Trondheimsforfatteren Egil Ryen Moe (59) er ute med sin andre roman om kongssønnen Torleif Haraldsson. -Boka blir et “make or break”, forklarer 59-åringen som nå tærer på sine siste kroner.

Av Jan Vestre

-Både arv og sparepenger har gått med. For å få ting til å gå rundt har jeg vært nødt til å ta opp lån på huset. Nå er det vinn eller forsvinn.

Egil Ryen Moe er født og oppvokst på Rognheim på Byåsen. I 2010 debuterte han som forfatter på eget forlag med boken “Hallsteins bok Kongsmakt”. Romanen som bygger på historiske hendelser, beskriver den blodige striden som oppstod på “Isle of Man” da skottene på 1200-tallet ønsket å ta tilbake øya fra nordmennene.

I oppfølgeren “Hallsteins bok Kongsætt” fortsetter forfatteren sin reise i den dramatiske ættesagaen. I 1266, som er året hvor handlingen i den andre boken starter, begynner en ny epoke på Isle of Man. Den norske kongen Magnus Lagabøte er i fredsforhandlinger med kong Alexander III blitt enig om å overføre kontrollen av både Isle of Man og Hebridene til skottene.

BLODIG ÆTTESAGA: Forfatter Egil R Moe fra Byåsen i Trondheim er nå klar med oppfølgeren til sin debutroman.

Midt oppi de dramatiske begivenhetene blir Hallstein Torleifsson født. Selv om den historiske skikkelsen ennå ikke har fått noen sentral plass i Moes ættesaga var det nettopp med Hallstein Torleifsson at bokprosjektet ble født.

-Jeg har alltid vært fascinert av riddere og Norge i middelalderen. Da min eldste søster Ragnhild gjennom slektsforskning fant ut at vi faktisk stammet fra en ekte ridder ble interessen om mulig enda større.

For det skulle vise seg at Moe gjennom et slektsledd på Røros nedstammer fra Hans Olsen Aasen som gjennom oppdagelsen av malmen la grunnlaget for Røros kobberverk. Deretter går slektleddene bakover til middelalderen og ridder Ørjan Karlsson som var länsherre i Jämtland-Härjedalen. Karlsson ble slått til ridder utenfor Nidarosdomen i 1449 i forbindelse med at kong Karl Knutsson Bonde var i Nidaros for å la seg krone.

Moe begynte selv å granske slektshistorien og fant ut at skulle han lage en bokserie om sine forfedre så måtte den begynne med Hallsteins far Torleif Haraldson som var sønn av kong Harald Godredsson.

Moes store interesse for riddertiden har ikke bare vært en inspirasjonskilde for 59-åringens forfatterskap. Det har også  gitt mange oppslag i både aviser, TV og radio. 

RIDDER MOE: Forfatter Egil R. Moe sin stor interesse for riddertiden har ført til mange medieopptredener. Her fra NRK serien “Anno”.

-Norsk ukeblad var oppom Byåsen og ville gjøre en story på kona og ungene og om hvordan det var å være gift med en “ridder”. Nadia Hasnaoui fra TV2 var her og lagde et program om et rollespill vi hadde på Oppdal. Når du har en voksen mann som flyr rundt med sverd og full rustning er det kanskje ikke så rart at media er nyskjerrig, smiler Moe.

Moe fattet interesse for skrivekunsten allerede i tenårene.

-Jeg skrev en del noveller og romaner hvor jeg også den gang tok utgangspunkt i riddere og middelalderen. Samtlige manus ble imidlertid refusert så det ble til at jeg satt bort skrivemaskinen.

Da Moe romandebuterte i 2010 var imidlertid rollene byttet om. Nå var det trondheimsforfatteren som sa nei til interesserte forlag.

-Et av forlagene ville ha såpass mange forandringer i manus at det til slutt ble en roman jeg ikke kunne stå inne for. Løsningen ble derfor å gi ut på eget forlag. Boken solgte greit og ble også kjøpt inn av Kulturrådets biblioteksordning i 2011.

Nå håper Moe at også oppfølgeren, som slippes under et releaseparty på Litteraturhuset i slutten av januar, skal selge bra.

ULASTELIG ANTRUKKET: Forfatter Egil R Moe i blank rustning.

-Det å gi ut bøker på eget forlag innebærer utrolig mye jobb man vanligvis ikke trenger å bry seg med om man gir ut på etablerte forlag. I forbindelse med “Hallsteins bok Kongsætt” har jeg blant annet kjøpt tjenester for å vaske manus, lært meg å sette opp manuskriptet til ferdig bokformat og sørget for en kvalitativ gjennomlesning gjort av en annen forfatter. Alt dette koster.

Moe forteller at han må selge 300 bøker for å gå i null.

-Håpet er å få boken inn i Kulturrådets innkjøpsordning for Bibliotekene. Først da kan vi snakke om noe overskudd. Drømmen er på sikt å kunne leve av å skrive bøker.

 

HER kan du lese mer releasepartyet på Litteraturhuset

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.