/

Den gang da – historiske bilder fra Trondheim

Erik Stenvik (72) har vært lidenskapelig opptatt av foto i over 50 år . Her kan du se noen av hans bilder fra 60-tallets Trondheim samt bilder fra familiealbum.

Erik Stenvik ble født i Trondheim i 1946. Etter eksamen artium ved Strinda realskole og gymnas i 1965, flyttet han sørover hvor han begynte ved Norges veterinærhøgskole i Oslo.

Etter endt utdannelse tok Stenvik i 1972 fatt på jobben som distriktsveterinær på Frøya. I 1976 ble han bonde i Namdalseid, noe han var frem til han begynte i jobben som seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Stenvik har de siste årene skrevet en rekke kronikker og artikler om emner knyttet til miljø, landbruk, politikk og historie.

Interessen for foto skulle Stenvik få på slutten av 50-tallet da han fikk tak i et defekt Zeiss Ikon 6×9 bokskamera.

KJØPMANNSGATA 1960: Jeg gikk siste året på folkeskolen (Strindheim) og deltok i et fotokurs. I mangel av annet motiv stilte jeg opp lillebroren min, Ivar, ved en flott ny bil og tok dette bildet med et gammelt Zeiss Ikon bokskamera. Bilen er en DKW Junior med 44 hestekrefter, og i bakgrunnen ser vi Huitfeldt-brygga. Bildet er fra «uskyldens tidsalder», det var fri parkering overalt, og rikelig med plass ettersom bilene var få. Det var i 1960 kravet om kjøpetillatelse for biler falt bort. Det representerte slutten på rasjoneringa etter krigen, fra da av var det fullt frislipp. (Foto: Erik Stenvik)

– Jeg klarte etter hvert å reparere kameraet og meldte meg på fotokurs hos lærer Aspaas på Strindheim skole. Han var svært kritisk til utstyret mitt, men jeg har fortsatt bevis for at det fungerte, forteller Stenvik med et smil.

Etter å ha vært innom et brukt Petri 7 kompaktkamera, lånte Stenvik i 1967 penger i banken for å realisere drømmen om et speilreflekskamera.

-Valget falt på Topcon RE 2 som så vidt jeg husker hadde en pris på ca 1700 kroner, en anselig sum på den tida. Kameraet har jeg fortsatt.

Bydelsnytt har fått anledning til å publisere noen av Erik Stenviks egne bilder fra Trondheim samt bilder hentet fra hans familiealbum. Bildetekstene er skrevet av Stenvik selv.

BRATTØRA 1965: Kveldsstemning på Brattøra i desember 1965. I bakgrunnen kjenner vi igjen Bispehaugen skole og Kristansten festning. Bildet tok jeg med mitt første «ordentlige» kamera, en Petri 7. (Foto: Erik Stenvik)

17. MAI PERSAUNET 1960: Bildene er tatt på friområdet vi som vokste opp i Persaune hageby kalte «Knottfabrikken». Det var fordi det under krigen ble produsert såkalt knott av olderved til drift av biler med gassgenerator her. I bakgrunnen på det ene bildet ser vi Strinda sykehus, på det andre ser vi to småbruk. På det ene bodde Skaug, på det andre Værnes, og begge hadde hest fram til omtrent denne tida. (Foto: Erik Stenvik)
STRINDARUSS 1965: Denne vakre buketten av maiblomster nyter en kjærlighet på pinne etter å ha slått lærerne sine i en uhøgtidelig fotballkamp på «Blæsuvolden stadion». (Foto: Erik Stenvik)
RANHEIM PAPIRFABRIK CA. 1915: Fjæralaget på Ranheim. Deres oppgave var å losse lekterne og frakte flis opp til fabrikken. Foran f.v: Nyman, Lambine, Hartvik Halvorsen, formann Marius Loraas, ukjent, ukjent, Jon Refset, ukjent
Bak f.v: Aakvik, Ole Naavik, Ole Eggen, Harald Loraas, Emil Simonsen, Sverre Kristiansen. Kilde: Min morfar Emil Simonsen (nr 2 fra h bak) f. 1893. Formann Marius Loraas f. 1868 i Levanger (i midten foran) var hans svigerfar og min oldefar.
STRANDVEIEN 37 CA. 1920: Dette huset lå på hjørnet av Strandveien og Nordtvedts gate i arbeiderbydelen Lademoen. Her bodde flere svært barnerike familier. I første etasje til høyre mine oldeforeldre Berte og Kristian Simonsen som hadde 12 barn. Bildet er tatt omkring 1920.
SANDGATA 47 CA. 1910: Sandgaten 47 «Gaustadgården». Fra høgre Serine Gaustad (enke etter «Silkelosen» Fredrik Christian Gaustad), og hennes sønner Randulf f. 1885 og Fredrik Wilhelm f. 1869. Bildet er tatt ca 1910
Ila skoles musikkorps 1926
TRONDHEIM 1965: Sola hadde vært oppe en snartur før den gikk ned over NTH på Gløshaugen. Bildet tok jeg fra Gamle bybru, og vi ser Øvre Bakklandet med pipa på teglverket til venstre, Trondhjems Jernindustri, som nå har blitt Nidelven Terasse, og Luna og Vollafallet lenger oppe (Foto: Erik Stenvik)
TYHOLT 1966: Skipsmodelltanken med radiomastene på Tyholt i bakgrunnen. (Foto: Erik Stenvik)
NIDELVA 1920: I bakgrunnen ser vi eiendommen «Luna» I Vollafallet, vis-à-vis Nidarosdomen. Det var opprinnelig bygget som landsted for fattigforstander Schive omkring 1860. Mannen ved årene er min morfar Emil Simonsen, født 1893.Han bodde i Luna 60 år av sitt liv, mens Trondhjems Jernindustri var eier.

Se de herlige bildene fra 50-tallets Trondheim