildsjelene Solfrid og Knut igjen å treffe på bydelskafeen.

HER finner du mer informasjon om arrangementet.