15.1 C
Trondheim
tirsdag, mai 24, 2022
- Annonse -

-Det er mange årsaker til at folk sitter alene i jula

Nærmere én av fem nordmenn opplever ensomhet og utenforskap i jula viser undersøkelser. -Viktig å ikke stakkarsliggjøre, mener bystyrepolitiker Hanne Moe Reitan (39) som denne uken la ut en spesiell invitasjon på Facebook.

Det er de siste årene blitt utført en rekke spørreundersøkelser om nordmenns forhold til jula. I år viser tall at stadig flere gruer seg til jul. Mange oppgir at de ikke har noen å feire høytiden med.

-Det er mange årsaker til at folk sitter alene i jula. Ingen av disse trenger nødvendigvis å ha noe med mangel på familie og venner å gjøre. Allikevel er utenforskap i jula noe de færreste av oss ønsker å snakke om.

Hanne Moe Reitan  jobber i dag som rådgiver ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. De to siste årene har 39-åringen også representert Venstre i bystyret. Hun tror grunnen til at mange velger å holde ensomheten for seg selv er frykten for å bli «stakkarsliggjort».

-For mange handler det rett og slett om at man ikke føler seg komfortabel i rollen som «trengende». Man ønsker ikke å være den som andre skal synes synd på. Om man ellers i året har et rikt sosialt liv kan overgangen til en stille jul være ekstra stor.

Denne uken la bystyrepolitikeren ut en melding på Facebook hvor hun oppfordret de som gruet seg til å sitte alene i jula til å ta kontakt med henne slik at man sammen kunne finne på noe. Reitan forteller at hun måtte gå et par runder med seg selv før hun la ut «invitasjonen».

-Jeg ønsket ikke at dette skulle bære preg av «veldedighet» og noe jeg gjorde for å være snill. Meldingen skulle være av en slik karakter at jeg selv kunne tenkt meg å svare på den. Dette handler ikke om å «gi» eller «motta» hjelp – det handler om at venner og bekjente som ikke har noe spesielt fore kan avtale å møtes.

LAV TERSKEL: -Selv om jula er en høytid med mange tradisjoner trenger ikke terskelen for å møtes være så høy. Ting man gjør ellers i året som en tur på kafé eller restaurant kan man godt gjøre i jula også, forteller Hanne Moe Reitan.

Reitan forteller at hun selv ikke er bundet av spesielle juletradisjoner.

-Hjemme feiret vi alltid julaften med foreldre, søsken og besteforeldre. 1.juledag var det stort arrangement med hjemmelagt koldtbord hvor tanter, onkler og søskenbarn kom på besøk. Det var mye humor og musikk hvor vi spilte julesanger selv på piano. For meg handler jula først og fremst om fellesskap med folk man er glad i.

De siste årene har Reitan og moren vært frivillige under julearrangementet i Vår Frues kirke.

-Da pappa gikk bort i 2013 bestemte vi oss for å gjøre noe helt annet enn det vi pleide. Jula ville uansett bli annerledes når pappa ikke var der. Vi var nok også litt redd for å kjenne på tomheten.

Reitan forteller at arrangementet i Vår Frues kirke har gitt henne et nytt perspektiv på jula.

-Mye av det som ellers skiller oss i hverdagen var ikke lenger så viktig. Alle var der for å feire julaften og ha en fin stund sammen med andre. Om man sitter alene i jula vil jeg absolutt anbefale en tur til Vår Frues kirke. Det serveres nydelig julemat fra byens beste hoteller, det er flott underholdning og et godt sted å være for alle uansett situasjon.

Reitan håper man etterhvert kan bryte med det hun kaller utdaterte sosiale tabuer.

-Det kan være mange grunner til at man sitter alene i jula. Kanskje skal barna i år feire jul hos den andre eller kanskje er det jobben som gjør at man ikke kan reise til slekt og venner på andre kanter av landet. Selv om jula er en høytid med mange tradisjoner trenger ikke terskelen være så høy for å møtes. Ting man gjør sammen ellers i året kan godt gjøres i jula også.

Reitan har en sønn på 19 år. I år skal han feire jula hos faren.

-Slik er det for stadig flere av oss. Derfor er det viktig å huske på at det å sitte alene i jula ikke er noe å «skamme» seg over.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

LES OGSÅ