-Viktig at ungene lærer hvor maten kommer fra

Da Ingrid (39) og Jan Arve (38) skulle starte med attåtnæring var det naturlig å involvere barna. Søndag deltar familien på "Bynesbondens Marked" for andre året på rad.

- Annonse -

-Å få muligheten til å lære ungene hva gårdsarbeid innebærer og ikke minst hvor maten på bordet kommer fra, var en viktig motivasjon for å ta over driften av gården. Arbeidet på gården er også en fin måte for familien å gjøre noe sammen på.

Jan Arve Langørgen (38) er født og oppvokst på Byneset og jobber i dag som rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving.

I 2011 flyttet han inn på slektsgården på Rye i en nyoppusset og påbygd generasjonsbolig sammen med kona Ingrid Berg Selfjord (39).

-Jan Arve og jeg gikk landbruksutdanningen sammen og har alltid hatt landbruket som felles interesse. Nå som vi har tatt over driften av gården har også ungene en mulighet til å lære hvor viktig det er å ha et levende landbruk.

Selfjord viser oss rundt i grønnsaksåkeren eller kjøkkenhagen som paret fortsatt kaller det.

KORTREIST MAT: Ingrid Berg Selfjord (39) og Jan Arve Langørgen (38) startet for to år siden opp med salg av egendyrkede poteter og grønnsaker.

-Det er først og fremst korn vi holder på med, men de siste årene har vi dyrket litt grønnsaker på si. I utgangspunktet var det kun til eget bruk men de to siste årene har det blitt såpass mye at vi også har fått solgt litt.

Selfjord forteller at flere bønder på Byneset også har inngått avtale med Coop Rye om salg av egenproduserte varer.

-Det er utrolig flott at vi har en nærbutikk her på Byneset som ser hvilke muligheter det ligger i kortreist, lokalprodusert mat.

I år har familien på Rye dyrket poteter, løk, salat og rødbeter. Kortreist mat som blir å få kjøpt under Bynesbondens Marked førstkommende søndag.

Selfjord og Langørgen mener bynesbonden har gode forutsetninger for å kunne bidra med både mat og opplevelser for Trondheims befolkning.

BYNESBONDENS MARKED: Førstkommende søndag mellom 12 og 15 blir det marked på Rye.

-«Bynesbondens Marked» et kjempeflott tiltak som Fillerya skal ha stor ros for. Byneset ligger tett på byen og det er mange som ønsker å kunne kjøpe varer som er dyrket i nærmiljøet.

Selv om man på Myra gård ikke driver økologisk er man allikevel opptatt av miljøet.

-Vi har ikke husdyr som kan tilføre jorda gjødsel og driver derfor ikke økologisk. Vi har imidlertid valgt å ikke sprøyte samtidig som vi har ringblomster, honningurt og solsikker i åkeren for å tiltrekke bier og gi variasjon i landskapet. Det gir litt ekstraarbeid men er absolutt verdt det.

Bynesbondens Marked

Ina Cecilie H. Olufsen i «Fillerya» er en av initiativtagerne til «Bynesbondens Marked». Hun sier dette om tanken bak arrangementet.

-Ideen rundt å arrangere «Bynesbondens Marked» er å få vist frem alle de fantastiske produktene vi har å tilby på Byneset. Vi har jo på en måte vår egne lille gyldne omvei her ute som flere bør få øynene opp for.

Olufsen forteller at det vil være bredde i det som tilbys på markedet.

-I år blir det åtte utstillere som selger alt fra saueskinn til lefser samt masse deilige grønnsaker og poteter. Man kan også bestille pinnekjøtt og juleribbe fra dyr som har beitet og hatt det godt på Byneset.

Under markedet vil det være åpen kafé inne på kapellet. I tillegg vil det være to forskjellige kinoforestillinger med filmer som passer for hele familien.

HER finner du mer informasjon om «Bynesbondens Marked»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

PÅ FORSIDEN:

- Annonse -

LES OGSÅ